2008-06-11

FRA-lagen, a.k.a. frihetens undergång

Jag skrev en del om FRA-lagen, den så kallade Lex Orwell, den förra gången det begav sig, men nu har jag varit så bedrövad att jag inte fått ur mig ett ord.

Att partipiskan viner så hårt att inte ens de hittills påstått liberala riksdagsledmöterna verkar kunna stå emot får mig att frukta, att nästan i förtid ge upp och acceptera, att lagen kommer att röstas igenom riksdagen nästa vecka. Det är för mig obegripligt att en majoritet av riksdagens ledamöter tar så lätt på det tunga värde integritet är.

Om lagen blir verklighet är det för mig det sämsta beslut riksdagen fattat sedan jag föddes. Om de riksdagsledamöter jag ser som mina inte har ryggrad nog att fatta beslut efter övertygelse är det för mig det största politiska svek jag upplevt i mitt liv. Om det inte ens finns fyra modiga politiker som kan påminna mig om varför det spelar roll att jag röstar och att jag röstar på dem kommer jag sannolikt aldrig att rösta igen.

I brist på övrig formuleringsförmåga stjäl jag helt sonika ett inlägg från
Åsiktstorped (jag har inte ens bett om lov). Visst skulle jag kunna nöja mig med att länka, men då kanske någon färre läser och varje röst räknas.

--

Din sista vecka i frihet

Jag tycker att jag tjatar, men de sista dagarna har jag fått förklara för smarta, insatta, engagerade personer vad FRA-lagen innebär. Det skrämmer mig något enormt. Det är en vecka kvar till omröstningen. 17 juni riskerar att bli dagen då den personliga integriteten fick sin dödsstöt.

Om du tycker att "men så länge man har rent mjöl i påsen behöver man inte oroa sig" så tycker jag att du ska fundera på vilka argument du i så fall skulle ge mot
att ha en kamera i ditt hem. Om bara polisen har tillgång till kameran så borde det väl vara okej med den logiken?

Om du fortfarande inte vet vad FRA-lagen innebär, hittar du en
lättbegriplig översikt här.

Om du tror att du inte kan göra något så har du fel. Det krävs bara att fyra riksdagsledamöter från Alliansen bryter partilinjen och röstar mot förslaget. Partipiskan har gått varm och idag är det tveksamt om ens den mest liberala kommer att rösta mot förslaget. Påverka dina politiker, det finns
hjälp med både formulering och mottagare här. Några klick och du har ett kort brev med argument som du enkelt skickar till din riksdagsledamot (tack vare Oscar Swartz)

Till sist blir jag lite gråtmild när jag ser vilken styrka bloggosfären kan uppbåda när det väl gäller. Det finns många vardagshjältar där ute.
Emma på Opassande är en. Rickard Slätt en annan. Jag skulle kunna räkna upp dem alla, men det finns redan en bra sammanfattning på Bloggar.se Det är synd att inte våra riksdagsledamöter kan uppvisa samma civilkurage.

--

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om
, , , , , ,

14 kommentarer:

Lennart Regebro sa...

Flytta.


Mvh
Lennart. Paris, Freedom.

Fredrik Westerlund sa...

Och byråkratin..?

Johan Hedin sa...

Men herrejösses!
"Lex Orwell"?
"... dagen då den personliga integriteten fick sin dödsstöt"

Du kan väl inte på fullt allvar mena dessa domedagsord?

Då undrar jag ett par saker:

1) Om nu lagen går igenom men visar sig dålig - borde man inte kunna avskaffa eller ändra lagen då?

2) Hur många jobbar på FRA? Vad tror du dessa är för typer av människor? Tror du/ni på allvar att dessa är ett par hundratuse typ Stasi-agenter eller?

Jag kände tidigare en del folk som jobbade på FRA, och de kan väl beskrivas snarast som typiska datanördar med spelintresse. De flesta med ganska borgerliga värderingar. Skulle dessa hota demokratin för all framtid?

Den här frågan har spunnit utom all kontroll från motståndets sida. Nu har man hamnat i samma skrikande domedagsfack som miljöpartisterna typ "Om vi inte gör något nu så går världen under imorgon!"... när det handlar om lokal källsortering ell er dylikt.
Pinsamt är det ivarje fall.

Johan Hedin sa...

Integritetsalarmismen är ju inte ett dugg bättre än miljö- och klimatalarmismen.

Fredrik Westerlund sa...

Hej Johan!

