2007-06-24

Fotbollsvåld och finkultur

När det är derbydrabbning i fotbollsallsvenskan finns det några saker man kan vara säker på kommer att hända. AIK kommer att vinna, publiken kommer att vara mycket stor och den svans av idioter som slåss och ställer till med besvär kommer att föranleda en månghövdad polisstyrka vars prislapp täcks av skattemedel.

En trolig mediarapportering lyder då då här:


"Vid dagens match på Råsunda krävdes ett flertal ingripande av de närmare 100 poliserna som satts att bevaka de cirka 30.000 åskådarna kring arenan i Solna. Totalt uppgick notan för polisinsatserna till 750.000 kronor och som vanligt är det skattebetalarna som får stå för kalaset."

Frågan är hur man räknar för att komma fram till att fotbollen kostar 52 miljoner kronor per år. Som en klok vän till mig påpekade över en öl i torsdags - fotboll är ju inte bara kostnader. Hur stor är momsintäkten på biljettförsäljningen, på kringförsäljningen av korv och souvenirer, hur många arbetstillfällen skapas och hur mycket pengar sätts i rullning mot pluskontot? Enligt SvD omsätter fotbollen 2,2 miljarder kronor per år så den där våldsbötern kanske inte är så farlig att ta? Om än det så klart fortfarande är resurser som skulle kunna användas bättre annorstädes om puckona lät bli att bråka.

En jämförelse med annan underhållning kan också vara på sin plats. Tänkt rapportering:

"Kungliga balettens version av Svansjön urartade alls inte när den under helgen sattes upp inför fulla hus på Operan i Stockholm. De burgna herrarna och damerna i publiken skötte sig alldeles utmärkt, men i vanlig ordning krävdes det likväl att skattebetalarna bjöd till med en rejäl subvention av deras biljetter."

Statsbudgetens anslag "Bidrag till Operan, Dramaten, Riksteatern, Dansens Hus, Svenska rikskonserter och Drottningholms Slottsteater" ligger på 900 miljoner kronor per år. För det skulle man kunna köpa sig 17 år av fotbollsvåldsbevakning. Det vore något! Fast det är klart, jag har säkert missat både ett och annat i min jämförelse - framför allt att det är förbjudet och fel att jämföra något så obildat och menlöst som fotboll, med något så kulturellt högstående och förfinat som opera. Samt, naturligtvis, vilka det är som tittar på fotboll och vilka det är som går på opera.

Intressant?
Andra bloggar om: , , , , ,

14 kommentarer:

Anders Wallner sa...

En tanke: Vore det inte liberalt om idrottsarrangörer stog för notan av sin egen polisbevakning? Att idrotta är ingen mänsklig rättighet...

Freddi W sa...

Ja visst, det är absolut en tanke, men vad jag framför allt vänder mig mot är svartmålningen och att vissa yttringar tillåts kosta hur mycket som helst bara för att de är sanktionerade av en uppburen smakelit.

karin sa...

fast... du jämför ju inte opera och fotboll, du jämför kostnaderna för opera och fotbollsvåld. som skattebetalare kan jag tänka mig att lägga ut massor av pengar på andras kultur- och sportkonsumtion, men jag vill inte lägga ut ett jämra öre bara för attett gäng idiotiska testosteronstinna huliganer prompt får för sig att spöa varandra. och jag har dessutom väldigt svårt att tåla att en del klubbar och ganska många fotbollsfans ursäktar den idiotiska huligankulturen med fraser som "men de älskar ju ändå laget" etc.

Josh sa...

Lysande!

Som ett brev på posten kommer förstås argumentet att klubbarna ska stå för kostnaderna för polisbevakningen. Jag är tveksam. Ska verkligen klubbarna ansvara för vad som händer ute på stan? Att någon iförd AIK-halsduk spöar någon iförd Djurgården-halsduk betyder inte att de är AIK:are och Djurgårdare, och det betyder definitivt inte att det är AIK:s och Djugårdens fel.

