Hatpropagandan mot knarkarna
Sex med Victor-Victor tipsar mig om att Nils Stenström, mannen vars människofientliga rön jag skrev om tidigare i veckan, har fått mer svar på tal och det på SvD Brännpunkt. Det är Bengt Svensson, fil dr och docent i socialt arbete, Enheten för socialt arbete vid Malmö högskola, som på punkt efter punkt visar varför Stenström inte bara är ute och cyklar på nattgammal is, utan dessutom gör det i illvilligt syfte.
Som jag skrev i förrgår tycker jag att de resultat Stenström publicerar först faller platt som argument mot sprutbyten, för att sedan visa sig vara till sputbytets fördel. Svensson har mer kritik att bidra med:
- De intervjuer Stenström använder som material är tolv år gamla.
- Stenström bortser från att narkomaner i Malmö kan få sprutor i Köpenhamn.
- Det källmaterial Stenström hänvisar till är inte tillgängliga för andra.
- De siffror Stenström publicerat är felaktiga.
- Stenströms slutsatser är långt ifrån korrekta.
Som Blogge Bloggelito så förtjänstfullt påpekat vore det märkligt om en liten farbror vid ett svenskt låtsasuniversitet skulle väga tyngre än FN-organet Världshälsorganisationen, den amerikanska akademin Institute of Medicine, FN-organet United Nations Office on Drugs and Crime samt Europeiska centrumet för kontroll av narkotika och narkotikamissbruk (ECNN/EMCDDA). Svensson har nu gjort det ytterligare något litet tydligare att Stenström har dragit på sig en repressiv nattmössa och propagerat i den törnrosasömn som ofta drabbar narkotikahatarna.
Varför publicera kontroversiella slutsatser från ett material som inte är tillgängligt och som inte har utsatts för kritisk granskning? Svensson misstänker att syftet är att stoppa planerna på sprutbyten i Stockholm och jag är benägen att hålla med honom. Skamligt, vidrigt, men tyvärr inte alls överraskande.
För fler exempel på hur långt samhället går för att stigmatisera och förlöjliga narkomaner, rekommenderas ett besök hos Louise, som berättar om att knarkare som vill ha behandling måste hämta ut sina läkemedel i ett barnsligt skrin.
Intressant?
Andra bloggar om: Bengt Svensson, Knark, Malmö, Narkotika, Nils Stenström, Politik, Sprutbyte, Stockholm
3 kommentarer:
"rekommenderas ett besök hos Louise, som berättar om att knarkare som vill ha behandling måste hämta ut sina läkemedel i ett barnsligt skrin"
Jag är besviken fredrik, det där handlar inte om stigmatiseringen av knarkare. Det handlar om ett låneskrin som ser så där illa ut för att man inte ska glömma att lämna tillbaka det. Är alla personer som går på en toalett på en mack längs E4 an och får en nyckel med en löjligt stor nyckelring också stigmatiserade?
Snarare borde du uppmuntra den formen eget initiativ och sparande av skattebetalarnas pengar som personalen visar genom att köpa billiga färglada skrin som likförbannat fyller kraven på narkotikahantering genom att vara låsbara och så fula att dom förhoppningsvis inte förvinner.
.pox
Öh, varför dessa skrin överhuvudtaget? Kräver man skrin av cancerpatienter (morfin) också?
Är narkotikan verkligen säker i ett plastskrin med plastnyckel? Det är inte så att ett rosa plastskrin tvärtom skulle kunna locka helt fel person att undersöka innehållet?
Tur att flaskan inte är lika lätt att öppna, samt att den är krossäker...
Cancerpatienter är bättre människor.
Nej skämt och sido, Narkotikalagstiftningen kräver att narkotikan förvaras på så vis att den inte är allmänt tillgänglig, socialstyrelsen menar att det är bakom lås och bom. Alltså är narkotiska preparat inlåsta på sjukhus, inlåsta hemma hos cancerpatienterna, eller så administrerar hemsjukvården morfinet på plats och tar med sig medicinen vid administreringstillfället.
Vad gäller säkerhetsklasser på kassaskåp, skrin osv. har däremot socialstyrelsen inga synpunkter konstigt nog.
Tråkig aningen förklarande lagtext:
socialstyrelsen säger i bland annat i SOSFS 2000:1 (att jämställa med lag)
6 kap. Förvaring av läkemedel
Föreskrifter
1 § Läkemedel skall förvaras enligt tillverkarens anvisningar i ett särskilt förråd som är anpassat till verksamhetens inriktning och omfattning. Läkemedlen skall vara oåtkomliga för obehöriga.
2 § Om det är förenligt med en säker hantering, får läkemedel som måste vara lätt tillgängliga förvaras utanför läkemedelsförrådet. Dessa läkemedel skall finnas förtecknade i den lokala instruktionen för läkemedelshantering.
Utöver detta finns speciella tillägg för narkotikhantering inventering osv... Detta sker ofta enligt vad som kallas "lokal rutin" och är ett dokument som ska undertecknas av verksamhetschef samt medicinskt ansvarig sjuksköterska om jag inte missminner mig.
.pox
Skicka en kommentar