Du har dina poänger, både när det gäller alarmismen och att folket på FRA knappast är orwellska storebröder. Likväl tycker jag att lagen är ett rejält övertramp på ett principiellt plan, hur den än kommer att användas, och det är främst det jag vänder mig emot. Sådan här övervakning vill jag bara inte veta av.

/Fredrik

Anonym sa...

Tack för tipset! Jag har nu mailat en av mina lokala riksdagsledamöter. Hoppas många fler gör samma sak och att det faktiskt hjälper.

Anonym sa...

Det är väl snarare så att Johans andra fråga är helt poänglös. Åtminstone ur ett liberalt perspektiv. Det spelar inte så stor roll om de på FRA är fromma som söndagsskoleelever, man ska ändå inte stifta lagar som kan orsaka ordentligt med skada när allt inte är lika fint och fluffigt. Det är ju inte så att det här landet är helt befriat från mer eller mindre grova brott mot individers integritet, så man kan knappast förutsätta att något sådant inte kommer att ske i framtiden.

Anonym sa...

Killarna på FRA kanske är harmlösa och snälla datornördar med spel som största intresse, men våra politiker, de som kommer fastställa vad som ska övervakas, är det verkligen inte.

FRA är ett verktyg som vi sätter i händerna på politiker med de mest skiftande agendor och intressen.

Vem är uppdragsgivare om femton år? Minns att Sverigedemokraterna fick 2,93% av rösterna i valet 2006. Vid nästa val kanske de kommer in. Eller valet därpå.

Vem vet vad SD tycker är intressant att filtrera ut. Homosexuella kanske...

Johan Hedin sa...

Nu börjar ni närma er sanningen:
Dvs att FRA-förslaget är ganska dåligt (men inte Sveriges demokratis undergång) och att det KANSKE och om det går riktigt fel kan bli värre med t.ex. ändamålsglidning.

Vilket är ganska exakt där vi är idag med klimatalarmismen. Dvs ett problem, men inte jordens omedelbara undergång för drren.

Det är främst detta jag vänder mig emot och som är ett stort underbetyg åt alla inblandade borgerliga eller liberala "kritiker". Man tar i så in i helvete för mycket och blir därmed precis som alla andra alarmister och förlorar sin trovärdighet i mina ögon.

Jag har (till skillnad från all ni andra?) jobbat praktiskt med flera tekniska system som anklagas för att hota integriteten (t.ex. vägavgifter). Där har man ofta var sund och vettig kring ev integtitetshot, medans den politiska debatten varit skogstokig och grovt felaktig (jfr t.ex. Moderaternas helt vansinnigt felaktiga kampanj emot satelllitbaserade avgifter ca år1997).

Det hela kokar ned till en nykter slutsat. Integritet är inte svrt eller vitt, det är inte frågan om antingen/eller. Integritet är en designfråga i ett tekniskt system. Man kan bygga dem bra eller dåligt avseende integritetsskydd.

Därför är det viktigt att ha en vettig debatt och en "watchdog" avseende ev. ändamålsglidning. Något man närmast totalt missar när allt handlar om högjudda domedagsprofetior.

Anonym sa...

Johan, tycker du att den biten finns med i dagens förslag på ett reellt sätt? Vi diskuterar ju det förslag som väntas gå igenom den 17-18:e, inget eventuellt framtida hopkok.

Tomas_Timelock sa...

Aktivismvideo på YouTube och VEOH!

http://www.youtube.com/watch?v=0pAYZmMD-TE

http://www.veoh.com/videos/v14194515jHjr7SYt

http://www.stoppafralagen.nu/

/tomas

Anonym sa...

Brev till samtliga svenska riksdagsledamöter 2008-06-12 angående omröstning i Sveriges Riksdag om massövervakning av svenska medborgare, 17 juni kl 09.00.

NEJ TILL FRA-LAGEN!

Man behöver ett sinne av stål, inkapslat i cement och begravt på botten av den djupaste ocean för att man inte ska se att det Orwellska storebrorsamhället är här idag, även i Sverige. Nätverk som sammanlänkar myndigheter med multinationella företag, media och militär har använt sin iscensatta skrämselpropaganda, särskilt 11 sept, för att introducera det Orwellska samhället i många länder på en nivå och med en hastighet som vi aldrig tidigare skådat. Den totalitära små-steg-i-taget-principen, en patetisk icke-ifrågasättande massmedia, och ett användande av en manipulationsteknik som kan sammanfattas med "Problem-Reaktion-Lösning", har tagit oss till randen av en global fasciststat. Nätverken skapar eller iscensätter ett problem; man inväntar en reaktion hos befolkningen att "någonting måste göras, gör något!", varpå de som från början iscensatt problemet öppet erbjuder sin "lösning". Denna "lösning" är exakt det som man ville genomföra redan från början. Dessa nätverk - den globala, ekonomiska eliten - har manipulerat befolkningar i land efter land till att acceptera att individens frihet mer och mer försvinner. Man vill också gärna avleda uppmärksamheten från vad man håller på med så länge som möjligt. Ju längre de kan skjuta fram massuppvaknandet till vad som pågår, desto bättre chans har de att stänga fängelsedörren innan de flesta människorna hinner upptäcka att de befinner sig i ett fängelse. Det är därför som skenmanövrar är så viktiga för dem och den största av de alla är just nu "kriget mot terrorismen".

