2007-10-30

Ta på dig din truckerkeps

Det började, som det så ofta gör i mina trakter, med en rejäl artikel i Östermalmsnytt. En förälder reagerade upprört mot att sonens skola, Östermalmsskolan, infört en klädkod mot låga byxor. Från lokala media tog sig nyheten vidare till gratistidningarna i tunnelbanan och strax därefter var innerstadsbarnens hängande byxskrev en riksnyhet.

I går gjorde rektorn en pudel,
bland annat i SvD. Om det nu var en pudel? En halvpudel? En skenpudel? En avledande pudel? Klart är att Skolverkets jurister anser att elevers klädsel inte är något som skolan kan lägga sig i. Sedan blir det suddigare: "Det finns inget förbud, inga regler och inga repressalier", säger rektorn som skrev att skolan infört en klädesregel mot hängiga byxor. "Det är tyvärr ett missförstånd och fel ordval. Det är när det går för långt som det blir ett problem", fortsätter rektorn, som vad det verkar kommit fram till att varken tillåta eller förbjuda blottade underkläder och skinkor. Men ett problem är det, åtminstone potentiellt.

Någonstans påminner det om när
moderater inte ville se en miljöpartist i keps, Blogge jämförde det med burka och Anders ställde upp som kepspolitiskt ansvarig. En kod som betyder en sak för en grupp kan betyda något helt annat för en annan grupp och uppfattningar kan skilja sig åt mellan länder, över generationsklyftor och från en religion till en annan.

De få klädkoder som vi faktiskt har utanför arbetet kan jag ställa upp på: Var inte naken i affären, ät inte på restaurang i bar överkropp och låt Kalle Anka vara den ende som är klädd upptill och naken nedtill. Vidare har jag ingenting att invända mot de klädkoder som råder på företag - hur fåniga eller till och med kontraproduktiva de ibland kan te sig, är det inte någon utomståendes sak att ha synpunkter på. När det gäller politiker och skolbarn tycker jag dock att de ska ha en självklar rätt att representera och uttrycka sig själva som de bäst finner lämpat, ty som föräldern till en av Östermalmsskolans elever så klokt säger det till SvD: "Har man hängbralla så är man en skön människa och sköna människor ska skolan inte förbjuda."

Intressant?
Andra bloggar om:
, ,

5 kommentarer:

Joshua_Tree sa...

Jag gjorde ett halvhjärtat försök att dryfta saken med en gubbe på jobbet inatt. Pekade på artikeln i Metro och påtalade att jag tyckte att det var löjligt (förbudet alltså). "Jamen det ser ju förjävligt ut!" var hans svar.

Det är det som är problemet i samhället. Folk tänker inte längre än till "det ser ju förjävligt ut" och därmed har de inga problem med förbud.

Jag skulle förvisso inte gråta blod om hängbrallor, crocs eller cykelhjälm blev belagt med stränga straff såsom gatlopp eller stupstock, men problemet är att det är godtyckligt. Tydligen finns det massor med människor som inte förstår det.

Anonym sa...

http://www.ostermalmsskolor.stockholm.se/ostermalmsskolan/pressmeddelande071029.pdf

Anonym sa...

http://www.ostermalmsskolan.se

MickeK sa...

När vi ändå håller på tycker jag vi ska återinföra lagen om lösdriveri. Då slipper vi alla de där ungdomarna som bara "hänger" på gator och torg.

Anonym sa...

Jag håller med mickek, varför ska ungdomarna få "hänga fritt" när dom kan användas till massa nyttigt som att väva mattor eller sy kläder gratis åt stora företag? Passa samtidigt på att återinföra rätten att äga en slav, aga barn, bränna häxor och för guds skull ta bort rösträtten för kvinnor. Vad sägs om att införa en diktator i Sverige? En sinnessjuk person som har makt att göra precis som den känner för stunden, avrätta den som inte gillar situationen bara.
Sverige har blivit slappt, skärpning nu!