2007-07-14

Att spela lagom är att spela hela tiden?

Almedalsbloggens Victor Bernhardtz stryker Svenska Spels glassiga VD Jesper Kärrbrink medhårs (när blev du så snäll, Vic?) i en liten intervju om bland annat kampanjen Spela lagom och verktyget Spelkoll, en funktion som om spelaren själv vill det kan varna för beteenden som liknar beroende. Svenska Spel, som har rykte om sig att erbjuda de sämsta villkoren och som dessutom inte bryr sig särskilt mycket om de spelberoende, försöker på så sätt rädda det egna ansiktet och i förlängningen hela det statssocialistiska spelmonopolet.

Tanken är alltså att spelarna ska
Spela lagom, något som ligger helt i linje med det svenska spelmonopolets officiella huvudsyfte: att genom att begränsa spelandet minska spelandets negativa effekt på en tänkt folkhälsa. Det skulle kunna rimma med Spela lagom om det inte vore för att Spela lagom framför allt är en liten logotyp inklistrad i ett hörn någonstans i den marknadsföring som Svenska Spel spenderar upp mot 2.000.000 kronor per dag på. Det skulle kunna rimma med Spelkoll om det inte vore för att spelberoendet på den svenska monopolmarknaden är 50 % högre än på den konkurransutsatta marknaden i Storbritannien. Det rimmar mest bara illa, som det mesta som rör vårt kanske allra mest förljugna monopol.

Min lillebror är, till mitt förtret, kund hos Svenska Spel. Med anledning av detta fick han nyligen ett brev från Svenska Spel, som påminner honom att han brukar spela hos dem, men att han på senaste tiden inte förlängt sina stående spel och inte lämnat in några nya. Vill han göra det, berättar Svenska Spel, är det enkelt ordnat och vill han i framtiden ha liknande påminnelser på e-post är det en lika smal sak att arrangera. Något om att reducera spelandet, att
Spela lagom eller att ha lite Spelkoll står inte att läsa. På vilket sätt tänker sig Svenska Spel (och Svenska Staten) att det minimerar spelandet och dess effekt på den så kallade folkhälsan?

Jag gillar spel nästan lika mycket som jag ogillar monopol. Dessutom är jag alls inte road av att någon annan ska säga åt mig vad som är
lagom för mig. Svenska Spel borde därför skällas ut, säljas ut (varför inte till idrottsrörelsen?) och utsättas för konkurrens från bland andra de redan existerande privata aktörer som det troligen olagliga monopolet stänger ute från en marknad de både har rätt till och skulle kunna göra nytta på.

Intressant?
Andra bloggar om: , ,

9 kommentarer:

Victor sa...

darling, intervjun är gjord delvis med ambitionen att sådana härliga superkritiker som du ska kunna fräsa på. men det är ju ingen hemlighet att jag hellre har spelmonopol än inget spelmonopol. sen kan vi diskutera om svenska spel gör det bra eller inte. + att jag tycker att hans solglasögon och "biologiska algoritm" är ironi nog, som står starkt i sig, men tydligen inte.

puss!

Fredrik Westerlund sa...

Å jo, några ironier framgår allt - till exempel "man kan vinna åttasiffriga belopp genom att köpa Svenska spels produkter" ^___^

Men du vet, sådana härliga superkritiker som jag tar de chanser vi får, inte minst när sådana monopolkramare som du suger maktens kuk och låtsas tycka om det ;)

Victor sa...

åh, frågan är vems kuk du suger, och vems kuk som egentligen är fetast.

Fredrik Westerlund sa...

^_^

En annan sak slog mig - är det egentligen monopolet du vill ha eller är det regleringarna som är viktiga för dig? Man kan ju tänka sig att öppna upp för privata aktörer samtidigt som man reglerar dem att under licens leva upp till vissa krav på åldersgränser, spelformer och avsättningar till behandling av spelmissbrukare.

Victor sa...

det är precis som med alkohol och receptbelagda mediciner för mig: det ska inte gå att tjäna privata pengar på (förutom löner till personal då). den del av överskottet som inte återinvesteras ska gå till forskning, behandling, skademinimering och sen är det inte feltänkt att en del går till ideella projekt. men frågan är om det är just ungdomsorganisationer som ska ha dem.

annat statligt ägande jag gillar: elnät, järnväg, bilväg, vattenledningar.

Fredrik Westerlund sa...

Jag är ganska med på elnät, järnväg, bilväg, och vattenledningar, men jag förstår inte riktigt spelgrejen. Varför ska man inte kunna tjäna privata pengar på det? Kortspel, vadhållning och så vidare, vad särskiljer det från andra tjänster som du tycker att det är okej att det tjänas privata pengar på?

Victor sa...

typ att det är sjukt riskabelt, på samma sätt som alkohol och receptbelagda mediciner. privat företagande har ju som (lagstiftat) syfte att gå med maximal vinst, och då kommer personer med beroendebeteende lätt i andra hand.

jag gillar ju inte sättet svenska spel jobbar på. varför de driver casinon är till exempel för mig ett mysterium. eller varför de gör så mycket reklam, folk spelar ju ändå. dåligt styrt, helt enkelt.

Anonym sa...

"privat företagande har ju som (lagstiftat) syfte att gå med maximal vinst"

Huh? Jag måste missat den lagen. Hur man ens kan lagstifta om något så luddigt som "maximal vinst" övergår mitt förstånd.

Victor sa...

dennis: ok, jag försökte skriva två saker. men vinstsyfte måste en ju ha, annars får en ingen skattsedel. och som företagare tycker jag mig se att jag och andra företagare helst vill att den där vinsten ska vara maximal.