När letterna byggde i Vaxholm försökte Byggnads fuska med ordningen för förhandling genom att ställa lönekrav som absolut förutsättning för att teckna kollektivavtal istället för att, som ordningen bjuder, först teckna avtal och sedan förhandla om lönen. Dessutom var den lönenivå som facket krävde arbetsgivaren på högre än vad andra byggare får, långt mycket mer än vad andra målare får och ännu längre ifrån den i avtalet stipulerade minimilönen.
Som det inte räckte för att få samtliga inblandade att förstå att målet inte var att höja de utländska arbetarnas löner till nivån i värdlandet, utan att stänga de utomsvenska arbetarna ute, ställde sig fackets personal och medlemmar i långa rader för att gemensamt skandera "Go home! Go home! Go home!" till sina baltiska kolleger. Ett vidrigt, men också ett för den arbetskraftsinvandringsfientliga fackföreningsrörelsen symptomatiskt, beteende; bolaget gick i konkurs och främlingarna skickades hem. Den svenska modellen segrade.
Moderaterna försvarar facket och det är egentligen inte så konstigt som det först kan verka. Centrala avtal ger lugn och ro även för Svenskt Näringsliv och det är dessutom politiskt massjälvmord att ens andas ett ifrågasättande. Det gör man bara inte.
När Sofia Appelgren frågade sin personal om de vill att hon skulle teckna kollektivavtal svarade de nej och Appelgren meddelade facket såväl personalens vilja som hennes beslut. Facket, som i Vaxholm skyddade de lettiska byggarna genom att skrika "Go home!" till dem, rycker då in för att skydda Appelgrens personal genom att räkna fel och sätta Appelgren i blockad. På så sätt hoppas facket att Appelgren antingen ska tvingas skriva på det avtal hennes personal inte vill omfattas av, eller att hon ska gå i konkurs, så att hennes personal inte får behålla de jobb de vill ha.
Riksdagsmannen Fredrik Federley, som uppenbarligen inte förstått att det är fel att ifrågasätta facket, kallar det hela för Maffiametoder. Facket kräver då en ursäkt från regeringen, ty följande gäller: Facket får ha vilka åsikter som helst om de folkvalda och den politik de för, men de folkvalda får aldrig ha några åsikter om facket och den politik de för. Förvånas inte om vår dörrmatta till regering skäller ut Federley och sedan ansluter till blockadvakterna utanför Appelgrens restaurang.
Samtidigt förbereder vi oss för att ge ekonomipriset till Edmund Phelps, som tycker att de mäktiga fackförbunden är det största hindret mot sänkt arbetslöshet. Har någon hört något så galet? Jag har bara en sak att säga till Phelps när han försöker att ta sig in i Stadshuset på söndag: Go home!
Andra bloggar om: Byggnads, Edmund Phleps, Ekonomipriset, Facket, Fredrick Federley, Go home-vänstern, Kollektivavtal, LO, Moderaterna, Nobelpriset, Sofia Appelgren, Svenskt Näringsliv, Vaxholm