2006-09-19

Hur känns det med demokrati?

I min bekantskapskrets är det en evig sanning att vänstern är bra och högern är dålig. Det är ingenting som kan diskuteras som varande ett föremål för preferenser eller subjektivitet; rött är rätt och höger hemskt. Det innebär att jag som öppen liberal får finna mig i att många vänner ständigt ifrågasatter mitt ställningstagande, att de tar sig friheten att påpeka det olämpliga i mina åsikter.

Jag har ingenting emot att försvara min ståndpunkt, tvärtom! Likväl blir det tröttsamt när alla gör det hela tiden och det dessutom med tydligt tolkningsföreträde och ur ett perspektiv i vilket utgångspunkten är att jag antingen är ond eller korkad. Det är inte synd om mig, det tycker jag inte, men någonstans hoppas jag att de som är mina vänner litar till att jag väljer det som jag ärligt och uppriktigt tror är det bästa.

Efter tjugonio år i livet, magisterexamen i statskunskap, engagemang i ungdomsföreningar, elevråd och nätverk för queerfeministiska aktivister, efter en barndom, en skolgång och fem yrkesverksamma år, efter att ha bott i olika delar av landet och rest i världen, efter möten med alla de människor av alla de slag, varför skulle just jag vara sämre lämpad än någon annan när det gäller att ta ställning till rikets styre?

Men det kanske är just där skon klämmer, att det som egentligen stör är att ni inte tycker att alla är lämpade att välja parlament?

SannBlogg skriver om att gemene man ännu inte insett att Fredrik Reinfeldt är en kejsare utan kläder, något som Stefan Sanneskär själv i all sin outsägliga vishet redan verkar ha nått insikt om. Enn Kokk häpnar "över att så många väljare är så naiva" och en kan bara tolka det som att Enn Kokk är mer klarsynt än andra med rösträtt. I en kommentar i min blogg skriver en vän till mig att det "svenska folket kommer få en kalldusch", någonting jag antar ska inträffa när de förstår det vännen redan förstått.

Jag förstår besvikelsen, men inte attityden.
Marita Ulvskog jämförde valförlusten 1976 med en statskupp. Nu verkar många på vänsterkanten tycka att valet 2006 var valet då väljarna inte insåg sitt eget bästa, då de saknade kunskap om vad de egentligen valde och helt enkelt fattade fel beslut. Analysen handlar om vilka fel socialdemokraterna gjorde, ty det kan ju bara inte vara så att informerade väljare gjorde ett överlagt val i vilket de på goda grunder föredrog ett annat alternativ? "Vi nådde inte ut, vi lyckades inte förklara vår politik", heter det och det finns inte på kartan att väljarna visst förstod, att de just därför tackade nej.

Om känslan är att människor inte vet sitt eget bästa och att ni vet bättre än andra, borde ni då inte ifrågasätta demokratin som styrelseskick snarare än frukterna av dess institutioner? Förorda upplyst depotism, en enpartistatsdiktatur eller vilket styrelseskick ni än skulle föredra, men använd inte era egna preferenser och besserwissertendenser som villkor för er kärlek till det representativa folkstyret i dess nuvarande form. Hylla inte väljarnas makt när de går er till viljes om ni tänker tala om dem som lättlurade fårskallar när ni inte gillar vad de har att säga.

Det är demokratin, dumbom! Den har sina brister, att valdeltagandet är olika högt i olika grupper är en sådan, och den tål att diskuteras. Gör det, ifrågasätt den och resonera kring hur den kan förbättras. Försök också att göra det utan att framhäva er själva som högre stående och bättre vetande än andra, särskilt om ni tenderar att bara plocka fram de åsikterna när ni har en majoritet emot er.

Andra bloggar om:
, ,

20 kommentarer:

La Reina sa...

Jag har också reagerat på det där, att de som röstat vänster/rött verkar kasta så mycket dynga omkring sig. Att de är besvikna förstår jag mer än väl, det har jag varit efter de senaste valen, men jag har inget minne av att högern har öst ur sig på samma sätt. Det känns verkligen som pajkastning, man är dum i huvudet, lurad, egoist och jag vet inte vad

Björn sa...

Steget mellan att anse att väljarna röstat fel och att försöka korrigera väljarnas val är inte långt.

Redan nu diskuteras ju att man ska använda LO politiskt mot riksdagsmajoriteten. Demokrati, någon? Snälla?

Annika sa...

Amen, syster.

Anonym sa...

Jag drar en haltande paralell till fotbollssupprtrar vars lag förlorat den viktiga finalen mot ärkerivalen. Det var domarns fel - och lite målvaktens - och tränarens. Frustrationen är stor så våga inte ha fel halsduk för då kanske du får spö.

Hur ser jag då på valet? Som socialist är jag besviken, men som demokrat är jag nöjd.
/Jonas

PS (Må regnet ösa över A's. Viva la Mojo!) DS

Emma sa...

Visst är det väldigt, väldigt märkligt? I så många sammanhang sitter människor och blabbar och tar för GIVET att ALLA har exakt samma åsikter, att alla SJÄLVklart är vänster. Som om något annat är onaturligt och fel. Framförallt ren och skär ondska och egoism. Helt obegripligt.

Freddi Westerlund sa...

emma: Ja, verkligen. För övrigt håller jag med dig om att SVT:s valvaka såg ganska öststat ut.

Josh sa...

"Om känslan är att människor inte vet sitt eget bästa och att ni vet bättre än andra, borde ni då inte ifrågasätta demokratin som styrelseskick snarare än frukterna av dess institutioner?"

