2007-01-19

Tålmodig astronaut och pro-ana överens: Tyngdlöst tillstånd målet

En smal kille i en tjock rymddräktNär den svenske stjärngossen Christer Fuglesang återvänt till jordelivet fick han många frågor om vad som var det mest minnesvärda ögonblicket under hans rymdäventyr. Gång på gång svarade han att det var den sista rymdpromenaden, att hänga fritt i tyngdlöst tillstånd och titta ner på den jord som ens fötter inte längrer trampar, att inte längre väga någonting.

Ellinor Magerskraka håller med:

- För första gången i mitt liv känns det som att någon förstår mig. Jag strävar precis som Christer efter att uppnå tyngdlöst tillstånd, men jag är flygrädd och kan inte bli astronaut. Därför är jag pro-ana.

Pro ana-rörelsen är en sammanslutning av självsvältande 16-åringar som valt bort den tråkiga sjukdomsstämpeln och istället ser ätstörningar som en livsstil.

- Love yourself to the bone! utbrister Ellinor och kastar bort en gurka som legat orörd i skafferiet tills den ruttnat.

Två vägar mot samma mål. När Christer pratar om G-krafter pratar Ellinor om CW, HW och LW (current, highest respektive lowest weight) samt STGW och LTGW (short term respektive long term goal weight). Den ene naturvetare, den andra medlem på flertalet amerikanska internetcommunityn för förryckta tonårsflickor. Den ene har uppnått sitt mål, den andra kämpar oförtrutet vidare.

- Min STGW är 35 kilo, men min LTGW har alltid varit noll, det vill säga tyngdlöst tillstånd, säger Ellinor. Jag är ännu inte på det klara med hur jag ska bli av med de sista kilona ben och hud, men "nothing tastes as good as thin feels" och jag ska komma dit!

Hemma på den aldrig öppnade kylskåpsdörren har Ellinor satt upp en så kallad thinspiration, en bild på en i stort leende Christer Fuglesang.

- Titta på hans leende! Det finns bara tre typer av människor som kan le så där: Någon som efter fjorton års väntan får åka upp i rymden, någon som levt hela sitt liv med en kromosom för mycket och någon som tänker på att det senaste hon åt var en bit äpple och lite citronvatten. För två veckor sedan.

Andra bloggar om: , , ,

3 kommentarer:

helena bergman sa...

Du är så jävla briljant. Jag älskar dig.

L sa...

fy fan vad clever. Är själv halvdan proana men jag garvade åt ditt inlägg. Anyhow du måste varit inne och läst? Det du tar upp som "hon" gör ex thinspo osv är ju taget från alla sidor på nätet..?

Bra skriver i vilket fall :)

Freddi W sa...

Tack! :)

Jag har inte läst så mycket på nätet själv, men jag har haft många ätstörda (några med proana-tendenser) i min närhet och lärt mig mycket av dem. Jag är glad att du skrattade åt det, ty tanken var just denna och inte att förlöjliga eller att vara elak.