2007-05-16

Ylva Thörn läses bäst mellan raderna

Kommunals ordförande Ylva Thörn skriver artikel på DN Debatt och det under rubriken "Förtidspensioner dubbelt så vanligt inom Kommunal". Självklart en intressant artikel eftersom den är full av politiskt trams på raderna och proppad med obekväma sanningar mellan dem.

För att sammanfatta vad som står mellan raderna:

Hej! Vi hade makten i tolv år och allt våra medlemmar fick var arbetslöshet, sjukskrivning, förtidspension och den här debattartikeln.

xoxo/Ylva Thörn

PS. Det är svårt att tänka sig värre arbetsgivare än den offentliga sektorn. DS.


För en något längre genomgång av artikeln:

Inledningvis återges resultaten från en tio år lång undersökning: Av de som avslutat sin anställning inom kommun och landsting har 20 % förtidspensionerats. De förtidspensionerade och sjukskrivna inom Kommunal är dubbelt så hög som hos resten av befolkningen. De arbetslösa ungdomarna är tre gånger fler i Sverige än i Danmark och på Irland. Kvinnor är långtidssjukskrivna och förtidspensioneras oftare än män. Und so weiter.

För drygt nio av de tio undersökta åren bär Thörns partivänner ansvaret, men hennes slutsats är det överraskande: "De här grupperna bryr sig regeringen Reinfeldt inte om." Jag förstår att det måste vara extremt jobbigt att uppmärksamma ett reellt problem som ens eget parti bär ansvaret för, men jag fattar ändå inte hur Thörn tror att hon kan komma undan med att skylla på den nya regeringen.

Det är nämligen ingen statshemlighet att socialdemokraterna under sina senaste tolv år vid makten skickade hundratusentals i utanförskap genom en vårdslös excercis som förde människor mellan statistiska kolumner och varierande bidrag i ett syfte att hålla dem sysselsatta i meningslösa åtgärder eller åtminstone osynliga istället för att ge dem chansen och möjligheten att komma tillbaka till ett riktigt jobb. Arbetslösheten galopperade och lösningen blev aldrig bättre än att dölja, passivisera och göra beroende av bidrag och stat. Att efter ett sådant misslyckande peka på någon annan och tala om att "inte bry sig om" är så skamligt att jag hoppas att Thörn skäms i sin borg.

Dessutom pekar Thörn och den stora undersökningen på ytterligare ett skavsår i LO-land: Allra sämst mår de som har samhället som arbetsgivare, allra sämst går det för de som har staten som chef. När de som jobbar åt kommun och landsting dubbelt så ofta som andra behöver sjukskrivning eller till och med förtidspension, är det lätt att dra slutsatsen att privata arbetsgivare är att föredra.

Thörn skriver mycket mellan raderna, så läs henne där.

Intressant?
Andra bloggar om:
, , , ,

2 kommentarer:

John P sa...

Nu måste jag skriva ett inlägg.
Vi borde lägga mera tid på att finna konstruktiva lösningar än på att kritisera den ena eller andra ideologien för diverse oförrätter. Då skulle vi göra en faslig nytta. Jag har till min gädje sett att effektiva små rådgivningbyråer nu kommer upp och går in i företag och organisationer för att tidigt vägleda personal innan det blir fel och att låta dem fråga erfarna rådgivare. www.ask-askar.se är en av dessa rådgivningsbyråer, men det finns ett antal andra. Jag tror att vi alla kan hålla med om att det är värdefullast att redan i arbetssituationen ge råd och bra personliga tips så att den anställde i god tid bättre kan se värdet av sin roll, uppskatta sig själv och analysera de goda & dåliga signalerna och omständigheterna på jobbet. Det här är alltså motsatsen till att förtränga. Om allt bara blir en våt filt så ser man inte det som är bra och då kommer de negativa tankarna, ekorrhjulet börjar snurra och utbrändheten blir ett brev på posten. Jag är absolut övertygad om att facket har en viktig HELT NY FRAMTIDSROLL att spela här. Att anordna kurser och seminarier med hjälp av professionellt folk inom psykoterapin, så att den anställde kan värdera sig själv och sin insats precis som man är och gör. Att lära sig minska egna överkrav, stress och otillräcklighet är annat viktigt för att klara sin vardag. Jag tror detta kommer stort nu på 2000 talet för varken fack, nation, organisation eller företag har på sikt råd med den ökande utslagningen på jobbet. Skulle vara kul med en diskussion i detta ämne som intresserar mig mycket. MVH John

Jonte sa...

Det värsta är att Thörn m fl verkar komma undan med att skylla på den nya regeringen. Det är helt i sin ordning att kritisera sittande regering oavsett vilken färg den här. Men att argumentera som många vänsterdebattörer gör för tillfället är direkt oärligt. Som till exempel att i arbetsfrågan anklaga regeringen för att det inte har kommit några nya jobb sedan regeringsskiftet och samtidigt ta åt sig äran för de jobb som har kommit sen regeringsskiftet.