2008-02-18

Grön ungdoms icke-politik

När jag använde en sen söndagkväll till att läsa ikapp Grön ungdoms riksårsmöte, vilket man kan göra tack vare den som initiativ förvisso berömvärda, men som praktik kanske lite väl spretiga, RÅM-bloggen, fanns det för mig en lika hög topp som en låg botten.

Toppen tycker jag att det är att de nya språkrören heter Maria Ferm och Jakop Dalunde, ty det är två kloka människor som jag alltid uppskattar att lyssna till även när jag inte håller med dem.

Botten är att Grön ungdom tar ett steg tillbaka till stillastående på en plats där de inte syns, inte finns och inte vill vara med och påverka - under rubriken Hurrah! manas till fest för att fira att ingenting har hänt. Det vill säga, Grön ungdom ska fortfarande driva kravet på att Sverige ska lämna EU.

Det är världsfrånvänt, närmast barnsligt, och det är en av de saker som gör att miljöpartiet tyvärr ibland är svårt att ta på allvar. Vad värre är, är att just den gröna politik som de gröna säger sig vilja driva, till exempel miljöfrågorna och frågor om hbt-personers situation i andra länder, är spörsmål som lämpar sig alldeles utmärkt att driva på EU-nivå.

Sverige är medlemmar i EU och kommer så att förbli. Att ställa sig utanför är att inte vara med och jag kan för mitt liv inte begripa varför Grön ungdom fortfarande (reality check: 2008, folkomröstning +14 år) håller den naiva idealismen högre än den faktiska, praktiska och viktiga verkligheten. Gör om, gör rätt.

Intressant? Mer hos Queer Vegan out of Stockholm.
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

9 kommentarer:

Staffan sa...

Tja, vad förväntar man sig? Betänk att moderpartiet tog beslut på sin kongress för att verka för ett räntefritt samhälle, och att ungdomsavdelningar generellt sett inte är kända för att vara mer realistiska i sina förväntningar.

Fredrik Westerlund sa...

Så kan man beskriva det om man vill vara elak och det där med räntefritt samhälle var verkligen ett tomtigt feltänk. Jag tycker ändå att det finns strömningar i en i mitt tycke bättre riktning (vi kan kalla det Anders Wallner), så jag hade hoppats på bättring.

Gunnar B. Hansen sa...

Å andra sidan har Socialdemokraterna i nåt århundrade haft kravet på republik, som de trots en 70 år vid makten inte lyckats genomföra, så jämförelsevis är inte kravet på EU-utträde speciellt världsfrånvänt, realitycheck 14, respektive 100 år...

Fredrik Westerlund sa...

Sant, men (s) är öppna med att de inte driver sitt krav. I fallet (mp), eller här GU, är beslutet att de ska driva sitt krav.

Anonym sa...

EU skulle kan visserligen bli en länk till att påverka i andra länder, men det jag vill inte. Man ska inte påverka politiken utan folket, vi svenskar kan inte rota i Frankrikes politik, utan det är upp till fransmännen att göra, sedan kan vi försöka få fransmännen på samma spår som oss. Det är just det jag har, som Grön Ungdomare, har emot EU, det styr och ställer men vi, inidviderna i samhället, kan inte påverka ett skit. Är det det som är demokrati? Tror inte det. Jag tror visserligen inte heller att Sverige kommer lämna EU, men det ska inte få mig att sluta vilja, sluta tycka eller sluta kämpa.

Fredrik Westerlund sa...

Hampus,

Tycker inte du också att det är intressant att det parti som är först att hylla folkomröstningar också är det parti som är mest pigga på att handla i strid med resultatet från en?

Vi är med i EU och kommer så att förbli. Visst, du behöver inte "sluta vilja, sluta tycka eller sluta kämpa", men vad skulle du istället kunna göra under tiden?

Du skulle kunna ägna dig åt miljöpolitik på Europanivå, du skulle kunna fortsätta EU:s arbete för att förbättra hbt-personers rättigheter i de nya och blivande medlemsländerna och du skulle kunna arbeta aktivt för att reformera EU till något som närmare liknar din vision av europeiskt samarbete.

Anonym sa...

Håller med dig, Freddi. Tänk om energin som vissa lägger på att kräva EU-utträde skulle läggas på att jobba för vad de faktiskt vill åstadkomma!

Tur att det inte är så många som lägger så mycket energi på det utträdeskrav man röstat fram. Det är onekligen lite som sossarnas krav på republik, en ickefråga (även om jag personligen skulle önska republik).

Anonym sa...

Visst är det viktigt med med miljöfrågor på Europanivå, och framförallt internationell nivå, egentligen är det främst en FN-fråga i mina ögon, och HBT är givetvis viktigt även det men demokrati är lika viktigt som dessa båda också!

Fredrik Westerlund sa...

Allt det kan vi i nuläget som bäst arbeta med i EU, så att avhända sig den möjligheten tycker jag är direkt oansvarigt.