2007-11-08

Storebror Bodström ser allt, hör allt, berättar allt

En stat som tvingar bredbands- och telekomoperatörer att spara alla Internetsidor folk besöker och var de befinner sig när det gör det, all chatt som loggas, alla IM-konversationer, alla mobilsamtal, vem som ringer till vem, när och hur länge och var de samtalande befinner sig när de gör det, alla sms, vem som skrev vad till vem och när... Redan där låter det som en våt dröm för vilken kontrollbehovsbesatt diktator som helst.

Lägg därtill att vilken myndighet som helst kan begära ut vilken information som helst av vilken anledning som helst utan att ens misstanke om brott föreligger... En veritabel knullfest för en lika maktkåt som totalitär regim.

Tänk sedan att definitionen av vilken data som ska lagras inte avgörs av en av riksdagen stiftad lag, utan av en av regeringen utfärdad förordning... Vore det fisting vore det som Karl-Alfreds överarm långt upp i en nyfödd ekorres röv.

Men det är inte det värsta. Det värsta är att det är sant, att det är Sverige och att det är Thomas Bodströms flaggskepp, utredningen
Lagring av trafikuppgifter för brottsbekämpning, som innebär just allt detta. Med start den 1 januari 2009 ska alla svenskars kommunikation lagras om utredaren Gudrun Antemar får som hon vill.

Bodströmsamhället vill veta allt om alla i vad som inte kan ses som annat än det största hotet mot den svenska demokratin.

Läs gärna vad
Bloggen Bent, Oscar Swartz, Projo eller någon annan har att säga om förslaget som både Bodström och Antemar bör skämmas ögonen ur sig för och som Beatrice Ask borde kasta i papperskorgen. Det kommer hon tyvärr inte att göra, ty politiker tenderar att inte tänka längre än "det är väl bra om någon brottsling kan gripas med hjälp av sparad information" även när en utredning egentligen gör medborgarna till kriminella och staten till den värsta skurken av alla.

Intressant?
Andra bloggar om:
, , , , , , , ,

9 kommentarer:

Anders Wallner sa...

Visst, Bodström har ett ansvar här, men vad har Moderaterna och Folkpartiet gjort för den personliga integriteten lately? Hur röstade den liberala och konservativa gruppen i EU-parlamentet när datalagringsdirektivet diskuterades?

Sparka åt både höger och vänster, vännen.

Fredrik Westerlund sa...

Visst, här är nästan alla lika goda kålsupare och det kan jag göra tydligare. Samtidigt är det inte för inte det kallas "Bodströmsamhället".

Fredrik Westerlund sa...

Förresten, jag trodde inte att du trodde på höger-vänster-skalan? ;)

Anders Wallner sa...

Nädå, jag sparkar bara gärna på de som tror sig vara så olika politiskt bara för att de har olika nyanser som favoritfärg.

Faktum är att både "the political fraction formerly known as" vänstern och och "tpffka" högern har haft makten att stoppa de här galenskaperna på EU-nivå men lagt sig platta för övervakningsivern. Skäms.

Fredrik Westerlund sa...

Jag skäms inte, men jag hoppas att de gör det.

Anonym sa...

Jag tror snarare att det handlar om någon form av "coolt kan man göra så.." hysteri inför nya tekniker.

Den information som nämns som ska lagras lagras redan. Fråga FRA om någon där är förvånad eller chockad. Titta lite på din spec på mobiltelefonräkningen så inser du att det inte är ett så stort steg att ändra uppgiften i servern att spara i 1 år istället för???

Låter lite som EU är avundsjuka på the patriot act och vill skaffa sin egen light variant. Dessutom använder alla terrorister PGP samt internet anonymizer nuförtiden.

.pox

Björn sa...

Så fort informationen finns lagrad och tillgänglig kommer man försöka hitta nya 'kreativa' sätt att använda den. Som ett litet exempel i klassen 'vet inte om man ska skratta eller gråta': kan man hitta terrorister genom att följa statistik över falafel-försäljning?

Fredrik Westerlund sa...

björn: o_O

Johan sa...

Vi får inte glömma bort att FRA redan i våras fick carte blanche att lagra svenskars utlandskontakter. Dels preciserades i lag och förordning vilka personuppgifter som FRA ska få lagra, dels vidgades mandatet från "yttre militära hot" till "yttre hot". Så visst är allt bäddat för massiv trafikdatalagring.

Än så länge är det "bara" satellittrafik och radiolänk som får inhämtas. Men när den vilande signalspaningslagen klubbats igenom är det hela fullbordat. Då blir det fullt lagligt för FRA att massinhämta och lagra trafikdata i kabel. Det är bara deras egen inhämtnings- och lagringskapacitet som sätter gränsen.

Det krävs inte heller någon brottsmisstanke för att FRA ska lämna ut materialet till polisen.