2007-08-16

Stenkastarvänstern och sverigedemokraterna

Någon som kommer ihåg att maskerade personer bröt sig in på ett politiskt partis möte för att misshandla partiets medlemmar så sent som i mars i år? Glömt och förlåtet, verkar det som, eftersom attacken riktades mot ett parti vi inte tycker om. De vars åsikter vi inte delar har inte riktigt samma rätt till våra friheter, tänker vi oss, inte riktigt samma rätt att skyddas av demokratin.

Nu har sambon till en hotad politiker överfallits i sitt hem. Ännu har ingen gripits för brottet mot den person som hittades bunden, för brottet mot åsiktsfriheten, för brottet mot demokratin. Nyheten sjunker längre och längre ner på våra stora tidningars nätupplagor och snart är vi där igen; glömt och förlåtet, eftersom den attackerades sambo, den hotade politikern, tillhör samma parti som attackerades i mars.

Att inte förstå att yttrandefrihet är vår allra mest grundläggande frihet är illa. Att börja kompromissa med vilka man vill ge yttrandefrihet är värre. Att vilja tysta sin motståndare med våld är vidrigt. Hur illa man än tycker om de åsikter som yttras.

Så reagerar jag - med sorg, förstämning och ilska. Så här reagerade signaturen Salemo på vänsterstället Socialism.nu:

"en anhörig till SD hittades bunden i trapp hus.
HAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHA"

Andra vänsterextremister, även de som kan stava och bygga meningar, bland andra en av sveriges mest kända sanningsförvanskare, nöjer sig med att påstå att attacken är iscensatt, att sverigedemokraterna själva ligger bakom den i syfte att vinna sympatier.

Inte heller särskilt smakfullt.

Riktigt jävla äckligt, faktiskt.


Magnus Betnér efterlyser hårdare tag mot stenkastarvänstern och jag är benägen att hålla med. Det våld som riktas mot sverigedemokraterna är helt oacceptabelt i en liberal demokrati. Att det tystas ned och glöms bort är ohållbart - det måste istället uppmärksammas och bekämpas som det övergrepp mot oss alla det faktiskt är.

Intressant?
Även: Gudmundson
Andra bloggar om: , , , , , ,

25 kommentarer:

Shan sa...

Alltså.

Du vet ju att jag gärna skulle se att både stenkastarvänstern och bögknackarhögern blev snälla och kramades istället. Om dom vägrar så tycker jag att dom fan får skärpa sig istället.

Men... minns du sverigedemokraten som drev en kampanj mot kvinnomisshand[lande araber]el, och som rätt var det var själv blev dömd för att ha misshandlat sin fru? Jag anklagar inte vad snubben nu heter för misshandel, jag säger inte att det är det som har hänt, men det går lite för fort att skylla på AFA här.

Freddi W sa...

Som du ser pekar jag heller inte på just AFA på ett enda ställe i texten, men visst, du har rätt i att det inte nödvändigtvis behöver vara stenkastarvänstern som ligger bakom överfallet.

Jag tycker ändå att en kommentar som "HAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHA" är genomrutten - vem som än skyldig och vilka motiven än må ha varit.

Shan sa...

Sant, men det var kortare att skriva AFA än stenkastarvänstern.

Mr_v sa...

Men skärpning, för fan. Det finns ju ingenting som talar för att det skulla vara vänsteraktivister som ligger bakom överfallet. Förvisso har förvirrade AFA-människor gjort dumma saker förr, men det här låter verkligen inte som deras verk.
Att nåt ägg kommenterar det hela på ett forum nånstans känns som ett väl svagt argument för att ge sig på den samlade utomparlamentariska vänstern.
Människan som skrev så kan mycket väl varit 12 år. Ska liberaler behöva stå till svars så fort nån pantad nyliberal vräker ur sig nattväktarstatshyllningar på nåt obskyrt forum nånstans lär ni få fullt upp.
Herregud, lite jävla substans måste man väl få begära? Jag sympatsierar på intet sätt med "stenkastarvänstern" (ett rätt skönt begrapp att slänga sig med va? Eftersom det kan användas ungefär hur godtyckligt som helst), men den där posten var intet annat än direkt pinsam.