26 oktober 2001 skrev Bush under Patriot Act. Ingen, vare sig i den amerikanska kongressen eller senaten, hade fått läsa igenom den innan de röstade om den. Den var designad att jämställa patriotism med tillåtelsen att begränsa friheter. De som protesterade kallades för "opatriotiska". Lagen använder "kriget mot terrorismen" som en ursäkt för att massivt öka regeringens förmåga och tillåtelse till att övervaka, spåra och spionera på befolkningen, samt att hålla människor fängslade utan rättegång. Definitionen av en terrorist blev så breddad att fridfulla fredsaktivister numera faller under definitionen "terrorist". Washington Post rapporterade vid förnyandet av Patriot Act 1 december 2006: "The Bush administration is developing a parallel legal system in which terrorism suspects - US citizens and noncitizens alike - may be investigated, jailed, interrogated, tried and punished without legal protections guaranteed by the ordinary system, lawyers inside and outside government say." Ordvalet för definitionen av en terrorist ger myndigheterna ett enormt utrymme för egna tolkningar. Professor Susan Herman vid Broklyn Law School uttryckte sig följande om Patriot Act: "Most of its provisions amend previous laws by adding or deleting words, paragraphs, or sections, forcing people reading the legislation to embark on an elaborate treasure hunt, tracking each amendment back to try to determine its impact on the previous law. It is difficult to comprehend the changes if one is not already conversant with labyrinthe webs of law in many different areas."

Terroristlagarna är inte till för att bekämpa "terroristerna". De har tillkommit för att fånga hela befolkningen. Grundläggande fri- och rättigheter slaktades av Patriot Act och dess tillhörande lagstiftning. Det gav fria händer åt myndigheter att övervaka vem som helst med varje till buds stående medel. Lagen riktas inte mot en yttre fiende utan mot folket. Detsamma sker nu i land efter land. Och nu vill vissa införa detta även i Sverige... Vem är egentligen dessa personer? Jag kan knappt tro att det är sant att denna fråga står inför omröstning i Sveriges Riksdag. Hur galet kan det bli? Hur långt mot ett fascistiskt/nazistiskt/Orwellskt/storebrors- & övervakningssamhälle tror den elit som vill genomföra detta att den kan gå innan folket vaknar upp? Vad kommer folket då att ta sig till? Majoriteten av Ni politiker vill ju heller inte ha ett fascistiskt samhälle. Men ni verkar tvingas till att genomföra denna lagstiftning nu av krafter som står ovanför er i hierarkin. Jag undrar: är ni medvetna om vad ni gör och har ni den inre styrka som krävs för att våga rösta nej? Förslaget om massavlyssning är mig veterligen det mest förfärliga och skrämmande lagförslag som lagts i Sveriges Riksdag. Varför? För att det berövar människor sin personliga integritet, sin yttrandefrihet, och skapar ett klimat av accumulerande rädslor hos stora delar av befolkningen. Denna lagstiftning är emellertid endast till för att användas mot allmänheten, för "vanliga människor". Vad eliten gör är vad de väljer att göra, och deras mål är inte att stanna inom lagens ramar, utan att inte ertappas med det när man inte gör det. Med eliten menar jag alltså inte ni som sitter i riksdag och regering utan den verkliga elit som också styr er, bakom kulisserna, med eller utan er medvetenhet. Ni är också bara brickor i ett gigantiskt spel. I själva verket är vi (folket) och ni (politiker) på samma sida. Eller så borde vi i alla fall vara det...

Övervaknings- och kontroll-lagarna som införts i USA genomförs nu över hela världen, även i länder som inte har några "terroristhot" överhuvudtaget. Lagarna har dock ingenting att göra med att skydda människor och länder från terrorister. Man vill komma åt de som protesterar och utmanar den framväxande globala fasciststaten - "The New World Order". Anledningen till implementerandet av Terrorist Act och liknande lagstiftning är att införa det nödvändiga kontrollsystem som krävs för att fängsla populationen i tid innan de upptäcker vad som pågår. Varje land sammanlänkas via det globala nätverk som "eliten" och hemliga sällskap åtnjuter och genom detta system genomförs samma lagar nu i land efter land. David Merakami Wood, vid University of Newcastle, som ledde utredningen av Surveillance Studies Network i Storbrittanien: "It is infiltrating everything we do. And it's meant to. It is planned to happen everywhere".

