2006-03-18

Statlig censur av Internet

Det svenska spelmonopolet försvaras utifrån att folkhälsan ska främjas genom att staten skyddar medborgaren från spelarrangörer. Svenska Spel har fått fortroendet att säkra folkhälsan genom att hålla spelandet nere, något de märkligt nog försöker att åstadkomma genom att vara en av de största reklamköparna i landet. Stolt berättar de om att 85 % av befolkningen varje år spelar ett spel från Svenska Spel och att de gör vinster på 4-5 miljarder per år.

Tro nu för allt i världen inte att monopolet och den massiva marknads­föringen är ett sätt för staten att tjäna pengar genom att reglera en marknad på planekonomiska vis, alls inte! Sådana misstankar har fram­förts, men regeringen har alltid svarat tydligt: Spelmonopolets syfte är inte att dra in pengar till statskassan, det är att värna folhälsan. All marknadsföring är information för att skydda medborgarna från andra intressen, alla vinster är biprodukter i friskvården.

Nu har regeringens falsarier och företagets monopolställning rubbat VD Jesper Kärrbrink så rejält att hans senaste förslag är att staten ska blockera icke godkända spelaktörers IP-adresser så att spelare inte kan komma åt dem. Statlig censur av Internet för att värna folkhälsan? Statsminister Göran Persson är som bekant imponerad av "stabiliteten" i ett annat monopol- och censurivrande land känt för att ha fått Google att välja bort besvärande bilder. Nu får Persson draghjälp av en av sina underlydande, som med huvudet under armen och monopolpengarna framför ögonen på fullaste allvar föreslår att den svenska staten ska censurera Internet.

Kina - Sverige: 1-1

Tycka vad en vill om spelande eller till och med spelmonopol, att låta staten börja censurera Internet torde för de allra flesta kännas som en av årets sämre idéer.

3 kommentarer:

Cicci sa...

nej! mer censur på internet! statligt monopol på allt! bevara apoteket! stoppa alla cp-bloggare!

Leo sa...

Jag tänkte skriva något men jag censurerade det.

Freddi Westerlund sa...

Cicci: CP-bloggarna är det värsta, eller hur?

Leo: ^__^