2007-02-11

Strömholm och liberaltalibanerna

Stig Strömholm, rektor magnificus på den tiden jag studerade vid Uppsala Universitet, misstar avskaffandet av kårobligatoriet för jordens undergång och skriver av den anledningen debattartikel i dagens DN: "Liberaltalibaner vill rasera unikt svenskt kulturvärldsarv".

Sakine tycker att kommentarer är överflödiga, men för den intresserade finns fördjupningar hos både Louise och Blogge.

Det tidigare mjölk-i-kaffet-ljumma skällsordet latteliberal får därmed sällskap av liberaltaliban, men överlag verkar trenden vara att allt en inte håller med om kan avfärdas som liberalt. Om ytterligare styrka krävs kan en dra till med nyliberalt för att verkligen betona hur illa det är. Alliansregeringen, till exempel, skälls allt oftare ut för att vara nyliberal.

Hur Kollektivavtalskramaren Littorin, Major Björklund och Övervakaren Odenberg kan betraktas som ens i närheten av att vara nyliberala är obegripligt. Att Stig Strömholm kallar Lars Leijonborg för något så friskt som frihetsfundamentalist ger en parodisk prägel åt en redan ofrivilligt lustig artikel, men i mig också ett visst vemod över att det är så långt från sanningen. I wish, liksom.

"Varför har jag så svårt att få gehör och spridning för mitt förslag om 'kanniballiberal'?" frågar sig Louise i sin kommentar. Jag känner likadant, eftersom jag helt saknar mer frekvent använding för min beskrivning av Leijonborg som strängt pottränad kravliberal.

Sakfrågan? Klart att kårobligatoriet ska avskaffas. Om de värden som Strömholm oroar sig för är ens hälften så höga som Strömholm tror, kommer både studenter och andra vara beredda att betala för dem alldeles frivilligt.


Andra bloggar om: , , , , ,

8 kommentarer:

Blogge Bloggelito sa...

Liberal är ju för en del ett relativt begrepp snarare än en ideologi med absoluta värden. I viktorianska England ansågs det liberalt att visa ankeln, medan den moderna motsvarigheten kanske finns just hos talibanernas förbud att visa ansiktet bland kvinnor.

Återstår att förklara hur talibaner blev liberala.

Freddi W sa...

Ja, hur eller när. När Schyman talade om svenska män som talibaner missade hon väl helt att påpeka att både afghanska och svenska karlar är liberaler?

sakine sa...

Esbati skrev härom månaden "Counter strike-liberal", den gillade jag starkt!

Go home-vänstern har sina fyndiga stunder.

Anders Wallner sa...

Jag nöjer mig med "tokliberaler", det känns mysigare.

Blogge Bloggelito sa...

Asch, det snodde Esbati rakt av från mig, även om jag skrev counterstrikemuff. Fast han kan ju förstås hävda att han aldrig kollar knuff eller intressant och att det var en oberoende händelse.

Louise sa...

"strängt pottränad kravliberal"

Mycket konstigt att den inte fått mer spridning, eller beror det på att den inte har så negativ tyngd trots allt? Den gör sig inte som vänster"kritik"*

*) Läs personangrepp och fyndiga epitet.

David sa...

Har ett visst minne av att Sakine kallade mig talibanfeminist någon gång...

sakine sa...

David, ha ha ha! Ja, en galen lufare västerut(& vänsterut) kan eventuellt ha fått de titeln en gång i tiden ja ;)