2007-01-25

Åtal för tonsatt förakt

Men heja, heja, hurra, hurra! Att rapparna Emilush & Caustic åtalas för förargelseväckande beteende när de rappar att alla i Landskrona hatar polisen, är ju typ det mest inspirerande som har hänt yttrandeheten sedan ... tja, sedan Ken Ring blev polisanmäld för att ha rappat om att storma slottet och tvinga till sig samlag med sessan. Det får mig att ta tag i någonting jag borde ha gjort för länge sedan:

CP åtalar rockgubbar för tonsatt lyssnarförakt

Att sjunga "tänd eld på dina tankar med dina svarta tysta tårar" kan vara förargelseväckande beteende. Alldeles för många framträdanden på alldeles för många år har lett till åtal för en orkester.

Popgruppen Kent åtalas för sina framträdanden över hela landet sedan 1995. Bandet har bland annat framför en sång med temat "Den här stan gör mig galen ikväll" och "och jag tror minsann min själ dör av svält".

Nu har den spastiske liberalen Freddi Westerlund väckt åtal för förargelseväckande beteende. "Genom sitt beteende har Berg visat förakt för konsten och dess konsumenter på ett sätt som varit ägnat att väcka förargelse hos allmänheten", skriver Westerlund i sin stämningsansökan. "Jag må värna yttrandefriheten, men det må också finnas gränser. De gränserna går runt Eskilstuna."

Någon anledning att ta hänsyn till gnällrockens inställning till samhället och dess särskilda kulturyttringar tycker inte åklagaren att det finns.

— Det är ingen kultur som har något företräde. Jag ser till orden och innebörden i de texter som framförts.

De åtalade har förnekat både dålig smak och förargelseväckande beteende i polisförhören. De menar att det handlar om musik (LOL).

Något annat fall där artister åtalats för åsikter i en sångtext är svårt att hitta.

— Nej, jag kan inte påminna mig något motsvarande fall, säger Per Herrey, förbundsjurist på Svenska Musikerförbundet sedan han släpptes ut ur fängelse efter ett 20 år långt straff för förargelseväckande klädsel buren på Eurovisionsschlagerfestivalen 1984.


Andra bloggar om: , ,

2 kommentarer:

Niklas Frykman sa...

Bwhaha. Lysande. Som hyfsat musikintresserad Eskilstunes har jag under stundom funderat på om Kent inte borde vara olagligt på något sätt.

Eden sa...

Jag kan inte sluta skratta :)