Volymmål i bistånd, volymmål i eget bo
Jag har tidigare berört det absurda faktum det innebär att det svenska biståndet inte har som främsta mål att åstadkomma en viss förändring, utan att kosta ett visst antal kronor. Ett bistånd på mer än en procent av bni kommar att ses som en storslagen handling även om det inte gjort någon nytta; ett bistånd på mindre än en procent av bni är däremot skamligt även om det åstadkommer storverk. En sjuk konstruktion med sin grund i stolta socialdemokratiska anor - att spendera skattepengar har ett egenvärde och framgång ska mätas i budgetposters storlek, inte i de faktiska effekter som politiken får.
Nu ser det inte bättre ut än att kärleken till volymmålen förpestat ännu ett område. Integrations- och jämställdhetsminister Nyamko Sabuni (fp), som redan sedan tidigare kritiserats för att hon gjort av med för lite (!) av skattebetalarnas pengar, anmäls till KU för att hon använt 240 av 400 avsatta miljoner kronor. Alltså i klartext en KU-anmälan med hänvisning till att hon sparat 160 miljoner kronor, eller 40 procent av anslaget!
Det är naturligtvis något alldeles fantastiskt med en politiker som inte spenderar för spenderandets skull och som hellre tar ansvar än att se det som sin uppgift att göra av med maximala medel. Jag håller därför med Johan Ingerö och föreslår 1) att KU-anmälan dras tillbaka, samt 2) att Nyamko Sabuni erbjuds positionen som finansminister.
Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om Bistånd, Effektmål, Enprocentmålet, Nyamko Sabuni, Politik, Volymmål
6 kommentarer:
Freddi,
eftersom du länkar till Politikerbloggen så har du säkert också läst att KU-anmälan handlar om att Sabuni vilselett riksdagen när hon ville ha pengar till jämställdhetsprojekt som egentligen inte fanns. Eller?
Leo:
Ja, men i linje med den kritik som redan sedan tidigare riktats mot henne i just den här frågan, är det närmast bara olika sätt att se på saken. Tidigare gällde kritiken att hon gjorde av med för lite pengar, men det räcker naturligtvis inte till en formell KU-anmälan. Därav denna omformulering.
Freddi,
tack, jag förstår. Men är det verkligen rimligt att tolka det som att någon anser att för lite pengar har gjorts av med? Måste man inte för att föra en vettig debatt fråga sig vad den andre menar?
Jo, absolut, och min åsikt är för närvarande att det är åtminstone en del av anledningen att Sabuni inte spenderat mer. En annan förklaring är naturligtvis partipolitik (som nästan alltid när någon ska ställas inför KU). Allt eftersom mer uppgifter framkommer är jag självklart beredd att ompräva min ståndpunkt.
det kanske kan vara på sin plats att påpeka att folkpartiet älskar enprocentsmålet, och att det förutom under 2006 endast uppfyllts av borgerliga regeringar.
Mm, jag vet. Sux.
Skicka en kommentar