2007-10-23

Monopolens överstatliga dödsryck

Unibets vd Petter Nylander greps i går på en holländsk flygplats på order av franska myndigheter. EU:s statskramare och monopolälskare enades alltså för att utnyttjade ett överstatligt samarbete för att försvara ett rättsligt utmanat monopol vars regleringar härstämmar från 1836 och existerar för ett enda syfte - att göda en stat på utländska företags bekostnad.

De franska spelmonopolen Française des Jeux och PMU hävdar att Unibet bryter mot fransk spellagstiftning. Liknande tongångar brukar Svenska Spel stå för i Sverige, så man kan fråga sig vad vi har att vänta. Ska Ladbrokes vd Douglas Roos månne gripas av svenska myndigheter när han försöker lämna en flygplats i England?

EG-domstolens Placanica-dom från tidigare i år är ganska så tydlig. Monopollagstiftning för spel strider mot EU-fördraget eftersom den innebär en diskriminering av privata spelbolags verksamhet. Domstolen har också slagt fast att medlemsländerna inte får inleda rättsprocesser mot spelbolag som är legalt erkända i ett annat medlemsland.


Frankrikes handling är uppenbart lagvidrig.

Stater ogillar konkurrens, framför allt eftersom de är så urbota dåliga affärsmän att de är chanslösa mot de bättre lämpade privata företagen. Dessutom är de chanslösa mot internet, rörlighet och tilltagande frihet världen över, så de kan gott släppa Petter Nylander och stilla låta spelmonopolen lägga sig ner och dö.

Intressant?
Se även:
Dagens Media, DN, SvD/E24!
Andra bloggar om:
, , , , , , , , , , , ,

Inga kommentarer: