2007-04-26

Första maj: Förberedelser

När jag var ung (eller kanske snarare där jag var ung) var första maj värsta grejen med ledighet, festlighet och demonstration. Jag var, som alla andra utom de där två otäcka killarna i Muf, tillräckligt röd för att vara en del av den allomfattande Rörelsen och jag var tillräckligt retorisk för att få kuska runt som ungdomstalare. Sida vid sida med självaste Pierre Schori.

På senare tid har jag mest irriterat mig på att
de i makten hyllat sig själva och demonstrerat mot problem de själva skapat. Det har känts märkligt att en helgdag vikts åt en arbetarklass som, om den finns, nu utgörs av helt andra än de som säger sig representera den. Det är absurt att mediabevakningen villigt kidnappas av socialdemokraterna, som får utrymme att hylla regeringen när de själva sitter i den och protestera mot den när de är i opposition.

Jag antar att de är laddade nu, sossarna, när de får fira första maj utan att plågas av känslan av de tågar mot sin egen politik. Jag vill inte längre vara bitter och irriterad, så jag ska också fira första maj. Nu gäller det att komma på hur. Några idéer har jag redan, men jag tar tacksamt emot fler. Hur spendera första maj som liberal? Känn dig manad att fylla på listan!

- Det känns givet att jobba den allmäna helgdagen till trots, åtminstone som statement. På mitt kontor är vi många som kommer in på första maj i år och jag tänker göra ett försök att övertala dem alla att jobba under parollen Tjänstemännen är de riktiga arbetarna.

- Jag sitter nära Norra Bantorget och demonstrationståget passerar sannolikt nedanför mitt fönster. Jag har målat *LOL!!1* på ett plakat att hålla ut när de passerar.

- Den som jobbar på en helgdag får unna sig lite sovmorgon, lite tidig hemgång och därimellan en lite längre lunch. Jag tänkte åka till Stureplan och äta på Fredrick Federleys
En annan salladsbar. Har de öppet den första maj? Annars finns det gott om andra restauranger utan kollektivavtal här i närheten av LO-borgen.

Intressant?
Andra bloggar om:
, ,

8 kommentarer:

AnnCharlott sa...

På den tid då jag bodde i Midsommarkransen och var aktiv i FP Hägersten vet jag att Kalle Bern - som åtminstone då drev butik - skulle hålla öppet 1 maj och ha "Röda priser på allt". Nu har jag inte någon butik där jag kan ha röda priser på allt, men jag gillar idén.

Em sa...

Vad sägs om att dricka champagne och äta jordgubbar till Lunch, gå på spa, skriva hyllnings dikter till ickestatliga bolag och avsluta dagen med ett besök på restaurang Lyx där du är lagom spydig mot de hårt arbetande serveringspersonalen för att sedan ta limmon hem.

Peter Olevik Dunder sa...

Är man på humör för att göra sig ovänner så kan man ikläda sig frack, äta picnic i en park och skjuta champanjekorkar mot de röda fanorna när de passerar.

Jag tänkte dock göra nytta även 1 maj. Det finns gott om arbete som behöver göras.

Anonym sa...

Svin.

Dennis sa...

Höns.

bettiwettiwoo sa...

Dricka massvis med Cuba Libre (rom, lime, Coca Cola).

Soundtrack: Pet Shop Boys, Go West!

Anonym sa...

"Är man på humör för att göra sig ovänner så kan man ikläda sig frack, äta picnic i en park och skjuta champanjekorkar mot de röda fanorna när de passerar."


Okunniga liberaler. Då första maj är arbetarklassen brukar jag, och många med mig klä upp oss för att visa den stolthet vi som skapar allt trots allt äger. "Första maj, första maj, varje sliten kavaj blir en mantel av skinade ljus" för att citera en fin gammal låt. Oväntat dock att ni vill bjuda oss på skumpa, ja trodde ni annars bara sprutade ner varandra med den.

"Dricka massvis med Cuba Libre (rom, lime, Coca Cola).

Soundtrack: Pet Shop Boys, Go West!"
Återigen, okunniga liberaler. Cuba Libre som drink dricker jag gärna, då den uppfanns under Kubanska frihetskriget mot Spanien, och går alldeles utmärkt att dricka på Kuba. Den är dessutom jävligt god. En kuriositet är ju att Bacardi inte kan tåla att drinken heter just så utan bedriver en aktiv kampanj för att döpa om den till "Bacardi and Coke".

Anonym sa...

Rättelse:

"Då första maj är arbetarklassens dag" skall det självfallet stå.