Elitens planer är att sammanlänka alla källor av övervakning och kontroll med ett centraltstyrt datasystem som kan övervaka varje aspekt av en individs liv, åsikter, och även tankar. Detta visar varför regeringar i en mängd länder nu inför "nationella databaser". De påstår att de måste "bekämpa brottslighet" och "slåss mot terrorismen". Det verkliga syftet är att övervaka och i varje detalj kontrollera den vanliga befolkningen. Databasen inkluderar även ett DNA-register så att de kan identifiera de personer som har "rätt" DNA, dvs den DNA som är närmast relaterade till elitens släkten/blodslinjer. Med denna information kan de som inte har "rätt" DNA bli utsatta för störande energifält som berövar individerna olika aspekter av mental och fysisk hälsa, i ett långtgående syfte att gradvis minska på jordens befolkning... Den vetenskap som ännu inte är allmänt känd utan endast utvecklad vid hemliga, underjordiska baser i vissa länder, har haft sådan teknik tillgänglig under decennier. Sådan teknikologi hålls tillbaka tills tiden är mogen för att "uppfinna" den. Täckmantlar används då för hur den eller den "nya uppfinningen" utvecklades i ett garage eller som ett resultat av internationella forskningsprojekt. Man vill samla in alla medborgares DNA, vuxna såväl som barns. Den brittiska regeringen har genomfört lagstiftning som gör det möjligt att arrestera alla för vilket brott som helst, litet som stort, så att alla kan läggas till i vad som redan är världens största DNA-databas. USA planerar ett liknande system och Michael Bloomberg, New Yorks borgmästare, har redan uppmanat till ett nationellt DNA- och fingeravtrycksregister. EU planerar att introducera detta över hela Europa och att sammanlänka sitt register med USAs.

Allt detta leder till att individer världen över ska förses med ett inplanterat microchip. ID-kort har varit och är bara ett steg på vägen till microchips. Man vill introducera dem frivilligt och sedan göra dem obligatoriska - först genom att göra det svårt att leva i systemet utan, och sedan genom lagstiftning. "Verichip" saluförs nu av Verichip Corporation som ett sätt att känna oss säkra, eller, som företaget säger på sin hemsida: "safeguarding what's important to you". Javisst, så länge som frihet inte är viktigt för dig. Företaget marknadsför aggressivt detta till sjukhus för att övervaka olika typer av patienter och som ett "säkerhetsverktyg". Företaget hävdar att chippet kan länkas till ett globalt satellitsystem som gör att du permanent övervakas var du än befinner dig. Husdjur chippas nu i stor skala i många länder som ett steg på vägen att vinna allmän acceptans för tekniken. Eliten kan inte berätta sanningen om varför de vill ha microchip i människor så de kommer med en massa ursäkter. Motståndare till microchipping av människor focuserar normalt på användningen att spåra människor. Men det är mycket mer än så. Det handlar om att kunna kontrollera tankar, känslor och beteenden hos massorna av befolkningen genom elektromagnetiska stimuli som styrs från den centralstyrda datorn till det implanterade chippet. Det leder till en form av elektronisk krigföring mot individer, mot olika grupperingar eller delar av en befolkning, eller mot stora delar av hela den globala populationen. Hur många av er som röstar för eller emot FRAlagen på tisdag är medvetna om detta nästa steg i agendan?

Redan elva månader innan 11 september berättade Nick Rockefeller för filmproducenten Aaaron Russo att han förutsåg en "event" som skulle leda till en invasion av Afghanistan och Irak. Russo frågade om vad som var slutmålet? Rockefeller svarade att målet var att få alla chippade, att kontrollera hela samhället, att låta bankerna och eliten kontrollera världen. Förevändningen att gå in i Afghanistan var att etablera en oljeledning till Kaspiska Havet, att invadera Irak för att ta över deras oljefält där och att "go after Chavez in Venezuela". Man skulle snart komma att leta efter, men aldrig hitta, en viss Osama Bin Laden i grottor i Afghanistan och Pakistan. Det skulle bli "an endless war on terror where there's no real enemy" och att allting är "a giant hoax". Detta skulle ge regeringen möjlighet att ta över det amerikanska folket, sa Rockefeller cyniskt skrattande. Att höra detta från en person som Rockefeller (som tillhör den elit som aldrig syns i massmedia) är en indikation på att det som hände 11 sept 2001 var ett insiderjobb och att den officella versionen av vad som hände är lögner lögner lögner och åter lögner. Andra som styr mycket av världens destruktiva utveckling är, förutom Rockefellers, Rothchilds, Fords, Warburgs, Windsors, familjer som äger banker och oljebolag...

