2006-05-26

Re: Re: Folkvettsexpert sätts på prov

Det börjar bli något av en följetång det här om hur DN:s folkvettsexpert Magdalena Ribbing egentligen ser på tvåsamhetsnormen när det ska bjudas till fest.

Den 13 mars skrev jag om hur Ribbing först ifrågasätte varför någon bjuds när den enda meriten är att denne hör ihop med någon annan, för att sedan hårdnackat slå fast att "den som är en del av ett etablerat par ska givetvis bjudas". Den 3 april skrev jag att Ribbing tagit tydligare ställning när hon sa "att du och din man är bjudna som enhet är självklart, allt annat vore katastrofalt ohövligt". Hon fortsatte med att kalla fenomenet att människor bjuds som individer snarare än som tvåsamma entiteter för "egocentriciskt, dumt och fantasilöst". Nu är det dags igen.

Från en av veckans frågor:

Så många frågor kommer till dn.se/etikett om just detta att inbjudare vill slippa bjuda båda i ett par, av det ena eller andra skälet, att jag undrar om det är dags att skrota stadfäst hövlighet och bara bjuda de individer som man gillar och verkligen vill ha i närheten när man gifter sig eller har fest. Alltså om det är dags att strunta i samhörigheten mellan två personer som är etablerade partners.

Kanske är den moderna tiden sådan att individerna är ointresserade av den traditionella gemenskap som parsamhörigheten innebär. Kanske vill ett par inte ses som en enhet socialt utan använda sin samhörighet när den råkar passa i sammanhanget?

Kanske, som sagt, är en sådan syn på väg. Men för den som vill vara hyfsad, hövlig och korrekt i dag gäller den inte.
Det känns som att Ribbing egentligen är öppen för idén att skrota det monogama förhållandet som grund för gästlistan, men att hon samtidigt vet med sig att hävdvunnen etikett är av annan åsikt.

Hon vacklar, folkvettsexperten, och jag ser med stor spänning fram emot att läsa DN:s etikettsspalt när väl Magdalena Ribbing kommit ut som relationsanarkist.

Andra bloggar om: , , ,

Inga kommentarer: