2007-04-17

"En bra dag", sa Borg

"En bra dag för Sverige", sa Anders Borg om den måndag som nära nog var en välregisserad framgångsföreställning i tre akter.

- STATEN presenterade en statsbudget med fokus på jobben och en solig finansminister skröt om de starkaste statsfinanserna på tio år.

- MARKNADEN såg börsen nå en ny rekordnivå. Sedan grundstötningen 2002 har OMX-index stigit 226 % och svävar nu någonstans där strax ovanför IT-bubblans topp.

- PARTERNA på arbetsmarknaden kom ett steg närmare att radera ut den gamla uppdelningen mellan arbetare och tjänstemän då Svenskt Näringsliv och LO enades om ett nytt pensionsavtal för de privatanställda arbetarna, som i bästa fall kan räkna in 5.000 extra pensionskronor per månad när den lösning de omfattas av närmar sig tjänstemännens dito.

Även om det kan finnas något att ifrågasätta i vart och ett av fenomenen ovan, bjöds ett utmärkt tillfälle att se någon utnyttja en högkonjunktur till egen fördel, att glädjas över något kanske inte i alla delar för evigt hållbart och att skåda en utsikt över avtalsrörelsen när den är som vackrast.

Men intet glädje utan grummel, ingen bägare utan smolk. Vid en massaker på ett universitet i Virginia dödades över 30 personer. CNN slog något slags osmakligt rekord i modern nyhetsgrafik när de visade en amatörvideo från händelsen i bildens övre vänstra hörn, en räknare över shots heard i övre högra hörnet, kompletterande texter i nedre vänstra hörnet - och rullande börskurser i det nedra högra.

Den moderna människan har onekligen mycket information att ta till sig. "Älskling, kom och titta på det här! Någon har filmat massakern med en mobiltelefon! Tolv skott, tretton skott, fjorton, femton... Man ser poliser med dragna vapen! Sexton, sjutton... Aha, de vet ännu inte om det var en eller två gärningsmän? Arton, nitton... Hör hur studenterna skriker, vad otäckt det är... Oooh, Nasdaq pekar uppåt i dag igen!"

Motgift: Ricky Gervais senaste bidrag till Comic Relief."Ricky Gervais är sååå överlägsen Bono när det gäller att idka välgörenhet", tänkte jag länge och väl, men jag ska villigt erkänna att slutet tystade min stora käft.

En bra dag, trots allt.

Andra bloggar om: , , , , , ,

Inga kommentarer: