2007-04-25

Storebror ser dig och han heter Hans Tilly

Det är läskigt det här med att staten kan komma att få tillstånd att avlyssna ens sms och telefonsamtal, men tänk vad ännu mycket mer läskigare det vore om det inte var staten, utan en privat förening helt bortom medborgarnas demokratiska kontroll, som tog sig rätten att våldföra sig på din personliga integritet genom att övervaka din vardag och det som är ditt. Tänk dig att en privat förening kunde kräva att få kopior på dina lönebesked helt oavsett om du var medlem i föreningen, medlem i en annan förening eller inte medlem i någon förening alls. Begrunda hur befängt det vore. Inse sedan att det redan är verklighet.

Ur
DN (även SvD):

"Byggnads har i avtalet drivit igenom en skyldighet för arbetsgivarna att skicka löneuppgifter till Byggnads, inte bara för sina egna medlemmar utan även för oorganiserade medarbetare och de som är medlemmar i andra fackföreningar."

Ett fackförbund har alltså krävt att enskilda anställdas löner ska lämnas ut. Inte bara de till fackförbundet frivilligt anslutnas löner, inte bara de till något fackförbund frivilligt anslutnas löner, utan även uppgifter om de som inte är anslutna till något fackförbund alls. Vem behöver en stat att vara rädd för när det finns privata sammanslutningar redo att göra de ingrepp som staten drar sig för att göra? Vem behöver demokrati när den svenska modellen finns?

Det kan i sammanhanget vara värt att påpeka att det här alltså är det fackförbund som Europadomstolen nyligen fann skyldigt till brott mot portalparagrafen i deklarationen mot de mänskliga rättigheterna. En hade kunnat förledas att tro att det skulle mana till försiktighet och eftertanke, men Byggnads behövde inte många månader för att koka ihop sin hämnd: Om vi inte längre får stjäla de anställdas pengar, ska vi i alla fall lägga vantarna på deras lönebesked.

Mina bästa dagar kan jag tycka att det är synnerligen smidigt att avtal sluts mellan frivilliga parter istället för av lagstiftaren, men nu är det inte utan att jag förstår Urban Bäckström när han kräver politiska åtgärder mot facken. Det där med frivilliga parter räcker liksom inte längre när de avtal som sluts omfattar även de som inte gett sitt samtycke. När egenmäktiga organisationer tar sig rättigheter som kraftigt inskränker enskildas - i internationella fördrag garanterade - rättigheter, är situationen inte längre hållbar.

Om vi inte vill ha en kamera från grovtolvan i våra badrum, en ombudsman från transport som läser all vår post och byggnads ordförande Hans Tilly bredvid oss i sängen, förstås.


Intressant?
Andra bloggar om: , , , ,

6 kommentarer:

Jonte sa...

Äh, det handlar ju bara om arbetares personliga integritet. Inget för en tjänsteman att hetsa upp sig för. För inte kan väl Byggnads eller motsvarande fackförbund komma och kräva in våra löneuppgifter i framtiden också?

Freddi W sa...

Var inte för säker på det du. De har ju uppenbarligen rätt att kräva in en oorganiserad målares löner, så varför inte en tjänstemans också?

David sa...

Jag är en seriös arbetare, jag kan ta min moralkvot av upphetsning och lämna över den till Freddi eftersom jag gärna skulle blivit upprörd över det här men saknar ork. Det funkar så va?

jonte sa...

freddi w: Eftersom jag är en oseriös tjänsteman undrar jag om vi kan få strejka lite i så fall? Gärna mellan juni och augusti.

david: Det är väl det som Byggnads hoppas på, att folk ska rycka på axlarna och inte orka bry sig. I jämförelse med krig, svält och annat elände väger frågan lätt såklart.

Annika sa...

Det vore så mycket bättre om jag hade källor till detta, men jag vill minnas att det nya avtalet även innebar att all löneförhandling måste ske genom facket, även för icke anslutna arbetare. Det låter inte så värst lagligt det heller.

Freddi W sa...

Det har du helt rätt i, men jag orkade inte vara upprörd för det också samtidigt. Facket kan kräva att få förhandla även oorganiserad arbetskraft löner, även om den oorganiserade arbetskraften inte vill det.