2007-08-09

Klassamhället for drunken dummies

Jag tycker att det är svårt, det här med klassamhället.

"Den svenska överklassen mår fortfarande bra... Hur mår du?" brukar Ung vänster fråga mig och jag svarar att jag mår bra.

Är då jag, barnbarn till fattiga nybyggare och son till en lastbilschaufför, överklass? Nej, men heller är väl inte jag, son till en förskollärare och själv utrustad med magisterexamen och välbetalt arbete, arbetarklass? Den gamla arbetarklassen är den nya medelklassen och överklassen syns inte till; de arbetslösa är en egen klass, de invandrade i en klass för sig och de strejkande gruvarbetarna flera klasser bättre betalda än vilken kommunalanställd som helst?

För att förstå tvingas jag förenkla och jag tror att jag funnit formeln.

- Om du har sprutat ut mer champagne än du druckit upp, är du sannolikt överklass.

- Om du har druckit upp mer champagne än du sprutat ut, är du sannolikt medelklass.

- Om du kallar vilket mousserande vin som helst för champagne, är du sannolikt arbetarklass.

Andra bloggar om:
, ,

16 kommentarer:

David sa...

YES! Jag hade en liknande diskussion på jobbet igår, fast jag trasslade bara in mig i något konstigt resonemang om frisyrer och att arbetarklassen vill vara överklass och att medelklassen vill vara arbetarklass. Men liksom, det här var ju en vattentät definition! Nästa vecka är det jag som är generaliserande på ett klarsynt vis i lunchrummet. Marx you very much!

Lennart Regebro sa...

Glöm inte heller sloganen "Det som är bra för överklassen är dåligt för dig!", också från Ung Vänster-afficher.

Jaha. Så inte bara är en bra ekonomi dåligt för "dig", utan nyttig mat, soliga semestrar, och billiga flygresor är blott några saker som är dåligt för arbetarklassen, alltså?

Hur dum får man vara för att gå på en sån slogan egentligen?

David sa...

Okej inte för att jag håller med dem men det var nog den sämsta tolkningen av en socialistisk slogan jag någonsin hört. Självklart menar de att en solig semester för överklassen är dålig för arbetarklassen eftersom det är arbetarklassen som får jobba oavbrutet på flygplanet när de åker dit med att servera fruktiga drinkar och visa för 999:e gången hur man blåser i visselpipan på flygvästen. Nog att man som liberal inte förstår hur man kan vara socialist, men vi behöver inte spela dumma för det.

Arla sa...

Vad är mousserande vin?

Är jag arbetarklass då? Eller gäller din formel inte för nykterister...?

A sa...

Mousserande vin är detsamma som champagne. *följer formeln*

Mikusagi sa...

*säger samma sak som Arla fast jag vet att mousserande vin är vin med bubblor i*
Alltså, heter det inte champagne/mousserande vin beroende på var det är tillverkat?

*arbetarklass*

Emil sa...

Öh David...så det vore bättre för arbetarklassen att inte ha ett jobb eller?? Utan jobb blir det ju enkelt att ta sig till mellanklass och sedan till överklass...

syrran sa...

Meh, menar du att mitt vänsterhjärta skulle smälta pga detta?

(Men roligt..)

Lennart Regebro sa...

"Okej inte för att jag håller med dem men det var nog den sämsta tolkningen av en socialistisk slogan jag någonsin hört. Självklart menar de att en solig semester för överklassen är dålig för arbetarklassen eftersom det är arbetarklassen som får jobba oavbrutet på flygplanet när de åker dit med att servera fruktiga drinkar och visa för 999:e gången hur man blåser i visselpipan på flygvästen."

Jaha, så du menar att det är dåligt att ha arbete? Eller är det bara arbete inom flygindustrin som är dåligt för arbetarklassen?

David sa...

Socialismen menar att det är dåligt för arbetarklassen att arbeta i ett kapitalistiskt samhälle eftersom det anses vara ett utnyttjande av arbetare som bara borgarklassen tjänar på. Visste du inte det?

Jag är alltså liberal och håller inte med om den analysen men liksom, read a book!

Miss Welby sa...

ciao, nice liberal blog! visit mine and let's swap links if you wish to :)

Anonym sa...

Jag tror inte att jag har druckit champagne faktiskt...? Underklass!

Jonte sa...

Jag har druckit cava hela semestern. Har fortfarande ingen aning om vilken klass jag tillhör...

Lennart Regebro sa...

"Socialismen menar att det är dåligt för arbetarklassen att arbeta i ett kapitalistiskt samhälle eftersom det anses vara ett utnyttjande av arbetare som bara borgarklassen tjänar på. Visste du inte det?"

Jo. Men det var inet det det stod. det stod "det som är bra för överklassen är dåligt för dig". Det är en jävla skillnad från "I ett kapitalistiskt system får inte arbetarna betalt för hela det värdet dom skapar" som är det du pratar om ovan.

Det visste du tydligen inte.

A Jonsson sa...

Du glömde "Hjälpklass" i din uppräkning.
Till denna klass räknar jag alla som inte vill göra rätt för sig men ändå ser till att kräva inbillade rättigheter. Vänsterfolk alltså.

Rashid sa...

du glömde oss muslimer som inte ens öppnar/rör vinet haha.vi e nyktra islam klassen hehe