2006-12-15

Dionysos, demonstrationerna och demokratin

Den massiva protesten mot förändringarna i a-kassan: manifestationer i flera städer, överlämning av en namninsamling och ett mycket stort demonstrationståg från Norra bantorget till Mynttorget.

I sammanhanget är det värt att återigen peka på att det förslag som LO protesterar mot, var en politik som den borgerliga alliansen gick till val på och fick mandat att genomföra. Det är alltså valresultatet, folkviljan, som Wanja Lundby-Wedin tågar mot och när hon gör det passar hon på att ge belackarna som talar om maffiametoder rätt:

- Försök inte ta strid med världens starkaste fackföreningsrörelse!

Ja, så sade hon. En demokratiskt vald majoritetsregering ska alltså akta sig för att genomföra den politik de är satta att genomföra om "världens starkaste fackföreningsrörelse" vill annorlunda. Enklast vore det, kan Lundby-Wedin tänkas tycka, om vi avskaffade alla val och lät LO:s verkställande utskott stifta alla lagar. Politiker får ju ändå inte, hur tydliga mandat de än må ha fått, ta strid med LO.

Som en charmig detalj föll det sig så oturligt att demonstrationståget hindrade en leverans av vin till den centralt belägna lokal i vilken det stora systemutvecklingsprojekt jag arbetar i, höll fest för alla sina medlemmar. Vi fick hålla tillgodo med ett mediokert vin från Australien medan det utsökta årgångsvinet från Italien satt fast i en bil på andra sidan den långa raden av demonstranter.

Vi skickade en springare som medelst pirra hämtade våra vinlådor. Jag kan tänka mig hur det skulle kunna låta när han skulle ta sig genom raden av uppretade a-kassekramare:

"Ursäkta, ursäkta! Släpp förbi mig, jag ska leverera dyrt vin till en grupp höginkomsttagare som har fest i den där vackra fastigheten ni ser där snett framför er. Kan vi skapa en lucka, kanske mellan gruvtolvan och kommunal? Tjänstemännen får snart slut dricka och en italiensk buffé är redan framdukad!


Ni är ju arbetslösa, så ni har väl inte bråttom någonstans?"

Men knappast. Han höll nog låg profil hellre än att ta strid med världens starkaste fackföreningsrörelse.

Andra bloggar om:
, , , , , ,

12 kommentarer:

Josh sa...

*asg!*

Bäst idag. Möjligen näst efter mig själv. ;P

Shan sa...

Jag önskar att det var fler sossar som läste din blogg. For teh lulz.

Freddi W sa...

josh: Tack!

shan: Jag tänker mig att det bara är sossar som läser min blogg, att alla är sossar. Det är ju Sverige, liksom.

victor sa...

men asså. med din argumentation kan man ju kalla timbro och alla andra som hör dit för maffia, eftersom de inte respekterat "folkviljan" när folket valt rödgröna majoriteter.

att organisationer i opposition tar i hårt i retoriken är på sin plats. timbro och svenskt näringsliv har alltid gjort det, lo gör det. jag har det hellre så än motsatt.

och sveriges demokratiska system har jag svårt att se som utslag av "folkvilja", vad nu folkvilja är.. men det återkommer vi ju till senare. *flirt*

Freddi W sa...

victor: Visst ligger det något i den invändningen, men sällan har det väl dragits så långt som nu - solklart innan valet, solklart efter valet och LO varnar riksdagen för att ta strid. Där har Timbro något att lära.

Anonym sa...

101 direktörer kan protestera i media.. Företag kan hota med att flytta utomlands allt är OK... det är ju sossarna som styr... men nu då ? Fy , en demokratiskt vald regering, inte får LO företräda sina medlemmar usch..... vad är logiken ?

sakine sa...

Freddi, jag är väl inte sosse? Inte det minsta. Om man bortser från min smygkärlek till Anna Sjödin, dåra.

Bra bloggat!

Freddi W sa...

saki: Det är ju just det där med Anna Sjödin. Du är ju inte bara smygkär... Jag utgår från att du i henne ser framtidens s-ledare? Det får i så fall vara över Per Nuders döda kropp.

victor sa...

freddi w: nja, jag tycker nog att timbro (m.fl.) är skickligare. men de tvingas ju dras med alla kopplingar till mindre behagliga högergrupper, typ föreningen heimdal. men den borgerliga pressen brukar inte riktigt granska timbro på samma sätt som man granskar facket. så timbro behöver aldrig bli arga riktigt. (mer om det också.)

sakine sa...

Freddi, nä hon förtjänar så mycket bättre! Partipolitik är till för Nuder-typer.

Hon skulle kunna bli en framträdande feminist ;)

Freddi W sa...

saki: Det är hon väl redan?

sakine sa...

Ja! Nu gäller det bara att alla andra fattar det.