Jag hade tänkt skriva något om det där, men du har redan sagt det så bra att jag helt enkelt struntar i det. :)

Cicci sa...

word. word word word.

jag kunde inte ha sagt det bättre själv. faktum är att jag kunde inte ens ha sagt det lika bra själv, men jag önskar att jag kunnat.

Eric sa...

Ja, men man förstår att något är fel i ett demokratiskt land när nintendo bara får en enda röst i valet. Det är lika många röster som Toknazism hela dan - partiet. T o m tyskland fick lika många röster som nintendo. Jag tänker sura tills antingen nintendo eller tyskland styr sverige.

Shan sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Shan sa...

Det blev fel i min förra post. Nuså:

Alltså, jag är ju på sätt och vis rätt förtjust i det här med upplyst despoti.

Men. Jag röstade pirat, mp och s i de respektive valen. Det är klart att jag tycker att det är tråkigt att piratpartiet inte kom in i riksdagen. Varför de inte gjorde det ska jag skriva en blogg om snart. Däremot tycker jag att det ska bli rätt spännande att se vad de borgerliga kan göra, både i min kommun och i riksdagen.

Det är bra för alla tre vänsterpartierna att få omgruppera, särskilt för s som ska skaffa ny partiledare, och jag tror att Sverige på många sätt vinner på maktskifte. Hoppas bara att borgarna inte tar sig vatten över huvudet och försöker hinna med mer under mandatperioden än vad de kan.

Freddi Westerlund sa...

Och du hymlar ju heller inte om att du är förtjust i upplyst despoti. Det har jag respekt för.

De som hycklar om kärleken till demokratin, däremot...

victor sa...

jo, visst har du rätt, typ. men jag skulle vilja säga att jag upplever det som att folk mer gnäller på alla som röstat på alliansen, eller sverigedemokraterna, och undrar vad det är för fel på folk. liksom, att det är fel på (s) visste vi innan.

en röst på alliansen är en röst på (kd), med flera. och det är faktiskt riktigt illa.

ser fram emot att se din kritik samlas i floden som rensar bort hökarna från (fp). då kanske birgitta olsson passar in igen, och det vore ju bättre!

Shan sa...

Vad det är för fel på folk? Ja, vad är det för fel på alla som inte tycker som du?

Freddi Westerlund sa...

Men Victor:

"en röst på alliansen är en röst på (kd), med flera. och det är faktiskt riktigt illa."

Det är ju precis det här jag skriver om. Om du nu tycker att det objektivt är riktigt illa att rösta på alliansen, borde du då inte ifrågasätta demokratin istället för resultatet? Eftersom du uppenbarligen vet vad som är bra (inte alliansen) och vad som inte är bra (alliansen), vore det väl bättre om du ensam fick utse riksdagens ledamöter än att låta ett folk som tar dåliga beslut göra det? Du verkar ju veta bättre än de flesta andra.

victor sa...

nej det vore inte rätt, nu ger ni mig åsikter som jag inte har, och som ni vet att jag inte har. det är taskigt. jag tycker rätt bra om parlamentarisk demokrati (även om den, precis som så många andra demokratimodeller, möjliggör ett majoritetsförtryck av minoriteter).

jag tycker däremot att jag har rätt att tycka att folk som röstar på (kd) och (sd) gör dåliga val. och jag tycker också att det är ett dåligt val att rösta på ett parti som går till val på att regera med (kd). för den sakens skull har jag inte ett förakt för demokratin. det enda jag gör är att säga "jag har en annan åsikt", eller tillspetsat "jag tror mig veta bättre än vad ni som röstade på alliansen gör". att ha en avvikande åsikt innebär att tro sig veta bättre, och det är inget vi ska vara rädda för. alla som inte röstade på (f!) tror sig ju veta bättre än mig.

på samma sätt har alliansen tjatat hela valrörelsen om hur hemskt fruktansvärt katastrofalt det är att (s) styrt sverige i tolv år, eftersom det de har gjort är att säga att alla som röstat fram (s) i tolv år är dumma i huvudet. att dessa väljare inte vetat sitt eget bästa och gud vad skönt att folk sansat sig till slut. det är, faktiskt, precis samma sak. och inte ska vi anklaga alliansen för att förakta demokratin?

Freddi Westerlund sa...

Nej, jag vet att du inte har sådana åsikter, men jag tyckte att du fick det att låta så när du skrev att "det är illa" istället för att du "tycker att det är illa". Hårklyverier, kan tyckas, men för mig är det stor skillnad i de olika intrycken det gör.

Jag ber om ursäkt för att jag tillskrev dig åsikter och jag håller med om att allianssympatisörer inte är ett dugg bättre. Dessutom skulle jag gilla om du kritiserade demokratin eftersom jag tycker att du gör det bra.

Shan sa...

victor - jag vet inget om dina åsikter. Men visst har du all rätt att tycka att folk gör dåliga val. Däremot tycker jag inte att det är okej att förutsätta, som många svenska bloggare gör, vilket Freddis post handlar om, att de som röstat på Alliansen har missuppfattat nåt.

Jag tycker personligen att det har varit en ovanligt usel valrörelse. Ingen har vågat lita på väljarna. Att (s) har dominerat svensk politik de senaste 100 åren är rätt dåligt för demokratin, men anledningen till det är ju att det inte har funnits några alternativ. Så om Alliansen säger att det är väljarna som är dumma i huvudet så fistar dom snarare sig själva - det är nämligen dom som har varit dåliga.

victor sa...

kram på er. demokratibasharposter utlovas till framtiden.

Freddi Westerlund sa...

Kram <3