2006-12-04

Intressanta invektiv

En av DN:s ledarskribenter, den politiskt korrekte och USA-älskande Bonnierlakejen Niklas Ekdal, listar sina favoriter av de skällsord som under det gångna året riktats mot honom. Jag vet inte vad som är roligare - orden eller Ekdals kommentarer:

"Latteliberal"
Ännu ett glåpord att bära med stolthet. Varför vara konservativ eller socialist när man kan vara liberal? Varför dricka surkaffe när det finns espresso?

"Marknadskramare"
Denna kritik kommer i allmänhet från vänster och känns också som höjden av uppskattning. Marknadsekonomin är en öppen tävling i att tillfredsställa mänskliga behov. De alternativ som prövats har slutat med att diktatorer bestämt vad som ska produceras. Det brukar mest bli stridsvagnar.

"Stadsliberal"
Samma som med latteliberalismen. Två positiva begrepp som tillsammans antas beskriva något negativt. Men hur kul är motsatsen ”Lantisnazist”?


De andra skällsorden är politisk korrekt, stadsliberal, socialterapeutisk, bombhöger, nyliberal, Bonnierlakej, islamkramare, islamofob och USA-älskare.

Av dessa har jag kallats politisk korrekt och nyliberal, och själv skulle jag gärna kalla mig för latteliberal, marknadskramare och stadsliberal. Dock saknar jag några nya förolämpningar som ännu inte verkar ha nått hela vägen till DN-skrapan, kanske för att de är svåra att applicera på Ekdal och hans kolleger?

Blöjdansk, Esbatieskapist, Fidelfirare, gatstensgalning, godsägarsocialist, intrångsliberal, Kubakramare, Salemhuligan, slagsmålssosse, undergångsvänster...

Andra bloggar om:
, , , ,

7 kommentarer:

victor sa...

vad tycker du om littorins support till byggnads?

http://www.sr.se/ekot/artikel.asp?artikel=1074774

Freddi W sa...

Att det är näst intill obegripligt.

Ur förhandlingsprotokollet mellan Byggettan och Laval un Partneri den 15 september 2004:

"För att teckna kollektivavtal yrkar förbundet att bolaget teckna avtal om att utge 145 kronor per timme till de Yrkesarbetare som utför arbete inom Byggettans avtalsområde. Tecknas inte ett sådant kollektivavtal är förbundet berett att omedelbart vidtaga fackliga stridsåtgärder."

För det första är det förhandlingsordningsvidrigt. Gängse gång är att man först skriver avtal, sedan förhandlar om lönen (som då lägst kan vara minimilönen i avtalet).

För det andra är det orimliga krav. Den lön det lettiska företaget skulle betala är ungfär 10 kronor högre än vad de flesta byggarbetare tjänar i Sverige och mer än var femte målare i Sverige tjänar mindre än så. Minimilönen på området ligger kring 112 kronor.

Byggnads agerande var inte ett försök att höja de lettiska arbetarnas löner till värdlandets nivåer - det var ett fult och lyckosamt drag för att stänga dem ute. Det kan jag inte tänka mig att ens du supportar, käre Victor?

Stöd till kollektivavtal? Ja. Stöd till Byggnads go-home-metoder? aldrig i livet.

victor sa...

nej, det vill jag inte. men att betala dem över minimiön är bara vettigt, eftersom de får merkostnader för periodvis utlandsvistelse. kan du inte maila över protokollet så jag får ta mig en titt?

Freddi W sa...

Ja, men att alls prata lön innan avtalet är påskrivet är inte vettigt.

Jag har inte kvar mer än det där citatet, men det är ur en bilaga till Arbetsdomstolens mål A 268/04.

Johan sa...

inget om miljöfascister?

Gudmundson sa...

Blöjdansk?

Freddi W sa...

Blöjdansk uppstod som ett skällsord i samband med att en dansk som alltid går omkring i blöjor och barnkläder intervjuades i ett avsnitt av Outsiders. Spridningen är nog ytterst begränsad; jag har hört tre personer använda det.