Syrran sa...

Freddi:
De som binder och misshandlar en annan människa ska åtalas för det.

Men jag antar att även du anser att rättsprincipen "oskyldig tills motsatsen bevisats" är hyfsat relevant i en rättsstat? Även om de "misstänkta" (??) hyser en åsikt du inte delar. Eller? Det kanske inte gäller kommunister?

Det är liksom lite för enkelt att blanda ihop ditt generella hat mot "stenkastarvänstern" med ett specifikt brottsfall som inte ens hunnit utredas. Och att hänvisa till en anonym idiotkommentar på ett internetforum för att i princip misskreditera hela vänstern - well...

Knute sa...

Ovanstående kommentatorer verkar vara medlöpare till den rödfascistiska stenknackarvänstern och därmed medskyldiga till dådet.

A sa...

Mmm, den här posten var det faktiskt lite kvällstidningskolumnist-med-armarna-i-kors över. Men det är så olikt dig att du är förlåten. Tror jag. ;)

Per sa...

"Det finns ju ingenting som talar för att det skulla vara vänsteraktivister som ligger bakom överfallet."

Det gör det väl. Det finns ännu inga konkreta bevis i just det här fallet, men de har tidigare begått våldsdåd och det står klart att det finns en stor grad av acceptans för sådant inom delar av den anarkistiska vänstern. Om inte detta är den mest sannolika förklaringen, vilken är då mer sannolik? Skulle det vara ungliberaler? Skulle det inte ha att göra med politik alls? Skulle det vara SD själva som iscensatt dådet för att få sympatier? Allt detta är förstås möjligt, men det är inte sannolikt.

Mr_v sa...

Ge ett exempel på där en AFA-gruppering försökt kidnappa någon i Sverige? Det är skillnad på att panga rutor och ägna sig åt människorov.
vad som har hänt vet jag inte, men ni liberaler är så snuskigt snabba med att peka ut vänsterextremister. Lugna er med era fördömanden tills det i alla fall finns något som liknar bevis för att en vänsterorganisation skulle ligga bakom. Eftersom ni är 100% säkra på att det är AFA som slagit till kommer väl sanningen snart att uppdagas, eller?

Per sa...

Finns ju ingen här som säger att det med nödvändighet var AFA. Du slår in vidöppna dörrar och du vet förmodligen om det.

Anonym sa...

verkar finnas ett brett stöd för dessa attacker när man läser bloggkommentarer. Och journalisterna gör givetvis inga granskningar av vilka värderingar som finns inom vänstern

Ilona sa...

Det är tråkigt att så många med hull och hår sväljer Kinnunens uttalande om att AFA ligger bakom dådet.

Tillvägagångsättet stämmer bättre överens med hur extremhögern beter sig. Med det menar jag i det här fallet inte sd, utan öppet nazistiska grupperingar till höger om sd.

Tills det är klarlagt vilka som står bakom dådet är extremhögern lika troligt som extremvänstern, t.o.m. troligare.

Freddi W sa...

syrran m.fl:

Jodå, jag är medveten om att det kanske inte alls är AFA eller ens något slags obestämd vänster som ligger bakom och jodå, principen om att vara oskyldig till motsatsen bevisats är väldigt viktig även för mig.

Det jag aldrig kan förlika mig med är hur behandlingen och reaktionerna skiljer sig så nämnvärt beroende av vilket partis företrädare som råkar illa ut. Enskilda rötägg, ja visst, men också stora (till och med "liberala") tidningar gör skillnad på folk och folk när det handlar om sverigedemokrater.

I min upphetsning över det hade jag lite tunt på fötterna när jag sparkade in både fönster och dörrar, det ska erkännas.

Så tack, A, för att du överväger att förlåta mig med hänvisning till att det var olikt mig :)

Freddi W sa...

Och än en gång - jag har aldrig pekat på just AFA.

Peter sa...

AFA gör SD en jättetjänst,man säger sig vilja bekämpa dom man anser är mest farliga...men vad är folk rädda för...varför röstar folk på SD...kolla denna artikeln Krig mot svenskar http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=147&a=531981

Ar det nån som tror att det är kanske många av dessa offer som röstar på SD kanske?

