2008-04-03

Nu är det revolution på gång

Peter Stormare. The next president of Sweden.Peter Stormare är en skön kille, tillika duktig skådespelare. Han finns att beskåda i filmer som Fargo, tv-serier som Prison Break och i en del rolig reklamfilm (1, 2, 3).

Att sätta honom i en morgonsoffa och snacka lite om nya filmen Varg borde alltså vara helt ofarligt, tänkte SVT, som helst inte ser att någon gäst är mer extrem än socialdemokraten Anders Borg (m).

"Du känner igen dig mycket?", frågade programledaren Lotta Bouvin om rollen i filmen. Stormare hade ätit ammunition till frukost och han lät inte den första salvan vila i loppet:

"Ibland blir jag jävligt förbannad när myndigheter ska diktera hur jag ska leva."

Bouvin skruvar på sig och undrar om Stormare blivit utsatt för det. Han svarar att det har varje svensk blivit.

"Skattemyndigheterna har jag inte mycket till övers för. Där sitter folk och tittar på deklarationerna och ... 'Hörru Gullan, titta på den här jäveln, hur mycket han ska dra av här'."

Bouvin har hämtat sig lite och undrar om det är bättre i "Amerika". Det vet Peter inte, säger han, men ett och annat vet han. Det som är bättre, säger Stormare, är att man uppmanar folk att starta företag, att göra något eget och att anställa. Det ger skattelättnader. Han fortsätter med en jämförelse med Sverige:

"Min pappa var uppfinnare och försäljare och han försökte skapa något bra för familjen (...) Han talade alltid om att flytta ut, för det gick inte att tjäna pengar hur mycket man än jobbade. Det var kul att han fick uppleva i alla fall sina sista år i USA."

Bouvin försöker styra tillbaka samtalet till filmen, men Stormare är inte klar:

"Det är jävligt svårt [att bo kvar i Sverige] för det finns inga jobb och dom som vill försöka att skapa någonting annorlunda [...] de ger upp. Det är för mycket papper, det är för mycket lagar och förordningar, det är för mycket skatter."

Han laddar om.

"Nu har jag bott utlands så mycket att nu kan skattemyndigheten inte komma åt mig, men då hoppar dom på min pappa istället, eller dom hoppar på min bror. Dom kommer säkert att hoppa på mig också om att jag inte betalat tillräckligt mycket skatt nu när jag gjorde filmen. Så jag får nog kvarskatt."

"Men det har du råd att betala", slår Bouvin fast.

"Nej, det har jag inte råd med och det kommer jag fan inte att betala", svarar Stormare. Inbetalningskortet ska han riva sönder, hinner han lägga till, innan Bouvin skrattar nervöst och byter samtalsämne igen.

När det är som bäst duger
Gomorron Sverige till lägesuppdatering, enklare allmänbildning och ljum underhållning. Någon fördjupning, utmaning eller nerv brukar de aldrig bjuda på, men med Stormare i studion överraskade SVT.

Eller snarare; med Stormare i studion överraskades SVT. Det kändes i magen, i hjärtat och i varenda hand som knutits i en ficka, att nu är det revolution på gång.

Kalifornien må ha Arnold Schwarzenegger, men vi har Peter Stormare.

Intressant? SvD:s ledarsida. SvD:s ledarblogg. Hela klippet från SVT.

Läs även andra bloggares åsikter om
, , , , , , , , , , , , , ,

13 kommentarer:

Rocky Dennis sa...

Titta vad man missar. Får se detta på SVTs online tv-grej istället. Alltid kul när gråa hallåor ställs inför något annat än de vanliga "Är din nya film jättebra eller är den mer fantastisk?"-diskussionerna.

Johan Hedin sa...

han är ju lugn och trevlig mitt i den bitande kritken. Men det bästa är att han (till skillnad från de flesta andra svenskar som propagerar emot höga skatter) pekar på att problemen ligger i hinder för företagande, arbete samt i maktmissbruk. Dvs att det är en samhällsfråga - inte en plånboksfråga.
Här har man mycket att lära.

Petter sa...

Jag såg inslaget - helt underbart. Knäckte mig helt när hon i morgonsoffan kläckte ur sig det slentrianmässiga "Men det har du råd med, va?" och Stormare svarar att han minsann tänker riva upp det.

Hade han kunnat säga samma saker för tio-tjugo år sedan? Revolutionen nalkas, om än i reformtempo.

/Petter Thorin

Freddi W sa...

johan: Precis. Det är både högre nivå och starkare genomslag än vad många lågskattepropagandister brukar uppnå.

Calle Bergström sa...

Någonting säger mig att det kommer dröja länge, länge innan Stormare blir inbjuden till SVT igen :D

Marxisterna på SVT lär ha satt kaffet i vrångstrupen både en och två gånger!

stormvoxa sa...

Fan vad bra Peter var! Kunde inte ha sagt det bättre själv! Sveriges glesbygdspolitik är helt jävla galen liksom skattepolitiken. Kunde inte ha sagt det bättre själv! Heja Peter! Kom hem - vi behöver dig här!

nicklas eriksson sa...

Ja fy fan, det är inte klokt vad synd det är om rika skådisar...

Freddi W sa...

Men åh, Nicklas:

Om du lyssnar lite mer och tänker lite längre så tycker inte Stormare synd om sig själv. Däremot pekar han på ett reellt problem som drabbar alla: Höga skatter är ett hinder för företagande, arbete och välstånd. Ett välstånd som kan komma all till del och som kan hjälpa glesbygden att överleva.

ogeretla sa...

Jepp! Peter Stormare är cool. Postade svt-länken med "herr Storm" i SBL:s blogg (2/4:e) i hopp att de skulle ta fjutt... Men näe.

Min "favvo" annars med Stormare är den lätt aparte karaktären "Uli Kunkel" nihilist och tysk pornograf i The Big Lebowski.

Anonym sa...

Din länk funkar inte längre. Det här verkar vara samma dock:

http://svt.se/content/1/c8/01/10/09/97/NYH_STORMARE.asx

ogeretla sa...

Uli Kunkel, Flea undt anhang...

http://www.youtube.com/watch?v=v6yV3wozEs8
http://www.youtube.com/watch?v=PFZl7szaOrY

nicklas eriksson sa...

Sss, klart han tycker synd om sig själv, det gör visst alla som tjänar mycket pengar. Inte fan bryr han sig om mig två sekunder om året!

Freddi W sa...

Igen, Nicklas: Du vill inte förstå hans resonemang, eller hur?