2008-05-20

En liberal statsvetares våta dröm

Tidigare i år har jag tappat förtroendet för regeringen, bestämt mig för att inte rösta i nästa år och till och med slutat drömma om en framtida romans med ett mer frihetligt miljöparti. Nu ser det trevligt nog ut som om jag får anledning att åtminstone hoppas lite igen. Alliansen och miljöpartiet, som nyligen sidsteppade sossarna i frågan om arbetskraftsinvandring, har nämligen enats om en ny grundlag. Om detta berättar fem företrädare på DN Debatt och vilken berättelse det är! Jag har svårt att komma ihåg när jag senast var så genuint sprallig inför ett politiskt utspel; det här är definitivt det närmaste en våt dröm en liberal statsvetare som jag kan komma (no pun intended).

Rättighetsskyddet ska förstärkas med ökad lagprövning, vilket borde vara en självklarhet för varje liberal demokrati äldre än fosterstadiet. Likaså ska skyddet för de grundläggande fri- och rättigheterna stärkas i syfte att garantera integritet och rättssäkerhet. Även det är en utmärkt idé, särskilt i dessa FRA-dagar.

Det lokala självstyret förstärks, vilket flyttar politiken från huvudstadsområdet till bostadsområdet. Spärrarna tas bort från personvalet, vilket flyttar makten från partierna till väljarna. Skilda valdagar införs, vilket flyttar fokus från riksdagen till kommunerna. Regeringen ska prövas i riksdagen, vilket flyttar taktpinnen från den tidigare stadsministern till folkets nya representanter.

Och så där fortsätter det över hela artikeln. Och jag tror knappt mina ögon. Det här, mina vänner, är liberal politik. Det är dessutom, faktiskt, grön politik. Kärleken har inte rostat, Peter Eriksson! Jag är din om du vill ha mig (åtminstone för en natt per år).

Det enda jag oroar mig för är att miljöpartiet inte ska mäkta med att driva linjen hela vägen ut. Det finns nämligen ett parti som inte vill försvara medborgarna från politiken, inte gärna ser att väljarna granskar kommunalpolitiken när det är dags för val, och som vägrar att låta någon annan än den egna organisationen utse vilka politiker som ska väljas. Det partiet heter socialdemokraterna. Med detta parti ska miljöpartiet samarbeta under nästa mandatperiod och det kan, som min kollega G skulle ha sagt, "bli dålig stämning" om miljöpartiet dessutom ska fatta grundlagsbeslut med alliansen både före och efter ett riksdagsval.

Men i dag skiner solen och hoppets knoppar spricker ut i blom, så det får bli ett senare bekymmer. Jag kan tänka mig att överväga att eventuellt rösta igen. Jag kan tänka mig att överväga att eventuellt rösta på ett alliansparti igen. Jag kan tänka mig att göra vad som helst för att hålla socialdemokraterna borta från makten länge nog för att detta underbara stycke politiska historia ska bli verklighet.

Det här är en önskelista som jag aldrig tordats skicka ens till tomten. Det här är allt jag någonsin trott på och mer än vad jag vågat be om. Det här är en revolution och den allra bästa på mycket, mycket länge.

Viva la revolución!

Intressant? Mer hos Johan Ingerö.
Läs även andra bloggares åsikter om
, , , , , , , , ,

17 kommentarer:

Victoria sa...

Omg lol plz och dylika utryck! Näe men på allvar, detta är stort.

Fredrik Westerlund sa...

Ellerhur! Jag är fortfarande helt till mig.

Victoria sa...

For sure! Jag kommer ihåg ditt första april skämt, det kändes som en avlägsen dröm då. Nu måste man nästan ge sig en bitch-slap för att fatta att detta faktiskt händer!

Daniel M sa...

Reinfeldt har dessvärre gett sossarna vetorätt till all framtida grundlagsförändring med dagens uttalande, well played Mr Puppy eyes...

