2007-10-20

Finkalibrerad våldtäkt

Det är inte helt enkelt att förhålla sig till en våldtäktsrättegång. En friande dom kan föda ilska och en känsla av maktlöshet i de fall man själv funnit den åtalade skyldig; en fällande dom kan i samma fall ge upphov till obehag inför den hämndlystnad och det pöbelbeteende som uppstår. I de fall en instans friar och en annan fäller, är det svårt att inte oroas över att en av domstolarna begått ett fruktansvärt misstag. I alla lägen är det fascinerande hur alla plötsligt tror sig ha all information om fallet och förmågan att värdera all bevisning.

I fallet med Stureplansprofilerna är det om inte annat lättande att domen i praktiken säger att en kvinna kan våldtas, ty det känns ibland omöjligt när man hör om alla de fall när inga tillgängliga bevis i världen varit nog för att ett övergrepp ska betraktas som våldtäkt. Räcker en uppkörd fjärrkontroll, en mängd dokumenterade skador, att du har varit nedsövd? Eller kommer du ändå att få frågor om hur du brukar gå klädd på lokal, om du tittar på porr, om du billar bdsm? Kanske var det inte så konstigt att Jesus spikades upp på ett kors - hans fosterfar var ju faktiskt snickare?

Är rättsväsendet en patriarkal utpost för flåsiga gubbar, behövs samtyckeskrav eller är det bra att kraven på bevisning är så starka att domstolen hellre friar än fäller? För mig som lekman är det komplicerat då jag saknar adekvat juridisk kompetens. Är det till exempel rimligt att skilja på våldtäkt och grov våldtäkt? Alla övergrepp, varje våldtäkt, är väl per definition något grovt? Eller är det just det stormaskigt tillyxade kategorierna som gör det svårt att fälla? Skulle det bli lättare om det fanns fler nivåer? I så fall har jag ett förslag att erbjuda: en ny, finkalibrerad skala över våldtäkter.

Försumbar våldtäkt
Ringa våldtäkt
Välvillig våldtäkt
Inställsam våldäkt
Välkammad våldtäkt
Anspråkslös våldtäkt
Flegmatisk våldtäkt
Slentrianmässig våldtäkt
Liknöjd våldtäkt
Förutsättningslös våldtäkt
Summarisk våldtäkt
Insnöad våldtäkt
Kosher-våldtäkt
Osötad våldtäkt
Ordinär våldtäkt
Glättig våldtäkt
Innevåldtäkt
Tvärvetenskaplig våldtäkt
Framfusig våldtäkt
Frostig våldtäkt
Ståndsmässig våldtäkt
Styv våldtäkt
Okuvlig våldtäkt
Sträng våldtäkt
Grandios våldtäkt
Grisig våldtäkt
Blasfemisk våldtäkt
Burdus våldtäkt
Filibustervåldtäkt
Brutal våldtäkt
Skändlig våldtäkt
Horribel våldtäkt
Sabeltandad våldtäkt (utdöd)

Om det nu ändå ska vara så svårt att förstå, ty en våldtäkt är en våldtäkt är en våldtäkt. Så mycket svårare behöver det nog inte vara.

Intressant?
Andra bloggar om:
, , , , , , ,

3 kommentarer:

Ia sa...

Hahaha, det tyckte jag var roligt!

Anna sa...

Klockren lista! Jag förstår din poäng, helt sjukt system men det finns säkert en tanke bakom, nånstans iaf.

Dr Kalkyl sa...

Du har helt rätt, men drar det inte tillräckligt långt. Varför över huvud taget gradera våld? Våld är våld. Varför ska vi ha en sorts straff om man slår någon på armen men ett helt annat straff om man styck-torterar-mördar någon? Fattar jag inte. =/

Inför brottet "våld", alla brottslingar får 5 år, lagom mycket.