2007-07-27

Tyst, hora! sa DN

För några dagar sedan skrev jag om åsiktskombinationer jag finner märkliga, egentligen ohållbara. Till exempel att debattera prostitution utan att vilja lyssna på vad en sexarbetare har att säga eller att värna mänskliga rättigheter men ta så lätt på yttrandefriheten att den bara tillerkänns den man själv finner god. Märkligast av alla visar sig nu påstått liberala Dagens Nyheter vara.

DN säger sig verka i en
humanistisk upplysningstradition, arbeta för bland annat tolerans, demokrati och mänskliga rättigheter. Tidningens självpåtagna viktigaste uppdrag är att försvara människovärdet. Det är vad DN:s ledarredaktion har att säga om DN. I praktiken förhåller det sig nämligen annorlunda.

På DN har man nämligen valt att tysta Isabella Lund genom att ta bort de automatiserade backlänkarna till hennes blogg. Inte med hänvisning till vad hon tycker, ty vi är många som tycker som hon men som ändå inte svartlistats, utan med hänvisning till vad hon gör: Isabella Lund är sexarbetare och sexarbetare talar man om, men aldrig med.

Sexarbetare ska tystas och förvägras en plats i debatten. Sexarbetare vet inte sitt eget bästa, heter det, de saknar agens och ska därför inte tillåtas meddela sina åsikter. Sexarbetare är horor och horor göre sig icke besvär när diskussionen om dem förs från ovan, från de politiskt korrekta höga hästarnas stela ryggar.


En skrämmande inställning till såväl sexarbetare som yttrandefrihet.

Andra som protesterar:

DN censurerar och tystar sexarbetare - Deep edition
En riktigt otäck tidning - Blogge Bloggelito
Bojkotta DN - vägra twingla - Louise P

Intressant?
Andra bloggar om: , ,

5 kommentarer:

Anonym sa...

Tack för ditt stöd!
Våra röster har försökts att tystas länge, men de kan försöka... vi kommer kämpa på för att få människor att lyssna och att de som bestämmer ska börja prata med oss istället för om oss.

Anonym sa...

Det är DN:s ledarsida som är uttalat liberal - hela allmänredaktionen delar knappast ledarredaktionens politiska åsikter. I allmänhet håller sig journalisterna i Sverige till vänster på den politiska skalan.
För övrigt har ledarsidan inget att göra med vilka bloggar som får länka till DN - på stora tidningar brukar det vara avstånd mellan redaktionerna.

Fredrik Westerlund sa...

k:

Det är ändå relevant för ledarsidan, dess redaktion och dess politiska ambitioner. Skriver DN en ledare om prostitution och både jag och Isabella kommenterar den i våra bloggar, kommer DN bara att länka tillbaka till min blogg. Det enbart med hänvisning till att Isabella är sexarbetare och det är inte jag.

Callisto sa...

"Liberal" har visst omdefinierats på sina håll. Som på DN, till exempel.

Fredrik Westerlund sa...

Onekligen! Och i delar av folkpartiet.