2007-02-12

En sagofigur mot en annan

Republikanska föreningen visar tänderna i ett pressmeddelande (pdf) i vilket de föreslår att Kung Cal XVI Gustf inte längre ska pryda svenska enkronor. Det sägs i sammanhanget inte ett ord om konungaporträtten på de gyllene och högre värderade, om än mindre, tiokronorna, men Karl XI och Gustav Vasa sitter båda två löst på femhundra- respektive tusenkronorssedeln. Detta eftersom de "symboliserar arvsmonarki respektive kungligt envälde". Mynten borde istället präglas med Astrid Lindgren eller Pippi Långstrump, föreslår Repbulikanska föreningen. Sedlarna antar jag att föreningen tänker sig skulle kunna prydas av Hillevi Larsson (s), Gudrun Schyman (v) eller Birgitta Ohlsson (fp).

Skärmdump tagen utan tillstånd från dn.se och manipulerad i efterhand
Jag är själv republikan och ser fram emot den dag kungahuset, eller åtminstone arvsmonarkin, avvecklas efter demokratiskt beslut i rikets parlament, men att sikta in sig på enkronan och föreslå att ett slags sagofigur ersätts med en annan känns inte som det viktigaste steget på vägen mot ett nytt statsskick. Stödet för monarkin är kompakt på gränsen till oomkullrunkeligt och det är skäligt att tro att monarkin är större än monarken - särskilt den lille linslusen på mynten. En omvänd ordning är ett mer tänkbart angreppssätt: Avskaffa först monarkin och påpeka sedan det löjliga i att vi har en gammal kung på våra mynt, hellre än att peka på mynten och riskera att själv framstå som löjliga.

EDIT: Och i SvD är sensationen än större när Gudrun Schyman föreslår en privatisering och talar om att något kan "klara sig på egen hand utan kopplingar till staten". Word, true that och allt det där.

Andra bloggar om:
, , , , , , , ,

7 kommentarer:

jolt sa...

"oomkullrunkeligt"

Hatten av. :)

Freddi W sa...

Någon gång per år tycker jag att det är läge att hitta tillfälle att använda ett så storslaget ord ^_^

malte sa...

Som alltid med sådana här skumma förslag måste man ställa sig frågan: Är det här det enda Republikanska föreningen har att komma med, eller är det det enda som tidningarna ville skriva om?

Freddi W sa...

Mm, de har säkert mer att komma med, men de har ju ansträngt sig för att sätta ihop och skicka ut ett pressmeddelande om just det här, så de ville nog ha, och räknade med att få, uppmärksamhet för det.

victor sa...

svikar-gudrun! jag som alltid förespråkat ett förstatligande av kronan, monarkiverket, och inhåvande licensintäkter så fort något med kungafamiljen på används. (tänk, 0,1 öre varje gång en betalar med ett kungaprytt betalningsmedel.. cash is king!) dålig strategi!

(givetvis skulle bosse ringholm vara generaldirektör.)

Jonte sa...

Om Pippi själv fick välja bidde det väl en "negerkung" på enkronan?

Freddi W sa...

Troligen, men hon är ju i så fall prinsessa och då faller ju hela konceptet tillbaka i gamla hjulspår.