2008-12-15

Med myrsteg mot en framtida spelmarknad

Regeringen presenterar i dag utredningen En framtida spelreglering, men det science fiction-doftande namnet lurar ingen - det är blott ett yttepyttigt myrsteg för den som kryper framåt med arslet först.

Visst, det är alldeles utmärkt att privata aktörer tillåts arrangera vadhållning (så kallade odds- och tipsspel), men att kalla det för
en nedmontering av det svenska spelmonopolet är att ta i. Till exempel görs ett obegripligt undantag för hästsporten, som fortfarande ska kramas till döds av monpolet.

De privata aktörerna får heller inte arrangera spel på kasinon, sätta upp spelautomater eller tillhandahålla interaktiva spel på nätet. Detta för att dessa spel sägs vara mer beroendeframkallande och det kan jag i och för sig tänka mig, men
varför överlåter man i så fall denna verksamhet till Svenska Spel, den mest aggressiva och kapitalstinna aktören av dem alla? Det är knappast en tillfällighet att Svenska Spel ställer in tio automater på ett hak i fattiga förorten och inte en enda på rika restaurangen i innerstaden.

Och det blir värre.

"Förbud mot förmedling av kommunikation till IP-adresser och domännamn."

Läs det igen:

"Förbud mot förmedling av kommunikation till IP-adresser och domännamn."

Regeringen föreslår alltså, på fullt allvar, att staten ska censurera delar av internet och förbjuda kommunikationen till de delarna, bara för att det råkar finnas skraplotter där. Det är ett enormt ingrepp som inte ens tillnärmelsevis står i proportion till det påstådda brottet, att i ett annat land anordna spel för vilket tillstånd saknas i Sverige.

Dessutom kopplas Folkhälsoinstitutet in för att utveckla och utvärdera vården av spelberoende. Om än de inte låg inom utredningens ram hade jag föredragit om den föreslagit att Folkhälsoinstitutet ska stängas för gott.

Inalles en liten, liten ljusning på en dovmörk natthimmel, som dessutom får ett nytt svart hål i form av censur och förbud. Själv sätter jag mitt hopp till Camilla Lindberg (fp), som tidigare visat sig vara den ende av riksdagens ledamöter med något slags kompetens och intresse för spelmarknaden.

Det här är för lite, för långsamt och förfelat, Camilla. Det tycker väl du också?

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om
, , , , , , ,

Inga kommentarer: