2008-07-02

En bytte jobb, den andre gjorde det inte

"Det kan inte vara rimligt att jag ska behöva konfronteras av porr under min arbetstid, jag mår dåligt av det", sa sommarjobbaren Niklas Svenlin till Piteå-Tidningen. Arbetsgivaren svarade genom att befria Niklas från att packa upp, ställa fram och sälja de tidningar han inte vill befatta sig med. Det räckte inte för Niklas och hans fackförbund, som satte företaget i blockad genom att meddela att Niklas inte skulle packa upp, ställa fram och sälja de tidningar han inte vill befatta sig med. Arbetsgivaren gav med sig och tog bort tidningarna sedan det visade sig att varken ägare, kunder eller personal ville ha dem där.

Fair enough, naturligtvis, att en företagare styr sitt företag som denne behagar, men det är likväl en fascinerande historia. Inte minst eftersom Niklas sökt och fått sitt jobb för fjärde sommaren i rad och för tredje gången på tre år säkert slagits av att han hunnit glömma bort att "han mår dåligt av det". Men också för att moralpaniken snabbt slog fäste i hela kommunen, som nu överväger att bli "porrfri". (Samma kommun har tidigare bjudit på bad och släckt ner elen för att barnfattiga par skulle intressera sig
mer för sexuella aktiviteter och förhoppningsvis vända avfolkningstrenden.) Dessutom finns där ett intressant sidospår.

Stig-Björn Ljunggren skriver kolumner i Piteå-Tidningen. Eller
skrev, ska jag kanske skriva, eftersom Stig-Björn Ljunggren just sagt upp sig från det jobbet. Redaktören ville nämligen inte ta in Stig-Björns krönika i morgondagens tidning, eftersom tidningen driver en annan linje på ledarsidan. Då sade Stig-Björn upp sig.

Fair enough, naturligtvis, att inte fortsätta arbeta för en företagare som styr sitt företag som denne behagar om det sättet inte behagar, men det är likväl en fascinerande historia. Inte minst för att det där med lite naken hud kan vara så synnerligen upprörande. Men också för att det där med yttrandefrihet är så viktigt. Dessutom för att det där med att två personer reagerar så olika i liknande situationer visar på den stora frihet vi alla har i att ta ansvar för vår egen situation.

(Den förste som använder kommentarsfältet till att kalla mig klassblind får vattna mina blommor nu när jag tar semester. Jag ska upp till Piteå och sälja porr.)

Intressant? Via Almedalsbloggen.
Andra bloggar om: , , , , , , ,

4 kommentarer:

Tomas sa...

Om du bott i en riktig huvudstad så skulle jag kunnat vattna och härja i kommentarsfältet, det vore en rolig sommarsyssla.
Nu får du klara dig själv. :-)

Jonathan sa...

Jag tycker även att det är på sin plats att så smått hylla SBL för visad integritet. Hurra!

Freddi W sa...

Absolut, men det tänkte jag var typiskt goes without saying ^_^

Johan sa...

Nu har Piteå-Tidningen publicerat Ljunggrens krönika. Någon form av heder verkar i alla fall finnas på redaktionen...