Björn Wadström sa...

Hej
Socialister eller borgerliga är lika illa eller bra hur man nu vill se det...
Tyvärr får vi nog leva med dessa 1800-talsideologier en stund till.

Mp får hålla på som Stenmark gjorde i skidbacken..svårt att åka rakt fram när någon sätter upp käppar i backen hela tiden...men han kom ju i mål ändå..

Men det är bara o åk...hm jag skulle ju skriva något om frihet, inte ekonomisk frihet som socialister talar om eller frihet från staten som borgare pratar om..nä det enkla faktum att människan är en fri varelse...så enkelt det kan vara, en planet lite människor djur och natur. Sedan är det bara att leva....hur svårt kan det vara..

redundans sa...

Betyder detta att du åter igen planerar att rösta redan nästa år?!

Fredrik Westerlund sa...

daniel: Han är den enda hundvalpen som man känner att man vill slå.

björn: Det vore inte dumt med fler som pratade om en frihet större än den från pengarna eller politiken.

redundans: Nja, jag vet inte. EU ligger mig inte särskilt varmt om hjärtat.

Anonym sa...

Ja, men det är demokratins livsnerv (utkristalliserar förslag som är hållbara). EU tex och jordbruksreformer - bättre med "cultured food" och produktutformning därigenom (20% till världen och 20% till utvecklingen av nya bostäder tex). EU går ju åt skithåll (federation= binda mer resurser till dumapa nollboll - som kunde använts till omegapunktsteknologi och gratis lunchprincipen).
Likaså regioner= man kunde ju låta en person (mest innovativa förslagen etc) bli kung i en region (säg Halland). Förslaget om kommuner= det går inte. Juridik i samhället (effektivitetslagen sas).
Sverige behöver bara bli effektivare häri. Jfr all forskning etc som framkommit tidigare (tom Norge ligger ju efter i teorin men inte praktiken). Fler innovativa patent (bla gasturbinen) men sv teoretisa insatser (gjort för plasmaeran).
Man skulle få ihop am företag = resultatbaserad lön.

Ang
EU= tungrott med kommiteer och inkompetens däri (som marknaden i den meningen)

Problemet är= "idioterna" ska besegras (ni, "liberaler", kommer ju dö av smittor etc enligt min tro)
jag tror på ovan
tex utländskt förbud ägande (ryssland i första hand)

Monarkin = bort (grundlagstillägget ej beivrat)

Min dröm är att den gamla armen en gång återkommer -1600-talets (då dödsstraff tillämpades och packet fick sin död)
då moral och vetenskap var 1

Fredrik Westerlund sa...

...

Du är antagligen ett geni, ty jag förstod ingenting.

Anonym sa...

Ytterligare ett bevis på miljöpartiets kompletta opålitlighet och borgerlighet.

Fredrik Westerlund sa...

nicklas:

På vilket sätt skulle det visa på hur pålitliga miljöpartiet är? Allt det här är väl sådant som 1) alla redan visste att mp står för och 2) mp inte har kommit överens med något annat parti om.

Och på vilket sätt skulle det göra miljöpartiet borgerliga? Allt det här är väl sådant som 1) är typisk grön politik och 2) snarare är frihetligt än borgerligt.

Anonym sa...

Det är det jag menar. Det går inte att LITA på dem.

Det du kallar frihetligt = borgerligt. Simpelt.

Fredrik Westerlund sa...

Ok.

Anonym sa...

Vill inte förstöra stämningen men man ska nog titta mer på vad politiker gör än vad de säger i fagert tal.

Det är aliansen som sitter i regeringen och fifflar med FRA-lag, lämna ut personuppgifter till privatmiliser, inskränker papperslösas mänskliga rättigheter etc.

Vill de ändra grundlagen ska man nog granska varenda detalj ca 1000 gånger.

