2008-11-10

En ny fattigdomsgräns

Aftonbladet ger sig på att definiera en helt ny fattigdomsgräns.

"Helena, 35, har drabbats hårt av krisen... – Jag tror att vi står inför en ny 30-talskris, säger hon till aftonbladet.se... – Innan hade vi alltid minst två eller tre brödsorter. I dag gäller det att dela upp och frysa ner, inte slänga i onödan... Maten har blivit dyrare och barnens fondsparande har minskat kraftigt i värde...

I tre år har de lagt undan till Thailandsresan. Till jul bär det av. Men glädjen är delvis borta. Den svagare kronan har gjort resan mycket dyrare än beräknat. – Charmen försvinner på något sätt när man ska vara livrädd för vad som kommer att hända med kronan."


Fattig är alltså den som ser sina barns fondsparande minska i värde och bekymrar sig för kronkursen på vägen till semestern i Thailand.

Jag kan hålla med om att den nya fattigdomsgränsen är bra mycket mer inkluderande än Världsbankens hårda bud om en dryg köpkraftdollar per dag, men hur ska den nya gränsen appliceras i länder vars befolkning inte verkar ha något intresse av att fira jul i Khao Lak?


Intressant? Via Erik Svansbo.
Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

3 kommentarer:

Johan sa...

Och jag som alltid inbillat mig att jag kom från en kanske inte rik men i alla fall definitivt inte fattig familj, och att det måste finnas folk med en mer knaper uppväxt.

//JJ, som aldrig varit utanför Europa

cicci sa...

och om de inte har råd med bröd kan de väl (uppenbarligen) äta bakelser?

Anonym sa...

Jag måste vara fattig, jag har aldrig haft råd med thailandsresor. Vissa verkar ha tappat förståendet helt.