2008-01-28

Låt väljarna välja

"Det svenska personvalet är på god väg att lida sotdöden", skriver DN, och om så skulle ske är jag en av de första att sörja dess bortgång.

Det verkar alltså som att Grundlagsutredningen inte kommer att rädda personvalet genom att utöka det och detta på grund av våra tre mest konservativa partier: socialdemokraterna och kristdemokraterna vill troligen behålla dagens bleka system medan vänsterpartiet vill avskaffa personvalet helt och hållet.

Morgan Johansson (s) är orolig för att släktingar ska rösta på varandra. Ingvar Svensson (kd) är rädd för att Livets ord i Uppsala eller syrianer i Södertälje ska ge stöd till kandidater från de egna leden. Någon borde upplysa herrarna Johansson och Svensson om att just det fenomen de fruktar, att medborgarna väljer sina politiska representanter, är vad vi till vardags kallar för demokrati.

Större inslag av personval skulle leda till fler yngre ledamöter i riksdagen. Det skulle dessutom leda till att fler kandidater med invandrarbakgrund valdes in. Att kritvita gubbar utan karisma, men med betonghäck, till exempel sådana som Johansson och Svensson, inte är särskilt förtjusta i en sådan utveckling är inte svårt att förstå. De som motsätter sig personval är nämligen de som håller kollektiv högre än individer, de som litar mer på partier än på medborgare och de som själva skulle förlora på tydligare mandat från väljare som ställer tydligare krav.


Att motsätta sig personval är dels att omyndigförklara väljarna genom att påstå att de skulle vara oförmögna att välja sina egna politiska representanter, dels att överskatta partiernas förmåga att välja och välja bort i jakten på en rättvis lista som väljarna finner attraktiv.

Jag längtar efter mer personval. Jag tycker att det är väljarna, inte partierna, som ska välja vilka som ska sitta i riksdagen. Jag vill att de hårt arbetande och synliga politikerna ska belönas framför de tråkiga, toppstyrda, partipiskade och rövslickande byråkratiska djur som belönas för en lång och trogen vandring genom partihierarkins snitslade bana. Jag vill ha möjligheten att välja den politiker jag har förtroende för och att rösta bort den politiker jag inte är nöjd med.

I en tid då allt färre är medlemmar i ett parti, känns det allt mindre relevant att partierna ska ha monopol på att utse vilka kandidater som kan väljas in i riksdagen. I en vital demokrati måste kopplingen mellan väljare och vald vara långt mycket tydligare än så. Om personvalet tillåts dö sotdöden, kommer intresset för politiken och demokratin att gå samma öde till mötes.

Intressant? Mer hos Fredrick Federley.
Läs även andra bloggares åsikter om
, , , , , , ,

1 kommentar:

www.georgiew.se sa...

* Tass tass in, jag var på bloggrunda så jag hamnade hit! :P * Kram