2008-01-07

Den "helt okände" Huckabee

Här i Sverige talar vi gärna nedsättande om amerikanerna, om att de skulle vara dåligt allmänbildade och klent insatta i vad som händer i andra länder. Vidare antar vi gärna att svenskar har en helt annan kunskapsnivå - och att det av någon outgrundlig anledning skulle innebära att vi alla vill (och kommer att få) se Hillary Clinton som USA:s nästa president.

Det finns många exempel och jag kan bjuda på ett par.

Philip Wendahl, begåvad folkpartist, beskriver
sitt stöd för demokrater som "spontant" och närmast självklart, naturligt. När han senare gör ett test för att se vilka kandidat han ligger närmast politiskt, ser han förvånat på när republikanen John McCain seglar upp på förstaplatsen.

När sedan
DN och SvD med flera tidningar skriver om valen i Iowa, är bevakningen så skev att Erik Svansbos enkla granskning förtjänstfullt visar hur ensidigt svenska medier ser på amerikansk politik:

Demokraterna är det enda partiet, Hillary Clinton och Barack Obama dess enda kandidater och något annat än "en svart" eller "en kvinna" är det inte möjligt att vi får se som USA:s näste president.

Själv tycker jag nog att TV4:s Nyheterna tar priset. När de rapporterade från (framför allt demokraternas) val i Iowa undslapp de sig i en sista bisats att republikanerna också hållit val och att Mike Huckabee tagit hem segern - trots att han enligt TV4 varit "helt okänd" i USA fram till två månader innan valet. Att Huckabee varit Arkansas guvernör mellan 1996 och 2007, och officiell presidentkandidat i nära nog ett år, är något som amerikanska medborgare kände till. De känner honom dessutom som Mike författaren, hårdbantaren och musikern Huckabee, samt så klart som pastor. Han föddes 1955, inte för två månader sen, dumma jävla TV4!

Själv skulle jag inte rösta på Huckabee, men om jag var utsänd att rapportera från ett val han just vunnit, skulle jag i alla fall ta reda på vem han är. Efter två veckor i USA har jag, helt utan ansträngning, lärt mig mer om honom än vad svensk media någonsin kommer att lära mig om honom eller om någon annan republikansk presidentkandidat.


Amerikansk media presterar nämligen debatter, satir, intervjuer, fördjupningar och kommentarer så vida överlägsna svensk journalistik att vi bör vara mycket försiktiga med att utmåla amerikaner som dumma. För att inte tala om den försiktighet vi bör vidta innan vi tror ett enda ord som våra tidningar skriver om USA.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om
, , , , , , , , ,

13 kommentarer:

Anonym sa...

Jag bryr mig inte ens om att läsa vad svensk media skriver om presidentvalet längre. Känns fullständigt meningslöst att följa deras usla rapportering när man kan läsa amerikanska analyser istället.

Särskilt om man tycker att det finns fler än ett parti värt att bry sig om.

//JJ

Anonym sa...

USA har ju en ganska stor mängd politiker och opinionsbildare, även en stor mängd tungviktiga diton. Att samtliga skulle vara kända bland medelsvensson är väl lite mycket att tro.

Däremot kan jag ju hålla med om att "helt okände" var en överdrift. Det var väl snarare något däremellan.

Erik sa...

Freddi, du glömmer att politikers hudfärg bara är viktiga så länge de har rätt åsikter.

Medierna jublade när Nancy Pelosi vann valet för att kvinna hade fått så mycket makt. Man missade som av en händelse vem som vid samma tidpunkt var USAs utrikesminister och att hon var kvinna OCH färgad.

Men åsikterna stämde inte så istället för att jubla över att denna underrepresenterade grupp hade makt passade man på att förfalska bilder på henne.

http://www.worldnetdaily.com/news/article.asp?ARTICLE_ID=47066

Fredrik Westerlund sa...

Erik: Mycket bra poäng. Jag har faktiskt inte tänkt på det förut, men visst är det så.

Ms P Go Lightly sa...

Det är underbart att du bloggar igen,NU börjar 2008!

Anonym sa...

Vad konstigt att amerikanska medier skriver mer/bättre om amerikanska poitiker än vad svenska medier gör.

Anonym sa...

Att vara partipolitisk bunden i såna här sammanhang. Gör det väldigt svårt att ta dig på allvar. Du är republikan att, journalisterna i sverige är demokrater. Den amerikanska rapporteringen sker på ett mer ingående sätt än vad ngn svensk tidnng är kapabel till.

Men det stora misstaget alla gör är att jämföra demokraterna med sveriges vänster. Både republikaner och demokrater står längre högre än vad moderaterna gör. För att hitta en vänster i USA får man ta upp namn som Michael Moore. Som i och för sig misslyckades totlat med sitt parti.

Thomas sa...

Du hävdar att Huckabee föddes 1995, och sedan har du mage att påstå att svensk media har dålig koll på det amerikanska valet? Sten, glashus, etc. Skärpning! ;)

Fredrik Westerlund sa...

anonym @ 11:40 pm: Touché. Men ändå - något slags skamräns för hår dålig rapportering får vara måste det ändå finnas.

anonym @ 11:46 pm: Jag är inte republikan och journalisterna är inte demokrater. Var sympatierna kan ligga varierar säkert från person till person och kandidat till kandidat, men vår massmedia bär ett systematiskt fel i bevakningen.

thomas: Hahaha! Jag rättar...

Douglas sa...

Äsch, svenska mediebevakningen har ju ignorerat LP så det sjunger om det. Klart att det alltid kommer stå mellan två partier eller två kandidater från varsitt parti om det aldrig är någon som rapporterar om hur mycket klokare idéer Libertarians har, ofta med hänvisning till att de "ändå är så små och uträknade".

But still. Skall vi gifta oss?

Fredrik Westerlund sa...

bitter libertarian: Jag har just förlovat mig med en republikan.

Anonym sa...

Republikan schmepublikan, är det något fel på månggifte?

Anonym sa...

Huckabee var för övrigt gäst hos Jay Keno i hans första program efter strejken.