Frihet på fackets bekostnad
Sofia Appelgren och några ombudmän från HRF
Enligt Politkerbloggen kommer Fredrick Federley (c) att lägga ett bud på den omstridda salladsbaren Wild'n Fresh i Göteborg. Federley kommer inte att teckna kollektivavtal, ens under hot, och planen är att öppna en kedja med icke-kollektivavtalsanslutna salladsbarer. (Via Load)
EDIT: Nu även i gammelmedia som DN.
Bland andra Johan Ingerö och Johanna Nylander skriver om LUF Väst, som fyndigt och vettigt nog har inlett en symbolisk blockad mot HRF i Göteborg. Iklädda reflexvästar delar de ut flygblad och informerar om fackföreningens oproportionella agerande mot Wild'n Fresh.
EDIT #2: Anders också.
Hos Dennis hittar jag dagens gladaste nyhet: Det granskningsarvode som Byggnads sedan länge klår icke-organiserade byggnadsarbetare på, har av Europadomstolen slagits fast som ett brott mot artikel 1 i de mänsliga rättigheterna, det vill säga att varje människa har rätt att disponera över sina egna tillgångar.
Det skönaste är att en av de byggnadsarbetare som fått rätt, säger så här i en kommentar till SvD: "För de här pengarna ska jag köpa en salladsrestaurang i Göteborg." Den tid då facket kunde köra över vem som helst om vad som helst och springa till kompisarna i regeringen så snart de fick problem, den tiden är kanske äntligen förbi.
Andra bloggar om: Arbetsmarknad, Byggnads, Fredrick Federley, Granskningsarvode, Kollektivavtal, LUF, Politik, Wild'n Fresh
8 kommentarer:
Du är mitt länkgarn nu. If I may.
Be my guest ^_^
Mäh. Vad har Johanna och Johan som inte jag har? (En analys?)
Ja, men de har å andra sidan inget Hello Kitty-förlovningsarmband. Jag lägger till dig också.
Alltså, finns det egentligen någon anledning att inte skriva på kollektivavtal annat än att kunna ha möjligheterna att försämra villkoren för sin personal? Det klagades i teve om att villkoren skulle bli sämre med kollektivavtal än utan, men det låter rätt mystiskt.
Finns det i praktiken något som förhindrar en arbetsgivare från att förbättra villkoren utöver det som avtalet dikterar?
Nej, arbetsgivaren kan naturligtvis erbjuda bättre villkor än avtalet både med och utan en anslutning till avtalet.
Varför en arbetsgivare vars anställda inte vill omfattas av kollektivavtal och inte är medlemmar i ett fack ändå skulle tvingas skriva på ett avtal, har jag däremot svårt att förstå.
Jag har svårt att förstå varför facket inte granskar arbetsgivare som betalar låga löner och erbjuder usla arbetsvillkor istället. Fast då skulle de förstås representera de svaga på arbetsmarknaden istället för sig själva. Vad dum jag är!
Ja, ha ha, hur skulle det se ut? Eller (och nuvarnar jag för att jag är ännu galnare) om de arbetade för att släppa in fler på arbetsmarknaden istället för att värna de som redan har det bra? Tokroligt.
Skicka en kommentar