Thoralf A sa...

Jag tvivlar inte alls på att det vänsterexremister i detta fall. Jag har själv varit utsatt för deras attacker.
Läs på min blogg!

Mr_v sa...

Men herregud, vänta på bevis! Det finns 1000 andra förklaringar än att det skulle ha varit vänsterextremister som ligger bakom, detta följer på intet sätt deras mönster. Om det sen visar sig att det verkligen var vänsteraktivister bakom, DÅ är det dags för fördömanden och gastande om hårdare tag. Men ine förrän då.
Att tillskriva sina politiska motståndare brott som de mycket väl kan vara oskyldiga till, det om något liknar sektvänsteristiskt beteende. Och det känns inte som ett bra sätt att argumentera för någon som påstår sig värna demokrati

Shan sa...

Jag skulle nog vilja påstå att Freddi inte är den enda som sparkar in öppna dörrar och fönster... *host mr v jag upprepar allt alla andra kommentatorer sagt hundra gånger host*


FLAMEWAR!!!!!!!!!1

Mr_v sa...

Det är ju tydligt att det inte kan upprepas nog många gånger.
Vacker allisans som uppstått mellan SD-folk och liberaler, föresten. När det gäller att kasta skit på vänstern är väl alla kamrater på högerkanten.

Per sa...

För protokollet: min kommentar om att slå in vidöppna dörrar var riktad till mr_v.

Shan sa...

Eh, typ den enda som påstår att det är AFA är ju sverigedemokraten som kommenterat. Men det är klart, har man möjlighet att bunta ihop liberaler och sveridemokrater så måste man ju ta tillfället i akt, skit samma vad folk egentligen har skrivit.

Shan sa...

Sverigedemokrater*, even.

Anonymoose sa...

Och folk brukar titta rätt underligt på mig när jag berättar att jag är mer rädd för vänstern än extrem"högern". Inte för att de andra på något sätt har reko idéer (och nej, jag fyller inte deras kriterier för att klassas som människa) eller är obenägna till våld, utan för att det som nu kallas den utomparlamentariska vänstern är helt pk, oavsett vilka dåd som begås. Det känns som samma typ av människor som hittat på happyslapping.

Callisto sa...

Allt våld som utövas för att få tyst på meningsmotståndare är förkastligt. Lite då och då läser man ju att politiker i kommuner och högre upp hoppar av sina uppdrag på grund av hot. Detta får ju inte förekomma i en demokrati!!!

Jag har mycket svårt att tänka mig att det skulle röra sig om något annat än extremvänstern, som ju under Göteborgskravallerna tydligt visade att hjärnan tog slut och nävarna tog vid tämligen snabbt. I propagandan innan toppmötet skrev olika grupper, bl a GBG-aktion, ut att man inte ville ha någon dialog och hade en bild på Godzilla på planschen. Man skulle bara ut och förstöra och slåss. Vänsteraktiva har också "hälsat på" hos politiker och på olika sätt visat att de inte delar deras uppfattningar om verkligheten. Verbalt? Nja, knappast, utan mer handgripligen.

Det är djupt tragiskt att antidemokratiska krafter verkar under skyddet av demokratiska rättigheter och försöker tysta meningsmotståndare med våld istället för fungerande argument.

Så oavsett om det var "stenkastarvänstern" i detta fallet eller ej, så verkar det ändå vara en rätt så rimlig gissning, då de inte är kända för att samtala eller skriva av sig på ledarsidor och bloggar utan mer "slå på käften"-kommunikation.

Anonym sa...

lol. allså ni snackar du bara skit. varför jag skrattade va inte mer än att jag inte va förvånad.inte att det va värst rätt.
man kunde inte säga att det va automavänstern eller högerextremister som låg bakom det hela. men du är jo domare i ett domstol. du vet allt.


måste bara tacka dig för att du tar din tid för att kolla upp vänstersidan där jag skrev "HAHAHAHAHHAHAHA"
du tycker det va genomruttet eller vad fan du nu skriver. själv tycker det va bara låg profil.
*sign* Salemo