Ställ er frågan varför FEMA (Federal Emergancy Agency Management) i hemlighet har byggt 800 koncentrationsläger runt om i USA under de senaste åren? Är det saker och ting på gång som man ännu inte till fullo har uppfattat? Kan det som hände i Tyskland under 30-40-talen hända igen? Vad ska lägren användas till? Personligen tror jag att dit ska de oliktänkande förvisas som protesterar mot Storebror och vägrar acceptera den officiella versonen av vår nutidshistoria och inte minst vad som händer i samband med kommande, av eliten också iscensatta, terroristattacker i USA och annorstädes. Där hamnar de som vägrar underkasta sig The New World Order - den globala fasciststaten. Medborgare, vakna upp till vad som pågår! Nazismen har inte försvunnit, den har bara omlokaliserats och tagit på sig andra kläder. Vad är skillnaden mellan dagens poster i Londons tunnelbana och en nazistposter från 1934? [se bifogade bilder] Same shit, different asshole... [se bifogad bild]

Massan av övervakning inom alla livets områden måste ses som en helhet, inte som indivuduella delar. Summan av allt är att göra människor till streckkodsliknande varor, övervakade och inspelade varje dag av deras liv. Vad du säger, vad du skriver, var du går, vad du köper, vad du äter, vad du dricker, även vad du kastar i soptunnan, laddas in i en stor databas. Frihet? Jovisst, frihet att göra det som de säger åt dig att göra. Agendan verkar vara att göra övervakning och kontroll till en så vanlig del av livet att vi, folket, ger efter för överhetens påbud även utan att tvingas till det av någon i uniform eller i mörk kostym. Människor blir då reducerade till robotar och tvingas att underkasta sig de mest förfärliga levnadsvillkor.

I denna vår framväxande Orwellska generation är barn och ungdomar särskilt utsatta.Vi ser övervakningskameror uppsatta på skolor runt om i hela världen, t o m på toaletter och argumentet, som vanligt, är att man ska skydda mot brottslighet, våld och skadegörelse. Men med kameror bygger man upp ett klimat av rädslor från tidig ålder. Hur barn och studenter tänker och vad de tror på övervakas alltmer och lärare blir också måltavlor för ytterligare styrning (mer än vad de redan, oftast ovetande, har fått genom det utbildningsssystem/indoktrineringssystem som de genomgått) om de tillåter en fri debatt i klassrummet som inte passar systemet. Det Orwellska samhället vill hellre forma barn till barn av systemet än till barn av sina föräldrar.

Bästa riksdagsledamöter, våga stå upp för frihet för individen och att bevara ett öppet samhälle för alla människor utan konstant massövervakning av alla medborgare! När ni nu röstar om massövervakning på tisdag, rösta med er egen själ och med ert eget hjärta. Låt er inte styras av hur andra i ert eget parti uttalat sig i frågan om det nu skiljer sig mot det som ni själv känner. Bli inte en del av den historia som röstade för ett fascistiskt Sverige. De som röstar ja kommer i framtiden att ångra sig djupt. De själva, deras barn och barnbarn kommer att skämmas för vad de gjorde. Kriget mot terrorismen är en gigantisk bluff. Låt er inte luras av den propaganda som vill styra den globala politiken och lagstiftningen bakom rökridåerna. Vägra vara med i detta smutsiga, manipulerande och förfärliga spel. Inse vad som håller på att ske, och rösta nej till FRA-lagen!

"The best weapon of a dictatorship is secrecy, but the best weapon of a democracy should be the weapon of openness." - Niels Bohr

"I call myself a conspiracy theorist if you call yourself a coincidence theorist" - John Judge

"Never do anything against conscience, even if the state demands it" - Albert Einstein

Anonym sa...

Du kunde ju ge LITE props till alla vänsterbloggare som fördömt detta lika hårt som högern?

Fredrik Westerlund sa...

Klart jag kan, men jag lyfter ju inte fram alla högerbloggare heller. Den enda jag lyfte fram här var Åsiktstorped, för att jag tyckte att han skrev en bra text som jag kunde skriva under på.