2007-07-13

Stoppa pressarna: Norrman skadad

San Fermin-festivalen pågår för fullt i Pamplona och höjdpunkten är den så kallade tjurrusningen under vilken mentalt utmanade spanjorer och likaledes begåvningssvaga turister flyr undan stressade tjurar på väg från hagen till tjurfäktningsarenan. En särdeles illa skriven artikel på Wikipedia förklarar att "motivet till detta torde främst vara ett behov av att manifestera personligt mod"; enligt inte-så-läsvärda kvällstidningen Aftonbladet är evenemanget "gratis och öppet för alla", något som kan förklara varför drygt 50 personer skadas varje år och 15 dött sedan 1910. (Öppet för alla? Betänk vad en permobilist kan göra i skogen och sätt honom sedan på gatorna i Pamplona. Eller fundera fritt kring hur Pride-paraden skulle te sig med galna tjurar i bakhasorna.)

Hursomhelst. Det må vara ett märkligt evenemang, men än märkligare är att en av de nyheter som framför andra lyfts fram ur sammanhanget är att en norrman skadats. Varken djurplågeriet eller vansinnet, men väl att en norrman skadats.

Vi struntar i de portugiser som gått åt, de fransoser som invalidiserats och de greker som betalat med sin hälsa. Vi ger blanka fan i de tyskar som trampats sönder och samman, de italienare som stått på näsan och de engelsmän som brutit ölhävararmen. Vi bryr oss alls inte om de marockaner som spetsats, de turkar som stångats och de amerikaner som åkt hiss på hornen.

Men nu får det faktiskt vara nog, för nu har en norrman skadats.


Jag förstår inte, men så är jag inte heller journalist. Det är väl den där närhetsprincipen de brukar tala om; norrmän är ju så lika oss svenskar, de bor ju nästan här där vi bor, de är ju nästan som oss. Bara en liten aning dummare, kan vi tänka oss, om än inte tillräckligt dumma för att arbeta på en svensk kvällstidning.

Intressant?
Andra bloggar om: , , ,

7 kommentarer:

Jonte sa...

Har du inte tänkt på att det kan vara ren och skär skadeglädje? Tänk på hur norrmännen har hånat oss genom åren för uteblivna framgångar i vinter-OS. Dags att ge igen!

Ström sa...

dessutom har ju norrmannen skadats allvarligt, men klarade sig med några stygn. han har blivit stångad i höger ben, vänster ben och i bröstet. hans utseende skiftar betydligt. på en del bilder av honom har han armband på höger arm, på en del har han armbandet på vänster. jaja..aftonbladet rular!

P sa...

Shit vad läskigt! Jag drömde om ordet närhetsprincip inatt!

Dead as a Dodo sa...

Tjurarna på Pride kanske är Scandinavian Leather Men? Dom gillar väl också hårda tag..?

Dennis sa...

"Jag drömde om ordet närhetsprincip inatt!"

Apropå läskigt... [insert valfri smiley]

P sa...

Ännu läskigare att jag inte kan komma på i vilket sammanhang. Dags att börja med medicinen igen? Smiley.

S sa...

Jag var i smyg glad över att andra än tjurarna, som ju antagligen inte är där för sitt eget nöjes skull och av fri vilja, skadades. (Okej, jag smög inte med det alls. Jag log helt enkelt.)