2007-09-14

Förargelseväckande fordonsinnehav

Ewa Björling tillträder som ny handelsminister och som de nya tingens ordning bjuder går drevet innan hon ens satt sin första fot på sin nya arbetsplats. Skelett i garderoben har hon, precis som alla andra som inte är Pär Nuder, men nu dras det ett steg längre.

Aftonbladets förstasida den 13 september 2007:

Ewa Björling äger en Porsche

Fortkörning? Check. Svart städhjälp? Check. Och det är här jag hänfaller till bitterborgerlighetens ilskna gnäll: Porsche? Check.

En Porsche, per se, är alltså beklämmande? Att äga en viss sorts bil är alltså komprometterande? Att ha just den bil Ewa Björling har är alltså i sig något som ska sticka i ögon, knyta nävar i fickor och avslöjas som något som ska svärta ner ens person, misstänkliggöra ens gärning och ifrågasätta ens lämplighet?

Vad är det för sjukt jävla klimat vi skapat om vi inte ens kan unna någon att ha en ful och egentligen inte alls speciellt exklusiv sportbil stående på uppfarten? Vilken stämning är det vi vill ska råda när det är journalistiskt gångbart att insuinera att det är brottsligt att äga? Vill vi verkligen gå omkring i ett samhälle där alla kröker rygg med Marx på den ena axeln, Luther på den andra och Jante stämplad i pannan?

Samtidigt är det alls inte märkligt i ett land där man inrättat en särskild skatt med högsta (och enda?) syfte att motverka avundsjuka.


Den statliga inkomstskatten är nämligen en försumbar del av statens intäkter, men en rejäl bromskloss för alla som gör ett tappert försök att arbeta sig till eget välstånd. Här i Sverige, år 2007, finns det många som hellre ser att alla är precis lika fattiga, än att alla är rika och några råkar vara lite rikare än andra.

Med bakgrund i det är det egentligen naturligt att en minister som kör sportbil inte granskas med blida ögon.

Intressant?
Andra bloggar om:
, , ,

14 kommentarer:

Jonas sa...

Det är fult att äga! Jag äger ett SL-kort. Kommer nog aldrig bli minister.

Freddi W sa...

Jag har också kört för fort, 44 km/h på en 50-väg precis utanför en skola. Det gör mig till en potentiell barnamördare. Likväl kan jag ändå bli minister, eftersom jag körde för fort i en Ford.

Freddi W sa...

44 km/h på en 30-väg, ska det naturligtvis vara

syrrans granne sa...

Det blir ju såhär när journalisterna varken har tid eller ork att gå ut och hitta några riktiga nyheter. Vi ringer ett par samtal och slår i några register och vips kan vi göra massor av nyheter om ingenting.

Fordonsinnehav, brottslighet, skolbetyg och obetald tevelicens. Ytlig skit som kanske inte har ett dyft med saken att göra, men som ändå tillåts passera som nyheter. Bara för att vi tillåter det.

Det är bara att sluta köpa Aftonbladet. Men eftersom människor suktar så efter det där innehållslösa skvallret fortsätter eländet dag ut och dag in...

Jonas sa...

Var det en lila ford?

Freddi W sa...

En petroleumblå, ganska mörk. Metallic.

Jonas sa...

Snyggt! Säg att den hade eldflames också..

Freddi W sa...

Inga flejms, tyvärr.

Ida sa...

FLAMEWAR!!!!!!!111111111111111111!shift1!

Ford är fult. Porsche 911 Carrera är visserligen snygga, men i allmänhet är nog Bentley och Mini snyggare. Jag tror att det var det Aftonbladet ville säga.

A sa...

Vilken stämning är det vi vill ska råda när det är journalistiskt gångbart att insuinera att det är brottsligt att äga?

Men nu var det väl så att Reinfeldt nämnde Porschen innan nån journalist ens hann fråga om den. Den drevkåta journalistkåren har alltså en ny stämningshöjare i en moderat statsminister som insinuerar att det är brottsligt att äga. ;)

jonas sa...

"ett samhälle där alla kröker rygg med Marx på den ena axeln, Luther på den andra och Jante stämplad i pannan?"

Brilliant text!

Freddi W sa...

Just den där formuleringen om Marx, Jante och Luther har jag använt länge, men jag tror inte att det var jag som kom på den. Jag vill därför inte ta åt mig äran för den.

Anonym sa...

Vem bryr sig om bilen, liksom? Det är bara Aftonbladet. Vänster kunde inte bry sig mindre. Jag lovar, vi knyter inga nävar för det. Om hon red sin slavstäderska till jobbet hade vi kanske höjt på ögonbrynen.

Kan du inte kommentera det andra istället? Det är mer intressant kanske, och man behöver faktiskt inte nödvändigtvis låta aftonbladet diktera vad som är viktigt.

Freddi W sa...

Men nu är det ju inte bara Aftonbladet... Under presskonferensen frågade SVT:s reporter "Är det bra att ett statsråd kör omkring i en lila Porsche?" och då pratar vi så kallad public service.