2006-12-11

Bevara företaget svenskt?

Om det kan anses vara klarlagt varför så många tycker att det är så viktigt att utländska arbetare inte kommer hit, tycker jag fortfarande att det är oklart varför så många tycker att det är så viktigt att svenska företag ägs av svenskar.

När tyska MAN lägger bud på Scania, talar Scanias VD Leif Östling om tyskarnas lyckosamma blitzkrieg och oförmåga att vinna längre bataljer. Statsminister Fredrik Reinfeldt rycker in och lägger vikt vid att "en kronjuvel i svensk industri också i framtiden kan ha kvar sitt huvudkontor i Sverige". Socialdemokraten Thomas Östros vill inte att ett svenskt bolag ska "försvinna i ett tyskt ägande" och såväl miljöpartisten Peter Eriksson som centerpartisten Roger Tiefensee håller med.

Om de inte vore nog talar kommunisten Ohly sig varm för kapitalisten Wallenberg som huvudägare. Är det något som kan förena politiker över hela linjen, är det uppenbarligen risken för att något svenskt ska bli något lite mindre svenskt.

Affärsvärlden påpekar att det reser frågor om vi ska motverka globaliseringen och stänga våra gränser för utländska företag. Får svenska företag inte längre köpa utländska företag? Vi vill väl inte att deras "kronjuveler" ska "försvinna i vårt ägande", eller? Att Vattenfall köper tyska bolag och Telia turkiska företag verkar inte vara något problem. Inte heller Volvos, Securitas och Assa Abloys affärer i andra länder verkar uppröra.

Globalisering är en väg, ingen enkelriktad gata.

Andra bloggar om: , , , , , , , , , ,

7 kommentarer:

victor sa...

det handlar mkt om nationalism, sådär osunt liksom. sen handlar det väl lite om rädslan för att nationalismens effekter försvinner. typ, svenska ägare outsourcar mindre än utlänska. sen är globaliseringen visserligen en väg, men långt ifrån alla har bil eller råd att åka på den.

victor sa...

[off topic]

vill du vara med och gruppblogga under titeln "sweden, a near perfect democracy"?

Freddi W sa...

[OT]

Ja, kanske det? Jag vill veta lite mer innan jag lovar något, men det låter helt klart intressant.

Skicka ett mail till mitt förnamn punkt mitt efternamn at gmail punkt com.

Anonym sa...

Massmedia älskar David och Goliat melodramer, och ett sådant vankas det som bekant i Göteborg för tillfället. Nypopulister som Centerns ungdomsförbund går det för att luncha, och den fiktiva högeropinionen på nätet rasar i diverse bloggar. Hon är ju såå sympatisk denne käcka Göteborgare. Men är hon det? Enligt hotell- och restautangfacket ser hon bara på timlönen, 95 kronor, som förvisso är högre än kollektivavtalet. Men hon bortser från semesterersättning, sjukersättning, avtalspension och helgdagsersättning. HRF har räknat ut att den anställde skulle få nästan 50 000 kronor mer per år med ett kollektivavtal. Är det en trevlig arbetsköpare det? Som blåser en på 50 laxar per år? Ja, i unghögerns värld är det tydligen det.

Henrik sa...

HRF räknar ungefär lika bra som Bosse Ringholm, och ja, Sofia (ägaren) & Linnea (den anställde) är jävligt sympatiska. Facket däremot är ena jävla surfittor.

Freddi W sa...

Green: 50.000:- mer är en direkt felaktig siffra som facker sprider.

De har räknat på 40 timmar per vecka, 52 veckor per år - fel!

De har också räknat med oförändrad timlön trots ökade arbetskraftkostnader - fel!

De har räknat med att de anställda inte får någon semesterlön utan kollektivavtal - fel!

De har räknat med att de anställda arbetar OB-tid trots att de inte gör det - fel!

Att det skulle handla om 50.000:- är alltså en direkt lögn som du hjälper till att sprida när du säger att Sofia ljuger. Skäms!

Freddi W sa...

Och Green:

Facket räknar med sjuklön ovanpå full heltidslön. Hur går det ihop?

Det är fascinerande att de räknar så lögnaktigt och skrämmande att så många går på det.