2007-10-23

Syokonsulenter, jordens avskum?

Studie- och yrkesvägledarna, de tidigare syokonsulenterna, utmålas av de välvilligt inställda som en välutbildad skara människokännare med goda kunskaper om samhällsutvecklingen, ständigt redo att hjälpa framåt genom skolan, vidare till högre studier och mot ett första yrke eller en helt ny karriär.

Men finns det något, äldre eller yngre, belagt fall av en syokonsulent som rekommenderat någon att bli syokonsulent? Om inte borde hela skrået ogiltigförklaras på samma grund som de arbetsförmedlare som aldrig hjälpt någon att söka anställning på arbetsförmedlingen. Vad har studie- och yrkesvägledare gjort för dig? Mig fick de att välja fel språk, lillebror M fick ingen hjälp alls och lillasyster S drevs till tårar av en otrevlig tant utan tro på det briljanta flickebarnets framtid.

Det sägs att de allra flesta syokonsulenterna utbildar sig på studie- och yrkesvägledarprogrammet i Umeå, Stockholm och Malmö (och på just dessa orter är överskottet stort). Troligare är att många av dem är misslyckade lärare. De stackars pedagog-satar som inte klarar av ens den svenska skolans extremt låga kvalitetskrav tvingas retirera till en position i vilken de fritt tillåts döma levande och döda. De blir studie- och yrkesvägledare, det är min misstanke.

Inte nog med att de är din bromskloss på drömmen - de fungerar dessutom som sovjethelvetiska samhällsarkitekter som i det svenska socialdemokratiska byggets förlängning gör sitt för att implementera den reglerande femårsplanen. Nu behöver vi lärare! Fler ingenjörer hitåt! I första hand läkare, i andra hand veterinär, men du duger nog inte ens som uska! Som om marknadens behov bäst tillgodosågs av klåfingriga kommunalanställda.

Självklart finns det duktiga studie- och yrkesvägledare, kanske finns det till och med några som gjort storverk, räddat någons dröm och liv. Lika självklart är det lite för lätt att hacka på de delar av yrkesgruppen som inte fungerat lika bra. En och annan öppen dörr att sparka in, ett och annat öppet fönster att krossa.


Likväl verkar de flesta ha erfarenheter som talar för ytterligare några slag; hellre än att stångas mot en syokonsulent, hade de gått genom skolan med sin hand i en osynlig hand.

Intressant?
Andra bloggar om:
, , , , ,

11 kommentarer:

Björn sa...

I mitt yrkesliv har jag med viss regelbundenhet föreläst för SYO/SYV-människor som arbetar på praktiska gymnasieprogram. Jag har förundrats över att de allra flesta av dem verkar sakna t.om grundläggande kunskaper om mycket av det de förväntas vara experter på. Som arbetsliv och grundläggande arbetsrätt.

De flesta av dem jag stött på genom åren (100+ stycken) har varken vetat vad ett kollektivavtal är, hur minimilöner eller anställningsformer regleras i lag och avtal... und so weiter.

Och det här är alltså de som ska hjälpa och vägleda tonåringar både med deras yrkesval och med praktiska tips om hur de ska komma ut i arbetslivet efter gymnasiet. Lycka till, liksom.

MickeK sa...

Har liknande erfarenheter från syokonsulenter som proklamerar att betygen inte är så viktiga. "Man klarar sig med Godkänt" brukade syon på gymnasiet säga. Många tog fasta på detta och fick det bittert ångra den dagen de skulle söka till universitet. Har även träffat på andra syokonsulenter som vid förfrågan på vilka kurser man ska läsa för att uppnå vissa behörigheter har lämnat helt galna svar och satt ett antal kompisar i behörighetsknipa.

Jag tror att framtiden ligger i att skolan gör sig av med den fast anställde syokonsulenten och köper in tjänsten av ett specialiserat företag med verklighetsförankring, hög grad av uppdatering och välutbildad personal.

Tanja Suhinina sa...

Det där var lite intressant att läsa. dels är mina erfarenheter av SYOn genrellt positiva, hn på högstadiet hjälpte mig mycket med gymnasieval som jag inte ångrar, gymnasie-SYOn fixade in mig i en matte-C-grupp och hur mycket psyk-SYOn än njöt av att säga att det är höga krav var han saklig. Det jag tyckte var intressant var mest att du beskriver dem som att de faktiskt påverkar någonting på riktigt. Den bilden jag haft av dem är att de mest används till att hjälpa folk att söka plugga-utomlands-år och bara i sina våtaste drömmar vågar drömma om att få råda elever att välja utbildning. Att någon skulle använda SYOn som rådgivare i framtida karriärsökning var helt nytt i min värld.

Tanja Suhinina sa...

Det där stycket om sovjethelvetisk samhällsplanering - beror inte deras "fler A behövs!" delvis på att en a frågorna som oftast ställs om ens framtida drömutbildning är "får man jobb på det"? Som Björn skriver, det är ju deras jobb att ha koll på arbetsmarknaden.

Freddi W sa...

Jag tänker mig att den planerande ådran dels kommer sig av studenters frågor om framtida anställsningsutsikter, dels av att konsulenterna iklär sig rollen som lekmannasierska.

Jag tror absolut att de påverkar någotning på riktigt, i alla fall i vissa fall. Den lilla research jag gjorde innan jag skrev gav mig en tre-fyra berättelser om (negativ) påverkan.

Anonym sa...

Haha Jag har alltid avskytt SYO konsulenter och insett att de är värdelösa. Har dessutom jobbat som en i 3 mån. Jobbet borde helt avskaffas ev ev bli ngn ren admin tjänst utan elevrådg eller ngt. Men det är ju inte bara Syons fel, lärarna klänger på en och säger att man måste avråda invandrarpojkarna från natur för de är för dåliga osv. Fick lite av en chock.

Tess sa...

Jag gick aldrig till SYON. Det ska jag kanske vara glad över. Hon skrek högt i korridorerna och hade läskiga tänder. :P

Arbetsförmedlar'n sa...

Ey! Jag har uppmuntrat folk att söka jobb på Arbetsförmedlingen! Självklart gör jag det, jag har ju världens roligaste jobb..!

Freddi W sa...

Härligt att höra!

Ida sa...

"Extremt låga kvalitetskrav"

And when did you turn into Jan Björklund?

Sofie sa...

Ha! Jag blev faktiskt uppmanad att utbilda mig till SYO! Fast då är jag förstått misslyckad lärare också…

Andra yrkesgrupper hon tyckt jag skulle söka mig till var kriminalvården, missbrukarvården, soc-tant eller fritidsledare. Intressant med tanke på att det först jag sa var att jag inte ville jobba med människor.