2007-11-05

Därför har ni ingen Zlatan

Det finns säkert mycket man kan säga om röd-gröna Enhedslisten och om jag kunde något om dansk partipolitik skulle jag säkert säga det, men det kan jag inte, så det gör jag inte. I stället bjuder jag dem på annonsplats, fordi har gjort en sådan fin liten film inför folketingsvalet den 13 november.

Hvorfor har vi ingen Zlatan?


Det är klart det finns ett och annat att invända även mot den vinkeln, men jämfört med mycket annat valmaterial jag sett, såväl danskt som svenskt som amerikanskt, gillar jag tilltalet och dramaturgin.

Människor som skyr det annorlunda får dras med tråkigt umgänge, de företag som diskriminerar går miste om talanger och länder som inte öppnar sina gränser är dömda till en allt sämre ekonomisk utveckling, fattig kultur och vikande framgångar i fotboll. Jag skulle sannolikt aldrig rösta på Enhedslisten, men jag ger en liten poäng till alla som arbetar för en mer liberal hållning mot migrerande människor.

Alla ska få flytta; ingen ska behöva fly.

Intressant?
Andra bloggar om:
, , , ,

7 kommentarer:

delphi-lisa sa...

Om du kunde nåt om dansk partipolitik skulle du nog käka prozac som vore det tic-tacs och helst bara kattblogga. Den är enastående deprimerande.

Deras reklam är småskoj dock, de har klistrat upp gulblå små lappar med här på nørrebro (danskt ghetto tm) om att stoppa utvandringen till malmö (genom att skrota 24årsregeln). Det och en radikal muslim som kandidat kan kanske hjälpa dem med mandater härifrån, visar sig.

Som helhet påminner de mest om en fusion av vänstern och miljöpartiet dock. http://da.wikipedia.org/wiki/Enhedslisten Andra stycket säger det mesta. Så man misstänker ju att de i praxis nog glatt skulle vråla go home likt svenska vänstern om det kommer några svartfötter över gränsen. I solidaritetens namn givetvis.

Freddi W sa...

delphi-lisa: Jag hoppades på en initerad kommentar från din sida, men jag var osäker på om du läste min blogg. Tack!

delphi-lisa sa...

Jag hade hoppats på en initierad kommentar från min sida med men nu blev det som det blev.

Som ironi sedan såg jag sedan att bland skräpet på hallgolvet (utöver kärliga hälsningar från skatteverket) låg reklam från enhedslisten där en skäggig nordjyde talar om just vikten av att alla ska få lika lön (och vikten av att stärka facket i danmark). Resten av broschyren kombinerar konspirationsteorier, brist på självinsikt och Lars Törnmans okända tvilling ungefär som man kan förvänta sig av en dansk skogsmullegerilla.

Sen vad gäller invandrarna var denna artikel rätt skoj för att se hur debatten kan gå eller konsekvenser av att behandla folk som terrorister tills motsatsen bevisats http://politiken.dk/indland/article417391.ece
Notera hur största problemet i slutändan blir hur vi vi ska lösa problemet med vem som ska jobba i välfärden, det vill säga, om inte invandrarna kan bli nya underklassen (talet om händer i välfärden är kodord för torka bajs btw), vem ska då bli det?!

Men men, om det är nåt jag lärt mig efter snart tre år här är att det är meningslöst att kritisera enskilda fenomen i Danmark, det är som disneyland, man köper konceptet som helhet (ja tack plusmeny) eller inte.

Och ja, detta är en av de få bloggar jag orkar läsa. Om än sällan kommentera tyvärr/tack o lov.

Freddi W sa...

När jag lite småskrattande läser vad du skriver och lika småskrattande följer länkarna, börjar jag först tänka att jag borde sätta mig in i dansk politik i alla fall - om inte annat så for the lulz. Sedan visar det sig att det inte behövs mer än två kommentarer och lika många länkar för att jag ska sluta skratta, förfasas, förlora viljan att sätta mig in och flytta tillbaka till Sverige igen. I alla fall under tiden jag bestämmer mig för när jag ska emigrera och var flyttlasset ska landa.

delphi-lisa sa...

Bra om du kan skratta. Själv skriver jag raljerande för att göra det rasande och gråtande ger så trista texter...

Men Danmark har sin charm, de har ju faktiskt tagit den svenska modellen och implementerat den på allvar medan sverige bara snackar, det är faktiskt rätt fascinerande. Lärorikt med skulle man kunna tycka.

Vill man sedan se hur deras variant av Reinfeldt och Sahlin ter sig kan man läsa matchreferat här http://politiken.dk/politik/article418091.ece (slutet där de tävlar i att hålla de bruna på lagom nivå är roligt) Sen säga vad man vill men det är ju klart roligare att se dem än den svenska varianten där Alfons Åberg är kränkt o ledsen mot konsumkassörskan, en sån öken...

Byggaren sa...

Delphi-Lisas text påminde mig om tiden när jag bodde i USA. Jag höll då på att bli tokig på medelamerikanens ovilja att lära sig något om sin omvärld. Väl hemkommen till Sverige så drog jag slutsatsen att USA är ett land som jag gärna beundrar på armslängds avstånd. Fast en del av mig längtar ändå tillbaka. Jag tror att jag skulle ha en större tolerans för detta fenomen i min nuvarande ålder. Jag tror till och med att jag skulle uppfatta det som lite charmigt.

Berndt sa...

Håller med dig helt. Bra resonerat – och en bra film! ;-)