Freddi W sa...

karin: Fast... jag jämför opera med hela fotbollspaketet, såväl våldet som den positiva omsättningen.

josh: Klubbarna är väldigt duktiga på att ta ansvar på arenorna. Hur långt utanför sträcker sig deras ansvar? Det är en bra fråga som kanske Anders vill svara på?

Jonte sa...

Skönt att få läsa något nyanserat om kostnaderna kring fotbollen. Jag ser fram emot kvällstidningarnas skandalrubriker om hur mycket finkulturen kostar skattebetalarna. Du lär dock aldrig få jobb på en kvällstidning :-)

Freddi W sa...

jonte: Jag tror inte ens att jag vill ^.^

Jonte sa...

Säg inte det, alla har vi vårt pris :-)

Måste bara tillägga att jag givetvis tar avstånd från allt våld kring fotbollen!

Freddi W sa...

jonte: Visst är det märkligt att vi känner oss tvungna att ta avstånd från våldet? Som om någon skulle misstänka mig för att vara huligan om jag inte gjorde det. Samma sak när man skriver om att även sverigedemokrater har yttrandefrihet, då är det obligatoriskt med en tio-tolv avståndstagande och smädelser i samma text.

Staffan sa...

Kostnaden på 52 Mkr verkar vara endast för polisbevakningen av matcherna. Fotbollen som helhet går nog på avsevärt större kostnader. T ex så subventionerar Malmö kommun MFFs nya stadion, både genom att ge dem ett "ränte- och amorteringsfritt lån" på 145 Mkr, och genom att de subventionerar tomthyran till den milda grad att MFF och byggföretagen betalar 1000 kr/år - och detta är bara för en stad.

Det är en sak när stat och kommun stöder ungdomsverksamhet. Å ena sidan kan det ses som något som ligger utanför statens kärnverksamhet, och att de som vill ägna sig åt idrott (eller scouting, eller whatever) borde kunna betala det ur egen ficka. Å andra sidan så kan man se det som att om man stöder ungdomsverksamhet så fångar den upp ungdomar som annars kanske hade hamnat i kriminalitet, och att det därmed kan ses som en investering (och de som löper störst risk att hamna i diverse ungdomsgäng är nog de som har minst råd att betala egen ungdomsverksamhet).

Men att stat/kommun skulle sponsra idrottsverksamhet på elitnivå som dessutom drivs med vinstintresse (alla allsvenska lag är väl numera aktiebolag?) - det finner jag tämligen barockt.

Jonte sa...

Freddi: Det var lite med glimten i ögat som jag la till mitt avståndstagande från våldet just med tanke på det du skriver. Även om jag står för det. Jag vill bara ha en mer balanserad debatt kring vad fotbollsvåldet kostar oss skattebetalare. Gärna i jämförelse med vad fotbollen bidrar med till samhället eller som ditt inlägg i jämförelse vad "finkultur" kostar.

Nu blir jag besviken! Jag som trodde att du var en äkta Löven-huligan och slogs mot hockeyraggare från Skellefteå.

Staffan: Jag håller med! Det är väldigt svårt att räkna korrekt på vilka kostnader vs. intäkter som fotbollen bidrar med. Elitfotbollen/idrotten verkar befinna sig in en brytningstid mellan det gamla ideella och det nya mera marknadsmässiga. Det bästa på sikt vore antagligen att frikoppla sån verksamheten från kommunal verksamhet och låta den verka på marknaden efter spelets regler s a s.

Freddi W sa...

jonte: Det är bara fotbollsvåldet jag tar avstånd från. Är det hockey och derby i Västerbotten slåss jag som om det inte fanns någon morgondag.

Jonas sa...

Bra inlägg, det finns få saker som irriterar mig mindre än fotbollsvåld.

Evelina sa...

Våld i alla sorters sport måste straffas exemplariskt! Det är ofattbart hur man kan kombinera våldsamma handligar på detta område!