2007-05-01

Första maj: Ögonvittnesrapport

Jag jobbar, den allmäna helgdagen till trots, men jag fick ändå möjligheten att avnjuta ett demonstrationståg när det passerade på gatan nedanför mitt kontor. Jag noterade ett och annat värt att återge:

- Flera stycken viftade med Kubas flagga. Är inte det jättekul att folk utövar sin mötes-, åsikts- och yttrandefrihet genom att vifta med flaggor tillhörande en totalitär stat som fängslar de som utövar mötes-, åsikts- och yttrandefrihet? Jag gjorde aldrig något LOL!!1-plakat, men om jag hade gjort det, hade jag hållit ut det över Kubaflaggorna.

- De två centrala budskapen på fanor och plakat var "Död åt USA" och "Sverige ut ur EU". Känns fräscht.

- När tåget passerade mig skanderade folkmassan "Internationell solidaritet - arbetarklassens kampenhet". Jag berättade det för en vänstervän som låter hälsa: "Varje gång idiotvänsterkillar börjar skrika den blir jag extremfeminist och tänker kastrering. Arbetarklassungar på riktigt slåss med att få möjlighet att utveckla sin personlighet bortom all normativitet och all oförståelse, snarare än att bilda 'kampenheter'!"

Från sjunde våningen uppfattade jag aldrig vilkas demonstrationståg det var, men med tanke på att de flesta verkade revolutionära, kommunistiska och unga, gissar jag på Revolutionär Kommunistisk Ungdom. Om RKU vill dementera detta publicerar jag en rättelse.

Intressant?
Andra bloggar om:
, , , ,

9 kommentarer:

Anders Wallner sa...

Det var saker som "arbetarklassens kampenhet" som på allvar fick bort alla mina funderigar som ung på huruvida jag var vänster.

Emil sa...

Egentligen borde man väl ha vant sig men jag upphör ändå aldrig att förvånas över ungvänsterns verklighetsfrånvaro och naivitet. Vad sägs om att ta tag i era liv och börja jobba istället för att se er som offer för någon överstatlig USA-ledd konspiration? Slynglar! De borde låsas in alternativt tvångsdeporteras till Kuba. Så får vi se hur länge de fortsätter att hylla kamrat Fidel...

Vienno sa...

Det var antagligen syndikalister du hörde. Och att några visar upp Kuba-flaggor utgör knappast någon god grund för ett fördömande av ett helt demonstrationståg.

Freddi W sa...

"Död åt USA" imponerade inte heller på mig. Jag önskar inte död åt någon, varken människa eller stat.

Jonte sa...

vienno: Visst är det kanske hårt att fördöma ett helt demonstrationståg för att några har Kuba-flaggor. Men testa att byta ut Kuba-flaggorna mot nazi-flaggor och fundera på om man fortfarande inte ska fördöma hela hela demonstrationståget. Nu försöker inte jag jämföra Kuba och Nazi-tyskland utan tänker mer på vilket ansvar som finns för innehållet i ett demonstrationståg.

Emil sa...

Öh, vem har dömt ut hela demonstrationståget pga Kubaflaggorna? Jag har inte sett någon göra det.

Själv dömer jag ut demonstrationståget men det gör jag mest eftersom jag a) inte tycket om masspsykos, b) tycker det är stor humör att s varje år demonstrerar mot ett system de själva skapar, c) "arbetarklassen" är ett förlegat begrepp, d) demonstrationerna utnyttjas alldeles för mycket av S och V för att sno billiga politiska poänger, allt betalt av LO och dess medlemmar...

nemi sa...

Haha, kul att bli citerad! jag sitter på AMS och har suttit här i en timma. Allt tyder på att jag kommer att få sitta här en timma till. Var är jobben som Reinfeldt och co lovade, efter bara fem dagars arbetslöshet? Dessutom har jag jobb, men måste ägna mina lediga dagar åt att förnedra mig här eftersom jag inte har tillräckligt mycket jobb PÅ PAPPER. Å andra sidan hade jag ju kunnat be dem dra åt helvete, men jag vill hålla mig på god fot med min A-kassa. Det är dock på en plats som denna som jag blir påmind om klasskampen och alla som inte behöver besöka denna helveteshåla. (förresten var denna blogg en av få ställen som jag lyckades surfa in på från en AMS-dator, utöver aftonbladet.se och svt.se. Övriga sidor svarade "Du kan inte komma längre!" TACK FÖR DEN PÅMINNELSEN AMS!) Jag är inte bitter, jag är provocerad.

Freddi W sa...

vienno:

Nej, det var det inte. Jag känner igen en syndikalist när jag ser den.

nemi:

Haha, är det någon blogg AMS borde blockera är det väl min? ;)

"Du kan inte komma längre" är onekligen ett rätt provocerande meddelanda att visa på Arbetsförmedlingen, men hur tolkade du det när du försökte logga in på någon mer sexbetonad sajt? Det känns ju inte bättre då, liksom.

Lennart Regebro sa...

Jag dömer gladeligen ut hela demonstrationståget på grund av dom kubanska flaggorna.

Det är för mig helt ekvivalent med att knata i ett tåg med Sovjet-flaggan eller Nazi-tysklands flagga.

Man knatar inte i samma tåg dom någon som hyllar en diktatur om man är en demokrat. Varenda person i det tåget är antidemokrat.

Eller, ja, all över 18 iaf. Dm brukar ju dra med sig sina stackars barn i sekt-tågandet.