2007-07-18

Amnesty: Otillbörligt användande av yttrandefrihet

Amnesty International driver en kampanj, Irrepressible.info, i syfte att underminera censur, övervakning och inskränkningar i yttrandefriheten. Beundransvärt och dessutom finurligt konstruerat som en liten modul som de som stödjer kampanjen kan klistra in på sin blogg eller hemsida för att visa information som censurerats i länder över hela jorden.

Till kampanjen hör även ett upprop.

"I believe the Internet should be a force for political freedom, not repression. People have the right to seek and receive information and to express their peaceful beliefs online without fear or interference.

I call on governments to stop the unwarranted restriction of freedom of expression on the Internet – and on companies to stop helping them do it."


Döm därför om den förvåning de ansvariga för den av censur och nedstängning hotade sidan Pedofil.se måste ha känt när svenska Amnesty utan stöd i lagen kräver att Pedofil.se ska ta bort kampanjen från sin sida. Detta med hänvisning till att kampanjen plötsligt innebär "otillbörlig användning av Amnestylänk" när Pedofil.se deltar i den.

När Amnesty försöker censurera och begränsa yttrandefriheten för en grupp som hotas av censur och begränsad yttrandefrihet genom att censurera en instans av en kampanj om censur och begränsad yttrandefrihet trots att de själva ligger bakom den, är det mer befogat än någonsin att ställa sig den klassiska frågan: Hur tänkte ni nu?

Intressant?
Läs mer: Blogge, ProjO, Svensk Sexualpolitik Idag.
Andra bloggar om: , , , , , , ,

7 kommentarer:

Syrran sa...

Skämtar du? En organisation måste väl ha rätt att inte få sitt varumärke sammankopplat med vad som helst. Eller? Visst har man ingen laglig rätt att kräva att bannern ska tas bort, men man kan ju be om det.

Ingen har heller krävt att deras sida ska stängas ned, vilket vore en reell kränkning av yttrandefriheten.

(Personligen skulle jag dock gärna anlita ngn Lisbeth Salander-typ för att hacka den..)

Thomas Tvivlaren sa...

Syrran: En organisation har självklart rätt att värna om sitt varumärke. Den här organisationen är ju dock inte vilken organisation som helst utan en organisation vars huvudsyfte är försvaret av humanrättsliga principer. Den berörda kampanjen handlar ju dessutom att ge yttrandefrihet åt dämpade röster runt om i världen!

Mot bakgrund av detta blir det ju extremt pinsamt att se att Amnesty prioriterar sitt "varumärke" framför att låta yttrandefriheten få stöd även av en så perifer grupp som pedofiler.

Som jag själv skrivit om så är det ett exempel på en mycket tveksam selektivism.

Jonte sa...

Det är förstås ingen tvekan om att de som står upp och försvarar yttrandefriheten egentligen försvarar rätten att förgripa sig på barn. Det måste handla om en världsomfattande pedofilkonspiration. Stäng internet!

Freddi W sa...

syrran:

Skämtar du? Jag skulle aldrig drömma om att försöka tysta ens min värsta meningsmotståndare.

Det är också det jag förknippar med kampanjen: det måste vara möjligt att uttrycka sig och ta del av information utan att behöva frukta repression och godtycklig censur.

Visst får Amnesty be dem ta bort bannern om de vill, men för mig handlar det inte om de får, vill eller kan, det handlar om hur smart det är. Anta att Amnesty inte agerat, hur många hade då fått för sig att Amnesty samarbetar med pedofiler? Troligen inte en enda. När Amnesty istället agerar, hur många tror du då tycker att Amnesty hycklar? Jag tror att dte är fler.

"Ingen har heller krävt att deras sida ska stängas ned"? Ingen från Amnesty kanske, men jag antar att du inte har missat att det finns horder av folk som krävt just detta, att pedofil.se ska stängas ner.

Freddi W sa...

syrran: Jag vet att du ogärna går i svaromål i kommentarer eftersom du hellre lägger energin på egna inlägg, men det vore intressant om du kunde utveckla dig en smula på just punkten om yttrandefriheten.

Är det bara de goda som förtjänar yttrandefrihet? Är du beredd att försöka inskränka dina motståndares yttrandefrihet bara för att de är dina motståndare? I så fall kanske du kan ha i en poäng att det är svårt att vara vänner över vilka gränser som helst, för här börjar jag bli rädd.

Anonym sa...

Sannerligen intressant debatt...jag vet inte än var jag står i debatten, men det har defintivt fått mina hjärnceller att jobba lite...utan att ha läst allt som har skrivits i frågan och besökt pedofil.se har jag ändå fått lite att fundera över:
Ska yttrandefriheten vara gränslös även de gånger ens ord och yttrande kränker andra mänskliga rättigheter? tycker vi att ord och åsikter inte skadar andra och inte kan kränka andras mänskliga rättigheter? Var går gränsen?

Freddi W sa...

Ja, lätt är det sannerligen inte.