2008-04-30

Postkodlotteriet och dess miljöpåverkan

Svenska postkodlotteriet säger sig vara "Sveriges främsta aktör inom marknadsdriven välgörenhet" och det har jag alls ingenting emot. Att de "använder kommersiella verktyg – underhållning, stora vinster, offensiv marknadsföring" är jag desto mer skeptisk inför.

(För att börja med en parentes är det beklämmande att vissa aktörer tillåts att arrangera vissa typer av spel när andra aktörer inte tillåts att arrangera andra typer av spel. Spelmonopolet är ett hyckleri av stora mått, lotterilagen är näst intill omöjlig att förstå och vad som betraktas som tur- respektive skicklighetsspel verkar vara högst godtyckligt.)

Det är framför allt den "offensiva marknadsföringen" som jag börjat tröttna på. Alldeles för ofta (det är väl minst en gång i kvartalet?) skickar Postkodlotteriet färglada kuvert fyllda med flera färgglada sidor papper. Jag får dessa utskick trots att jag aldrig deltagit i lotteriet, trots att jag aldrig ens visat intresse för lotteriet och trots att jag uttryckligen meddelar att jag inte vill ha någon snigelpostad reklam.

Låt vara att det är oförskämt, men är det inte också ett väldigt slöseri? Nu är jag inte den som går i taket över minsta lilla miljöpåverkan, men till den skogstomte eller alarmjournalist som gör det har jag formulerat en utmaning: Hur stor miljöbelastning utgör Postkodlotteriet? Räkna minst med pappers- och energiförbrukningen vid produktionen av utskicken, koldioxidutsläppen vid utdelningen av desamma samt med kostnaden för transport och återvinning av alla bortkastade utskick.

Den nuvarande kampanjen gäller dessutom att Postkodlotteriet ska lotta ut 25 stycken Volvo V70. Lägg därför till den energiförbrukning och miljöpåverkan de 25 bilarna kommer att generera från tillverkning via användning till skrotning. Småaktigt? Ja, kanske, men med tanke på att
WWF är en av lotteriets förmånstagare kanske man kunde hoppas på lite mer intelligenta val än utskick av miljoner och åter miljoner försändelser av papper som ingen har efterfrågat och som de flesta därför bara kastar bort.

(För att avsluta med en annan parentes är det fascinerande att studera tilltalet i delar av Postkodlotteriets marknadsföring. "Om inte du är med kommer dina grannar att vinna utan dig och det kommer att kännas jävligt surt" står det mellan var och varannan rad. Jag gissar att det är den rädslan tillsammans med drömmen om snabba pengar, snarare än viljan att göra väl, som gör Postkodlotteriet till en sådan framgång.)

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om
, , , , , , , , ,

10 kommentarer:

Drottningen sa...

Det är så märkligt det där, Josh får ofta brev från just postkodlotteriet, men jag har aldrig någonsin fått ett. Vad beror det på?

(visserligen så vill jag inte ha något heller, men det vet ju inte postkodlotteriet)

Freddi W sa...

Och ni bor inte tillsammans?

Drottningen sa...

jo, men eftersom vare sig bredbandsbolaget eller com hem verkar veta det så borde inte postkodlotteriet heller ha koll på det. Jag vill också ha brev!

Freddi W sa...

Postkodlotteriet vet allt.

Freddi W sa...

4:00 PM

"visserligen så vill jag inte ha något heller"

8:00 AM

"Jag vill också ha brev!"

Bestäm dig nu...

Drottningen sa...

Jag vill ha för sakens skull. Annars ska jag skylla på patriarkatet. Man kan väl ändra sig =)

Freddi W sa...

Självklart. Särskilt om du hänvisar till patriarkatet.

Ozjeppe sa...

Exakt samma händer mig- deras reklamsjok i lådan med Sjöbergs sliskiga grin dimper ner titt som tätt... Men jag ska snart fan kontakta dem och "nixa" allt från dem framöver.

Bacon sa...

Håller fullständigt med om detta förkastliga utskick från ett meningslöst lotteri!

Har räknat tidigare på något liknande och har därför ganska bra siffror på utskickens påverkan. Denna stora boven är i själva verket transporterna. Pappersförbrukningen har mindre påverkan.

Räknat utifrån 4 utskick a' 5 papper till 5 miljoner hushåll per år så får man följande:

Utskick:
20.000.000st
1.960.000 Kg CO2

Papper:
100.000.000st
200.000 Kg CO2
(~4000 träd)

Med reservation för räknefel.

Freddi W sa...

Tack för den uträkningen! Det vore kul om det uppmärksammades hur vårdslösa de är.