2007-02-10

För att vi vet bäst

Det svenska spelmonopolet, som tjänar miljarder på att skydda de svenska spelarna från spel, satsar utomlands genom en inbrytning på den baltiska marknaden. Inga utländska aktörer tillåts verka på den svenska marknaden, men den enda svenska aktören får mer än gärna agera på utländska marknader.

Det svenska alkoholmonopolet, som tjänar miljarder på att skydda de svenska alkoholkonsumenterna från alkohol, säljer som aldrig förr och flaggskeppet seglar över världen. Samma stat som vill att de egna medborgarna ska dricka så lite som möjligt, vill att andras medborgare ska dricka så mycket som möjligt. I alla fall av statens sprit.

Och samtidigt, på Kungsgatan: Vänsterpartiet, som jämt och ständigt strider för att avskaffa den lilla flexibilitet som finns i las, måste göra sig av med anställda och försöker då att göra det genom att utnyttja den flexibilitet de vill avskaffa. Det är inte, som många medier gärna fuskar genom att skriva, att kringgå bestämmelserna i las, men det är i alla fall definitivt att kringgå den egna politiken.

Andra bloggar om: , , , ,

4 kommentarer:

Magnus Ahlkvist sa...

Den "flexibilitet" som Vänsterpartiet vill avskaffa är rätten att utan förhandlingar och utan motivering undanta personer från LAS-listorna. Det Vänsterpartiet gör just nu är att säga upp folk på grund av arbetsbrist, och därför förhandla fram en avtalsturlista med facket, enligt LAS. LAS handlar om §22 (turordningsregler) och kompetenskrav för befattningar.
Märkligt för övrigt att du anser dig vara insatt i förhandlingarna och exakt vilka undantag partiet försöker göra, eftersom förhandligarna såvitt jag vet inte bedrivs offentligt..

Freddi W sa...

På mina källor (ja, liberaler och vänsterpartister kan umgås) har jag förstått att det i alla fall inte handlar om "sist in, först ut" rakt av. Men jag har en annan fråga jag vill passa på att ställa till någon las-kunnig:

När kan arbetsbrist sägas råda? Det är väl snarare pengabrist som föranleder de aktuella uppsägningarna? Arbetsuppgifter saknas väl knappast?

Micke sa...

Freddi: skönt att du uppmärksammar det. Medierna gör ju det hela till en sympatigrej när de skriver att V vill "kringgå reglerna", när det egentligen handlar om att de inte är beredda att följa den politik de själva för.

Freddi W sa...

Tack. Det är ju både tröttsamt och kontraproduktivt att försöka sätta dit någon för att "kringgå" las när det alltid handlar om att förhandla i enlighet med las. Vänsterpartiet blir ju dock ett intressant fall eftersom de inte alls är särskilt förtjusta i sådana förhandlingar när de görs på andra arbetsplatser än vänsterpartiets kansli.