2008-01-29

Fi fixar flexibel finansiering

År 2007 fick feministiskt initiativ statligt bidrag för folkrörelser, men detta först efter att ha lovat att inte ställa upp i allmäna val. Politiska partier kan nämligen inte få bidraget i fråga, men det var inget större problem eftersom det inte hölls några allmäna val det året.

Nu rekommenderar fi:s partistyrelse ändå att årets kongress ska besluta att fi ska ställa upp i allmäna val 2009 och 2010. Feministiskt initiativ, som alltså var ett parti 2006 och en folkrörelse 2007, blir alltså ett parti igen. I alla fall 2009-2010, ty om valresultaten inte går partiets väg är det troligt att partiet blir en folkrörelse. Igen.


Det är lätt att jaga upp sig och gapa om hyckleri, lögner och svek. Samtidigt vore det billigt och orättvist att ge sig på just feministiskt initiativ. Att de är beredda att ta till nästan vilka metoder som helst för att komma åt skattebetalarnas pengar skiljer dem nämligen inte från andra politiker och partier.

Moderaterna har med moralisk flexibilitet och snabba åsiktsbyten sett till att de kostar skattebetalarna närmare 1.000.000.000 kronor i partistöd som de tidigare ville avskaffa, men nu både omfamnar och är beroende av. Jämfört med den knappa halvmiljon lilla fi lyckats lura loss i något slags etableringsbidrag är det storpotatis.

Dessutom har feministiskt iniativ hållit sig till reglerna och inte gjort några som helst formella fel. De har redovisat sina intentioner, förklarat hur de ser på sig själva och aldrig gjort någon hemlighet av att de skulle överväga att ställa upp i val igen om medlemmarna så skulle önska.

Eventuell irritation bör alltså riktas mot den politiska kulturen i stort,
Delegationen för fördelning av statsbidrag för kvinnors organisering och jämställdhetsarbete som beviljade bidraget samt, framför allt, mot de system som gör det möjligt att ta från medborgare och ge till politiker.

Intressant? Se även AB, DN, Exp, SvD och Politikerbloggen.
Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

3 kommentarer:

John Berg sa...

Feminsitiskt initiativ borde av etiska skäl återbetala delegationens bidrag. Partiet utnyttjade ett kryphål i delegationens regelverk och en medgörlig delegation valde att bevilja bidrag. Fi, betala tillbaka pengarna till skattebetalarna!

Läs om Feministiskt initiativs ohederliga partistöd på min blogg, Artikel 19.

Artikel 19, Feministiskt initiativs bidragsfusk:
http://artikel19.blogspot.com/2008/01/feministiskt-initiativs-bidragsfusk.html

tiarafeministen sa...

Som sagt, Fi har varit öppna med att vi ev kommer vilja ställa upp i val igen. Men en sak som ofta missförstås är vår organisationsform. Vi är nämlingen inget parti, ens när vi ställer upp till val. Om man tittar i våra stadgar så ser man tydligt att vi är en organisation som vill jobba med folkbildning och aktivism SAMT om vi vill ta parlamentariska initiativ. Vi har alltså aldrig blivit något annat, bara fokuserat på andra delar av verksamheten.
Jag förstår att folk blir förvirrade av detta, man bara utgår ifrån att när man stället upp till val så är man automatiskt ett parti, och vi har ju registrerat en partibeteckning, men stadgarna ljuger inte =)

John Berg sa...

"Men en sak som ofta missförstås är vår organisationsform. Vi är nämlingen inget parti, ens när vi ställer upp till val."

Jösses, lägg av nu. Inte ett parti, inte ens i samband med val. Betala tillbaka och sluta tramsa!