2007-07-02

Vård av sjuk främling friskt förslag

Folkpartiet funderar på det här med tillfällig föräldrapenning, populärt kallat vab för vård av sjukt barn, och kommer fram till något alldeles utmärkt. Den tillfälliga föräldrapenning som tidigare var föräldrarnas privilegium och som på senare tid har varit en möjlighet för den som avstår sitt vanliga jobb, ska i framtiden kunna kvitteras ut av studenter, pensionärer och professionella vabbare.

Staten backar ytterligare något litet steg ut ur barnkammaren. Makten överlåter ytterligare en liten bit till medborgaren att styra över. Ersättningssystemen justeras en smula för att underlätta mer än de hindrar. Det som tidigare var ett inkomst- och produktionsbortfall transformeras en grad mot en potentiell hushållstjänst. Bilden av kärnfamiljen som ett barns enda hemvist och nätverk träffas av ytterligare en liten kula redo att skjuta normen i sank.

Det handlar alltjämt om små justeringar i befintliga system snarare än ett systemskifte värt att beskriva som en frihetsrevolution. Likväl är det små, små steg i rätt rikting och det är inte varje dag folkpartiet skickar upp en testballong som inte exploderar av sin egen dumhet och regleringsiver. Välkommen, goda idé!

Intressant? Även på Bloggregeringen.
Andra bloggar om: , , ,

4 kommentarer:

Anders Wallner sa...

Jag håller med, tycker det här verkar vara något så sällsynt som ett bra fp-förslag.

Tommy Jensen sa...

Det är ju ett förslag helt ur ett vuxenperspektiv. Föräldrarna kan gå till jobbet och andra vuxna kan komma och passa barnet. Produktionstakten upprätthålls, samtidigt som ett sjukt barn lämnas över till en kanske helt okänd person.

Dennis sa...

Det är lite myrdalskt över det hela, vilket inte nödvändigtvis är något dåligt, så det ska bli intressant att höra vad socialdemokraterna säger.

Lisa sa...

Tommy-vet du inte att redan idag kan t.e.x mormor, storebror (om det gäller ett sladdbarn) eller grannfrun få betalt för att vabba. Är det fel tycker du? Tror du att de biologiska föräldrarna är de enda som kan ge ett sjukt barn trygghet? Det finns många fall där föräldrarna har gemensam vårdnad på pappret men där barnet i praktiken i stort sett aldrig träffar den ena föräldern, eller där det bor i fosterhem och bio-föräldrarna enbart har den formella vårdnaden. De barnen är mycket tryggare med andra personer än med den biologiska föräldern/föräldrarna.