Fredrik Westerlund sa...

redlib: Självklart ska alla ändringar av grundlagen granskas ordentligt och de måste ju dessutom beslutas två gånger med ett riksdagsval därimellan.

Poängen med flera av de ändringar som föreslås är ju dock just att försvåra rättighetsinskränkningar. Om vi redan i dag hade ett tydligare rättighetsskydd och en stark författningsdomstol, hade FRA-lagen varit mycket svårare att driva igenom.

Anonym sa...

Jo, det är klart det är så Moores lag. Sv 70% i arbetsstyrkan. Bäst i EU. Många som slitit ut sig och ska ha äran. Tex gasmask framför ansiktet å fått demens (medan andra…).
Tex uppgradera sig själv - multimedia tv (uppdaterad info om sin profil/arbete). Parametrar etc som är bra. Det blir ju konkurrens - men det måste vi alla acceptera.
Man kan ju tänka sig materia när man går ut och magnetegenskaper på dom som ger extra info.
Det blir en Luther 2.0.
Sen orättvisan däri= barbarerna…Alltifrån “kristna” till lata skitstövlar (fega som mobbar, förstör, baktalar och jävlas= inget i en arbetsstyrka å göra). Dom finns (mest inom vissa områden tex sv kyrkan= värst arbetsbrott i hela riket).
Behöver det amerikanska arbetsetiken (nu med högre teknikproduktivitet= som om verkligheten/utveckligen ärat just dom som slitit till lite självkänsla och ersättning).

Regeringen, idag, författningsdomstol, det borde vara arbetsdomstol försts (kanske med avd för öv frågor däribland författningsbrott = hur svårt kan det vara å hålla reda på det? Tex parabollantennerna med regeringsbeslut. KU= opartiskt med regmajoritet men då info till folket som får fälla omdöme. Man kan fråga sig.
Men juridik= tex för utvecklingen , resultatbaserad lön= den som gör sitt jobb och är bra (uppdaterar sig) och då andra som inte gör det (omöjligt å få något utopia men säkra empiriska fakta är det ENDA som drivit utvecklingen, och det är också kärlek).

Juridik= arbete
Det jag menar är, om man lär sig mer hela tiden, behövs mer juridik i samhället.
Ideologi, teori= är ju inte empiri (hur samhället utvecklas).
Tex så säger "star wars" värld = msk utvecklas och lär sig hela tiden (tex via program på internet).

Expertis (år av träning, kontext etc= sas själva nationens byggnad) det går ju inte av sig själv. Risken för tex utländsk inbladning är för stor (tex ryssland). Bättre vi följer det bästa i USA och på så sätt gynnar utvecklingen i världen.

Mer jobb inom tex juridik (högre form av statsvetenskap etc) = där man ska fokusera sin kraft. Lite svårt å få en helhet (som 10000 böcker= extrahera 1 sida av helhet).
Men vi lär oss hela tiden.
Det am/västerlänska/anglosaxiska projektet. Och framförallt am - judiska i en mening.
Där vi skulle få ihop företag och gynna utvecklingen.

Liberalt= kunskaper/civilisation som är mätningen (andra är barbarer i utvecklingsprocess).
Lib= en del av "utvecklingen" sas.
Man ska inte försvara en 1800-tals ideologi när vi är inne i en civilisations- och kunskapsfas (där tex plasmaeran/motor/kraft slår ut annat= gratis kraft och mätningar där hela tiden, nytta för alla som bor i landet)
Risken är som alltid, liberalt, revir/hävd/reptil mentalitet (i vilken dräkt den än är i = det är bara inkompetens, ondska är dumhet etc). Den som inte är tillräckligt utvecklad (utvecklas mot himmelens fåglar som det står i bibeln).

Där vi måste vinna, sv nationen, och civilisationen (Rom 7.0 el så jfr med dom).

Fredrik Westerlund sa...

Nu förstod jag lite mer och mycket av det håller jag med om. Särskilt det om att vi har en del att lära av USA.