2006-06-23

Ett nytt monopol

Jag ser hellre att monopol försvinner än tillkommer, men det här kan jag leva med: Sällskapsspelet Monopol fyller 70 år och högtiden firar tillverkaren Hasbro med en nyutgåva.

Nyheterna är många. Sexton gator (som Ringvägen och Narvavägen) har plockats bort till förmån för nya gator (som Hammarby Sjöstad och Hornstull). Tågstationerna har ersatts av tunnelbanestationerna Slussen, Fridhemsplan, Östermalmstorg och T-centralen. Vattenverket och Elverket har blivit Globen och Kaknästornet. Istället för pengar används bankkort och istället för lyxskatt betalar spelarna fastighetsskatt.

Andra förändringar jag gärna sett i den nya utgåvan av Monopol:

 • De gamla spelpjäserna byts ut mot en mobiltelefon, en iPod, en vattenflaska och ett par Stan Smith-sneakers.
 • Hus/hotell-konceptet skrotas. När en äger en tomt måste en först bygga röda hyreshus innan en senare kan omvandla dem till blå bostadsrätter.
 • Fängelset är ett minne blott. Rutan döps om till Biljettkontroll och kortet "Ni slipper ut ur fängelse" ersätts av ett motsvarande kort: "Ni är medlem i planka.nu"
 • Om två eller fler spelare hamnar på samma ruta måste de betala trängselskatt.
 • Korten uppdateras med moderna texter:
  • Helt oprovocerat hälsar du när du möter en främling. Han blir så glad att han ger dig 1.000:-.
  • Du äter lunch i Järnvägsparken, sitter på begagnade kanyler och blir beroende av heroin. Köp knark för alla dina pengar och avlid i hepatit efter 20 varv.
  • På väg mot en rulltrappa hamnar du bakom turister som stannat på det översta trappsteget för att läsa skyltar och se vart de är på väg. Stå över tre kast och höj ditt redan höga blodtryck med 30.
  • På tunnelbanan tar du av misstag ögonkontakt med en gravid kvinna och måste därför ge henne din sittplats. När du ställer dig upp råkar du få ögonkontakt med en tiggare. Betala 10:- och stå upp under fem varv.
  • Du blir sugen på en stor latte. Betala 89 kronor.
  • Du klarar hela genvägen mellan Vasagatan och Sergels torg utan att sparka på en enda av de tio hemlösa du kliver över på kyrkogården. Du tilldelas Stadsmissionens diplom för Månadens mest medkännande medmänniska och 500:- att skänka till valfritt natthärbärge.
  • Trots att du mimar med i "Tänk på avståndet mellan vagn och plattform när du stiger av", glömmer du att göra det. Tillbringa resten av spelet på intensivvårdsavdelningen på Södersjukhuset.
  • Du lär dig att spela munspel av en skäggig gubbe i tunnelbanan. Stå över två kast för att träna samtidigt som du inkasserar elakartad munherpes, två kronor, 50 öre och en kapsyl.
  • Ditt fotbollslag vinner och du vill så klart fira. Du slår sönder en busshållplats i väntan på bussen, som du sedan välter när den stannar för folksamlingen i rondellen vid Plattan. När du badat klart i fontänen måste du gå direkt till Biljettkontroll utan att passera .
  • Du går vilse i Hagaparken, hamnar på en föreläsning på Universitet och lär dig att det finns andra människor än du, andra klasser än medelklassen, fler svenska städer än Stockholm och fler länder än Sverige. Du blir så fascinerad att du bryter upp och luffar jorden runt i hopp om att finna dig själv på en strand i Thailand. När du kommer hem brinner du av en längtan efter att få visa alla gycklarkonster du lärt dig i de magiska svamparnas dimmor och du bosätter dig därför på gräset vid Bofills båge där du lever på folköl och kvarlämnad mat. Sälj alla byggnader och tomter till högstbjudande för att finansiera ditt intresse för poi.
Se det som en utmaning att bidra med fler uppdateringar av Monopol.

Andra bloggar om: , , ,

8 kommentarer:

em sa...

HAHAHAHA, skulle det inte vara riktigt hemskt om fängelset i stället vara en resa till förorten eller till NORRLAND (dvs Uppsala)

Johanna Nylander sa...

Antagit utmaningen :)

I brist på bättre midsommarfirande...

Ä sa...

Tror inte just nu iaf att jag skall kunna matcha detta men man vet aldrig... Tills dess nöjer jag mig med att skratta o njuta, Tack / Kärstin

Freddi Westerlund sa...

Johanna: Jag är också uppvuxen på landsbygden, men i Norrland. Mest träffande tyckte jag att du var med: "Du är man och tar för dagen på dig en rosa tröja. På väg till byn möter du ett gäng som kallar dig "bög" och slår ner dig, trots att de är kusiner till din gravida flickvän. Avsluta spelet och flytta in till stan."

Sofia sa...

hahaha... hittade hit via bloggtoppen och det första jag läser är ett genialt monopolinlägg. Fy fan va bra!

Freddi Westerlund sa...

Hej Sofia! Vad roligt att du tycker det!

Anonym sa...

Det här tyckte jag var riktigt kul! Allt skulle dessutom kunna hända i Stockholm, UTOM att någon (ens av misstag) reser sig för en gravid kvinna på tunnelbanan. Jo, kanske nu i sommar när Metro blir tunnare och turisterna fler.... Men graviditet är ju inte heller en sjukdom! /H

Freddi Westerlund sa...

Jag, av alla, brukar resa mig för gravida.