2007-05-02

Dags att deklarera det som syns

Det är dags att deklarera, men för de allra flesta finns det inte längre mycket till utmaning i det. Med arv- och gåvoskatterna avskaffade är det i stort sett bara fastighets- och förmögenhetsskatten kvar att planera med och nu när även de senare ska avskaffas blir den moderna deklarationen sällan mer än ett accepterande "OK" på internet eller via mobiltelefon. Som den goda medborgare jag är har jag sett staten ta 58 % av mina inkomster och retroaktivt godkänt det hela med ett sms. Bara i Sverige, mina vänner. Bara i Sverige.

När det gäller offentliga utgifter kan det vara tänkvärt att konsultera Milton Friedman, som bjuder på följande förklaring (fritt översatt):

"Om du spenderar dina egna pengar på dig själv, kommer du att bry dig väldigt mycket om hur mycket du spenderar och på vad. Om du spenderar dina egna pengar på någon annan, kommer du fortfarande att bry dig väldigt mycket om hur mycket du spenderar, men inte lika mycket om på vad. Om du spenderar någon annans pengar på dig själv, kommer du inte att bry dig så mycket om hur mycket, men desto mer om på vad. Om du istället spenderar någon annans pengar på någon annan, kommer du varken att bry dig om hur mycket eller på vad." (Via
Sänd mina rötter regn.)

Det kan därför, så här i deklarationstider, vara lägligt att fundera på skatter och offentliga utgifter. Ge de gemensamma finanserna den uppmärksamhet de så väl förtjänar! Oavsett ens åsikt om skatternas nivåer och vad de används till, torde man ju tycka att det är positivt ju större kunskapen kring skattesystemet är – samt att det bör vara så transperent som möjligt. För ingen vill väl ha ett system där de många som betalar skatten inte vet hur mycket och till vad, medan det fåtal som spenderar pengarna inte längre kommer ihåg var de kommer ifrån?

När det gäller inkomstskatt-, kapitalinkomst- och fastighetsskatt är det enkelt att se hur mycket man betalar. Det är värre med andra skatter: Arbetsgivaravgiften redovisas i de allra flesta fall inte på lönebeskedet, momsen syns inte på klädbutikens prislapp, tobaksskatten trycks inte på cigarettpaketets baksida och den sinnrika härvan av skattesatser på bensin är ingenting som skyltas på pumpen.

På de senaste hundra åren har det synliga skattetrycket ökat från 4 % till 20 % av bnp, men det totala skattetrycket har stigit från cirka 8 % till cirka 50 % av bnp. Högskattesystemets försvarare bör villigt redovisa alla skatteuttag på tydligast möjliga sätt, för att sedan villigt övertyga eventuella motståndare om systemets förträfflighet. Arbetsgivaravgifter bör därför synas på lönebesked och varors pris – innan skatt! – på alla prislappar. Om systemet är rimligt och gott, finns det väl ingen som helst anledning att dölja hur det fungerar?

Intressant?
DN:
Dags att deklarera
E24.se:
Deklarationstips i sista minuten
Andra bloggar om:
, , ,

2 kommentarer:

Anonym sa...

Bra bloggat! Jag har svårt att förstå varför det är såpass kontroversiellt att diskutera skatter, skattenivåer och vad skatter används till. Det är ju den överlägset största "investeringen" de flesta av oss gör och borde därför vara intressant oavsett om man är anhängare av högt skattetryck eller inte.

Fredrik Westerlund sa...

Ja, jag menar det. Om jag tycker att det är viktigt med hög skatt för att vi ska kunna ge alla som behöver det förstklassig vård, till exempel, borde det väl ligga i mitt intresse att synliggöra hur det möjliggörs och fungerar?