2006-03-13

Folkvettsexpert sätts på prov

Magdalena RibbingQueerveganen Victor skrev för några dagar sedan den här posten om DN:s folkvettsexpert Magdalena Ribbing. Jag läser ofta hennes spalt och finner den roende - det är jättekul att det finns människor som oroar sig så mycket för till exempel hur en förväntas äta pizza och det är ännu lite roligare att Ribbing finns till hands för att lära oss ("att ta en pizzabit med fingrarna är inte förväntat"). Jag har, liksom Victor, förfasats över den heteronormativitet som tillåts galoppera fritt i Ribbings spaltmeter, men nu händer det grejer... Blott tre dagar efter Victors bloggande i ämnet, dyker följande fråga upp hos Ribbing:


Om man vid en parmiddag för ett antal olika par skall bjuda in fyra heterosexuella par och två homosexuella par, hur ska man då göra med bordsplaceringen? Jag har för mig man ska sitta varannan kvinna och man. Men det fungerar ju inte. Jag vet att man enligt gammal tradition skall frysa ut homosexuella ur gemenskapen och aldrig bjuda in homopar, men det är uteslutet för mig.

Jag börjar nästan tro att det är Victor som skickat in frågan och även Ribbing anar ugglor i mossen: "Förhoppningsvis är din fråga ett försök till provokation och inte allvarligt menad." Hon besvarar ändå frågan med hänvisning till att hon emellanåt får spörsmål gällande hur homo­sexuella gäster ska behandlas.

Ribbing inleder med att ifrågasätta konceptet "parmiddag" (You go, grrl!), men hinner knappt börja innan hon trasslar till det för sig:


Varför skulle kriteriet för att bjuda någon vara att den personen hör ihop med någon annan? Är det tvåsamheten som ska premieras och bjudas, eller är det individuella människor, hophöriga eller inte? Sina vänner bjuder man på middag därför att man vill träffa dem.

Ett snyggt slag mot tvåsamhetsnormen, men med meningen direkt därefter biter hon sig i svansen, slår undan sina egna fötter och hugger huvudet av sitt eget resonemang:


Den som är en del av ett etablerat par ska givetvis bjudas [...]

För att sammanfatta: Bjud inte en människa på andra grunder än att du vill ha just den individen som gäst, men se för guds skull till att bjuda även dem som hophöriga med de önskade individerna äro.

Mer än så orkar jag inte ondgöra mig över, men för den som så önskar - det fullständiga svaret från den alltid lika läsvärda Ribbing återfinns
här.

1 kommentar:

victor sa...

hahahaa det är SÅ konspiratoriskt! jag funderade på att skicka in en fråga men hade inte tid. sen kom det här. crazy. nu har jag fog att tro att magdalena ribbing läser min blogg. (typ.)