2006-06-26

Miljöpartiets malthusianer

Bernt Eklund i Hagfors är en miljöpartist som tar populismen till nya nivåer - i en annons med en bild föreställande Eklund som skidåkare säger han bland annat nej till invandring, nej till befolkningsökning och ja till vargjakt.

För miljöpartiets ledning i länet blev det lite väl magstarkt och Eklund ströks från riksdagslistans niondeplats. Miljöpartiets ledning i Hagfors nöjer sig med att se det hela som "en tankevurpa" och låter Eklund stå kvar på kommunlistans förstaplats. Eklund själv avfärdar annonsen som "ett anfall av hastigt övermod".

Globaljuggler noterar att det är intressant att gamla klassiker inom befolkningsekonomi dammas av medan alltid lika läsvärda Sänd mina rötter regn påpekar att det inte är första gången som någon i den gröna rörelsen tänker sig att miljön ska räddas genom att överbefolkningen bekämpas genom att invandringen stoppas.

Vid miljöpartiets kongress var det en ledamot som beskrev Miljöpartiet som en vattenmelon: "Grön utanpå och röd inuti."
Henrik Alexandersson konstaterar att den liknelsen kan kompletteras med att det finns en del bruna kärnor i melonen. Nu är det naturligtvis inte så att Eklund är särskilt representativ för sitt part - hans personliga agenda saknar stöd i partiprogram och valmanifest - och det ska därför bli spännande att se om miljöpartisterna spottar ut de bruna kärnorna eller om de gröna i Hagfors behåller Eklund som förstanamn.

Om Eklund kvarstår som miljöpartiets främsta kandidat i Hagfors reser det nämligen frågor som på förhand varit otippade samtalsämnen i höstens valrörelse:

Om vi stoppar invandringen, begränsar barnbidraget och minskar antalet människor i Värmland, är det då verkligen nödvändigt att dessutom skjuta av vargarna? Och omvänt, om vi skjuter av vargarna, behöver vi då minska befolkningen i Värmland eller kan den till och med öka? Om anledningen till att stoppa invandringen är att invandrare förstör miljön mer här än i sina ursprungsländer, borde vi då uppmuntra invandring från USA och andra länder vars befolkning kan antas förstöra miljön mindre här än vad de gör där de nu bor?

Andra bloggar om:
, , , , , , ,

9 kommentarer:

Johan sa...

Jadu, vad ska man säga? :)

Ibland undrar man varför världen ska räddas.

god saves the queer sa...

Så det är detta som är RetroMalthus; analys utaninslag av åkrar, träda och liknande!

victor sa...

darling, jag måste fråga, apropå val och rasism, hur känns det här med språktestkravet revisited? egentligen?

Freddi Westerlund sa...

Honey, det suger och jag stönade plågat när jag såg det på text-tv ikväll. Jag försöker tänka ut en arg och ironisk text om det, men jag blir så arg och ironisk att jag inte kan skriva.

Anders Wallner sa...

Jag hoppas han försvinner från listor och medlemsregister. Eventuella andra lösningar får skämmas ta mej fan.

Freddi Westerlund sa...

Om han stryks är problemet glömt och ur världen, om han får stå kvar är det en tacksam måltavla.

Anders Wallner sa...

Han är struken från regionlistan (riksdagen) efter regionstyrelsens möte i onsdags. Ett medlemsmöte i Hagfors kommer ta ställning till kommunlistan inom kort. That oughta do it.

Hur ska ni göra med Rojas?

Freddi Westerlund sa...

Ha ha ha, I wish!

Men du kanske ska se Hagforsborna ta sig över bäcken innan du ropar hej - det senaste uttalandet från mp lokalt var att de såg det hela som en tankevurpa och att Eklund fortfarande kan vara deras förstanamn. Vi får se hur mötet går.

Shan sa...

tl;dr